|

Paralel listeye fermuar sistem

30 Mart ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde paralel yapı ile ittifak yapan CHP'de aday krizi yaşanıyor. Milletvekili adaylığı için ön seçime giden parti, paralel yapının istediği isimlere sıcak bakmayınca devreye 'fermuar sistemi' girdi. Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin güçlü olduğu bölgelerdeki listenin üst sıralarına direkt yazacağı isimlere karşı parti tabanı tepkili.

10:58 - 12/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 12:09 - 12/02/2015 Perşembe
Diğer

CHP'de aday sancısı. Paralel yapı ile ittifakı gün yüzüne çıkan CHP'nin Abdüllatif Şener, Nazlı Ilıcak, Ali Müfit Gürtuna gibi isimlere adaylık teklifi götüreceği parti tabanında tepki çekmişti. Genel seçimlerde aday belirleme çalışmalarının bu nedenle çok tartışmalı geçeceği konuşuluyor. CHP’liler bütün illerde adayların ön seçimle belirlenmesini istiyor. CHP’nin çoğu illerde ön seçimle aday belirleme yapacağı, büyük illerde ise ‘Fermuar Sistemi’ uygulayacağı belirtildi. Bu sistemle paralel yapının işaret ettiği iddia edilen sağ kökenli isimlerin direkt listeye girmesi hedefleniyor. Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin güçlü olduğu bölgelerdeki listenin üst sıralarına direkt yazacağı isimlere karşı parti tabanı tepkili. Akşam gazetesinde yer alan habere göre milletvekilliği için aday adaylık daha başlamadan bu sisteme karşı çıkanlar çoğunlukta. Başta İlhan Cihaner ve Fikri Sağlar olmak üzere çok sayıda Parti Meclisi (PM) üyesi sisteme karşı çıkıyor. 


KARAR 15 ŞUBAT'TA 

İstanbul’da çoğu ilçe 15 Şubat’ta ön seçim kararı çıkmazsa toplu olarak istifa edeceklerini genel merkeze bildirdi. Partililerin tepkilerine karşı Kılıçdaroğlu’nun 15 Şubat’ta nasıl bir karar alacağı ise şimdiden merak konusu. Şu ana kadar İstanbul’da 250 ismin aday adaylık faaliyetlerine başladığı öğrenildi. Bütün aday adayları gittikleri yerlerde ‘Hakim huzurunda ön seçim olacak. İstanbul’un adaylarını siz belirleyeceksiniz. Yüzünü görmediğiniz kişileri seçmeyeceksiniz”  dedikleri öğrenildi.   


KILIÇDAROĞLU'NUN BÜYÜK KORKUSU  

Kılıçdaroğlu’nun en büyük korkusu A Takımı’nda bulunanların seçilmemesi. Şu anda Kılıçdaroğlu’na en yakın olan Erdoğan Toprak’a teşkilat büyük tepkili. İstanbul 3. bölgeden aday gösterilecek olan Toprak’ın kaybetme ihtimali yüksek. Toprak gibi Faik Tunay ve Sebahat Akkiraz gibi bölgeye uğramayan vekillerin tekrar aday gösterilmesi halinde partililerin ayaklanacağı gelen bilgiler arasında.


Sarıgül tehlikesi!  

Yöntem işlerse her bölgeden 4 milletvekili adayı direkt listeye girecek. Savcılık kararından sonra Ankara’ya giden Mustafa Sarıgül’ün Erzincan'dan milletvekili adaylığı için nabız yokladığı öğrenildi.  


'İstifa ederiz' resti 

Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece teşkilatları ön seçim kararı çıkmazsa istifa edeceklerini bildirdi. Küçükçekmece eski ilçe Başkanı Kemal Çebi, Avcılar İlçe Başkanı Bayram Acar ve Bahçelievler İlçe Başkanı Rıza Akpolat’ın partiye usulsüz bir şekilde üye yaptıkları konuşuluyor.   

#CHP
#Paralel yapı ile ittifak
#Paralel yapı
#Paralel listeye fermuar sistem
#fermuar sistem
#sağ kökenli isimler
9 yıl önce