|

Odalara kayıtlı olan esnaf 'tacir çeki' alabilecek

TBMM Genel Kurulu'nda, Çek Kanunu Tasarısı'nın 2 maddesi kabul edildi. Adalet Bakanı Ergin, "Esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olanlardan tacir kişilere özgü çek hesabı açtıranlar, 'Tacir Çeki' alabilecek" dedi.

Aa
00:00 - 10/12/2009 Perşembe
Güncelleme: 21:23 - 10/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Odalara kayıtlı olan esnaf  'tacir çeki' alabilece
Odalara kayıtlı olan esnaf 'tacir çeki' alabilece

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bugün itibariyle 2 bin 172 kişinin Çek Kanunu'na muhalefetten dolayı cezaevinde bulunduğunu bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda, Çek Kanunu Tasarısı'nın iki maddesi kabul edildi.

Tasarının 1. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ergin, hakim ve savcılarla ilgili soruşturmanın Adalet Bakanlığının izniyle teftiş kurullarına verildiğini anımsattı. Ergin, bu sürecin işleyişi ile ilgili yapılan işlemler, oluşturulan raporlar ve o rapor sonucunda verilen kararların yargı denetimine tabi tasarruflar olduğunu kaydetti.

Adalet Bakanlığının, hakim ve savcı soruşturmalarında sonuç getirici bir işlem yapmadığını belirten Ergin, 'Gelen şikayetleri, iddiaları alıp bunları incelemek, Anayasamızın ve kanunun verdiği yetkiye dayanarak yapılır. Bu bir görevdir, takdiri bir durum değildir. Bakanlık, bu işlemleri yapmakla mükelleftir. Karar verecek olan yine yargıdır. Adalet Bakanlığının kendi tasarrufuyla hakim ve savcılarla ilgili sonuç alıcı bir işlem yapma imkanı yoktur' diye konuştu.

Ergin, bugün itibariyle 2 bin 172 kişinin, Çek Kanunu'na muhalefetten dolayı cezaevinde bulunduğunu bildirdi.


CEZAEVLERİNDE 117 BİN HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU VAR

Adalet Bakanı Ergin, cezaevlerinde şu anda 117 bin civarında hükümlü ve tutuklu bulunduğunu, bu sayının, ceza infaz rejiminde yapılan değişilik nedeniyle arttığını söyledi.

Ergin, 'Deniz Feneri e.V' davasıyla ilgili olarak, Adalet Bakanlığının, Alman ve Türk adli makamlarının birbirinden taleplerini adli yardım müessesini işletme bakımından aracı pozisyonunda olduğunu söyleyerek, bunun ötesinde Adalet Bakanlığının herhangi tasarrufunun söz konusu olmadığını ifade etti.

Ergin, yatırım teşvikiyle ilgili bir çalışma olduğunu ama henüz sonuçları ortaya çıkmadığını söyledi.

Verdiği değişiklik önergesi üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Hükümetin anlayışında 'küçük işletmelere koruma olmadığını' savunarak, 'Hükümetin kafasında esnaf yok' dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, karşılıksız çek cezasının, evrensel ceza sistemiyle bağdaşmayan bir suç tipi olduğunu öne sürdü.

Köktürk, çekler arasında ayrım yapılmasının da yanlış olduğunu ve bu konuyu komisyonda dile getirdiklerini belirtti.

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Tunçalp, tasarı ile çeke olan güvenin artacağını kaydetti.


TOKAT'DAKİ SALDIRI

Tasarının ikinci maddesi üzerinde konuşan MHP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Tokat'taki saldırıyı PKK'nın üstlendiğini hatırlatarak, 'Saldırının başka mercilerce yapılmış olabileceğine ilişkin söylemlerde bulunanların, bu milletin yüzüne nasıl bakacaklarını merak ediyorum' dedi.

AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, 'Terör nereden gelirse gelsin, buna Başbakanımız da bakanlarımız da parti temsilcileri de her türlü net tavrı ortaya koyarlar. Ancak terör örgütünün yaptığı açıklamayı itibarlı açıklama göreceksiniz, ülkenin Başbakanının yaptığı açıklamayı itibarsız göreceksiniz. Böyle bir mantık olmaz. Bu ifadeler terör örgütünü güçlendirir' diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de Tokat'taki saldırıyı PKK'nın üstlendiğini ancak bunu 'AKP'nin kabullenemediğini' savunarak, 'Bu, PKK'yı aklama girişimidir' dedi. Gök, Tokat'taki saldırıyla ilgili Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün açıklamalarını okuyarak, 'Özür dileyerek istifa etmelidirler' dedi.

AK Parti Grubu tarafından tasarının 2. maddesi üzerinde verilen değişiklik önergesi kabul edildi. Buna göre, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı olanlardan tacir kişilere özgü çek hesabı açtıranlar, 'tacir çeki' alabilecekler.


14 yıl önce