|

Pegasus uçağı pistten çıktı

Pegasus havayollarının İzmir-İstanbul seferini yapan uçağı Sabiha Gökçen havalimanına yaptığı sert inişten sonra pistten çıktı. Pist sonundaki toprak alana 40 metre yükseklikten düşen uçak, 3 parçaya ayrıldı. Kazada, uçaktaki 183 yolcu ve mürettebattan 3 kişi öldü, 180 kişi yaralandı.

Yasin Yılmaz
04:00 - 6/02/2020 Perşembe
Güncelleme: 06:09 - 6/02/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Pegasus havayollarının İzmir-İstanbul seferini yapan uçağı Sabiha Gökçen havalimanına inişinden hemen sonra pistten çıktı.
Pegasus havayollarının İzmir-İstanbul seferini yapan uçağı Sabiha Gökçen havalimanına inişinden hemen sonra pistten çıktı.

Pegasus Havayolları’nın İzmir-İstanbul seferini yapan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, içinde 177 yolcu ve 6 mürettebat ile Sabiha Gökçen havalimanına sert iniş yaptıktan hemen sonra pistten çıktı. Pist sonundaki eğimli toprak alana 40 metre yükseklikten düşen uçak, 3 parçaya ayrıldı. Kazada 3 kişi hayatını kaybederken 180 kişi de yaralandı. Yolculardan bazıları kendi imkanlarıyla uçak enkazından çıkarken, enkazda kalan diğer yolcular itfaiye ve havaalanı ekipleri tarafından tahliye edildi. Yaralıların çoğunun kafa travması geçirdiği öğrenildi. Olay sonrası Sabiha Gökçen havalimanı tüm uçuşlara kapatıldı. Diğer havayolu şirketlerinin uçuşları da İstanbul Havalimanı’na yönlendirildi.

UÇAK DIŞINDA 6 YARALI DAHA

Uçakta yangın çıkmaması büyük şans olarak nitelendirilirken, yaralılardan durumu daha kötü olanların, gövdeden ayrılıp ters dönen ön parçanın altına sıkışan yolcular olduğu öğrenildi. Kazaya ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Öte yandan kaza sonrasında bölgeye giden 5 özel harekat polisi, havalimanı yakınlarında geçirdikleri trafik kazasında yaralandı. Kazaya müdahale eden bir itfaiyeci de yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

50-60 METRE SÜRÜKLENDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, olayda can kaybı olmadığını söyledi. Kazaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Turhan, şunları kaydetti: “Adığımız bilgilere göre sert iniş sonucu pist başından çıkarak araziye sürüklendi. Uçakta kırım oluştu. 32’ye yakın ambulans olay yerine gitti. Bunlarla yaralılar hastanelere sevk ediliyor. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da, uçağın pistten çıkmasına ilişkin, “Pisten çıktıktan sonra 50- 60 metre sürükleniyor. TEM’den E-5’e bağlantı yolunun olduğu bu mevkide 30-40 metrelik yükseklikten buraya düşüyor. 175 yolcu, 2 bebek, 4 mürettebat ve 2 pilotumuz var.” dedi.


Telsiz konuşmaları ortaya çıktı

Pegasus havayollarının pistten çıkan uçağıyla ilgili olarak kurtarma ekiplerinin kendi aralarındaki telsiz konuşmaları ortaya çıktı.

Konuşmalarda,

* İnişi müteakiben pist başından mevcut rampaya doğru aşağıya indik şu an göremiyorum. Şu an göremiyorsunuz hızla ilerlemeye devam ediyoruz.

* Anlaşıldı bütün ekipler 2-4’teki çukurun oraya. Bütün ekipler oraya. Bütün ekipler oraya doğru gidiyoruz. Ambulanslar da gidiyor. Yangın patlama takip edebiliyor musunuz?

* Şu anda alev görülmüyor ama uçak parçalanmış, bütün ekipler müdahale etsin. diyalogları yer aldı.

2 yılda 3. kazası

  • Pegasus havayollarının son 2 yılda pistten çıkma şeklinde gerçekleşen üçüncü kazaya karışması dikkat çekti. 14 Ocak 2018’de İstanbul- Trabzon seferini yapan 168 yolculu Pegasus uçağı Trabzon’da pistten çıkmıştı. Geçtiğimiz 7’Ocak’ta da yine Sabiha Gökçen’de yaşanan olayda Şarika-İstanbul seferini gerçekleştiren 164 yolculu Pegasus uçağı pistten çıkarak toprak alanda durabilmişti. İki kazada da yaralanan olmamıştı.

Vali Yerlikaya: 4'ü orta ağır derecede yaralımız var


İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkan uçaktaki
174 yolcu ve 6 mürettebatın yaralandığını belirterek,
"Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır. Yaralılarımızdan 4'ünün sağlık durumu orta ağır, diğer yaralılarımızın durumu stabil olarak bildirilmiştir." dedi.

Yerlikaya, Sabiha Gökçen Havalimanı VIP Konferans Salonunda yaptığı açıklamada, PC2193 sefer sayılı İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağının saat 18.19'da Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıktığını söyledi.

12 ülkeden 22 yabancı uyruklu yolcu bulunuyordu
Olayın hemen akabinde Sabiha Gökçen Havalimanı Kriz Merkezinin çalışmaya başladığını aktaran Yerlikaya, "Meydana gelen kazada, uçakta bulunan
175 yolcu, 2 bebek, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi
mürettebatın, toplam 183 kazazedenin güvenli bir şekilde tahliyesi için 112 Acil Sağlık, 110 İtfaiye, AFAD ve HEAŞ ekipleri anında müdahale etti. Hava yolu şirketi tarafından uçakta
12 ülkeden, 22 yabancı uyruklu yolcu bulunduğu bildirilmiştir.
" diye konuştu.

'SABİM ALO 184' bilgi hattı

  • Yerlikaya, yaşanan elim kazada 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
  • "174 yolcu ve 6 mürettebat yaralanmıştır.
    Yaralılarımız İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenen hastanelerimizde tedavi altına alınmıştır. Yaralılarımızdan 4'ünün sağlık durumu orta ağır, diğer yaralılarımızın durumu stabil olarak bildirilmiştir.
    Tedavi altındaki yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi almak isteyen yolcu yakınları, 'SABİM ALO 184' telefon hattını arayarak bilgi alabilirler.
    Havalimanı pisti saat 04.00'ten itibaren kullanıma açılacaktır. Olayın meydana geliş nedenlerinin tespiti için geniş kapsamlı soruşturma başlatılmıştır.
    Milletçe hepimizi derinden üzen bu elim kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet,kederli ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz."

#Pegasus
#Havayolları
#Kaza
#İstanbul
4 yıl önce