|

Pepsi, Rusya'nın meyve suyu liderini satın alıyor

Pepsico ve Pepsi Bottling Group, Lebedyansky'nin Meyve Suyu İşletmesi'nin yüzde 75'ini satın alma konusunda anlaştı

İstanbul
00:00 - 28/03/2008 Cuma
Güncelleme: 01:25 - 28/03/2008 Cuma
Yeni Şafak
Pepsi, Rusya'nın meyve suyu liderini satın alıyor
Pepsi, Rusya'nın meyve suyu liderini satın alıyor

PepsiCo ve Pepsi Bottling Group, ortak bir girişimle bebek maması ve soda işletmeleri hariç olmak üzere Rusya'nın lider markalı meyve suyu üreticisi JSC Lebedyansky'nin yüzde 75,53 hissesinin 1.4 milyar dolar karşılığında satın alınması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Lebedyansky, Rusya'daki yaklaşık yüzde 30 pazar payı ve 2007'de meyve suyu işletmesinin elde ettiği yaklaşık 800 milyon dolar gelirle, Rusya'nın en büyük, dünyanın ise altıncı büyük meyve suyu üreticisi. PepsiCo International CEO'su ve PepsiCo Başkan Yardımcısı Micheal White, "Bu anlaşma, bize dünyanın en hızlı büyüyen meyve suyu pazarlarından birinde büyümemizi sürdürmemiz için güçlü bir platform sağlayacak ve PepsiCo ürün portföyünün küresel dönüşümünü daha da ileriye taşıyacak. Lebedyansky'nin güçlü yanlarını dünyanın en büyük markalı meyve suyu üretici ve satıcılarından biri olan PepsiCo ve PBG'nin gücüyle birleştirmek çok büyük fırsatlar sağlayacak" dedi.

HIZLI BÜYÜYOR

Pepsi Bottling Group Başkanı ve CEO'su Eric Foss ise "Rusya bizim en hızlı büyüyen pazarımız. Lebedyansky'nin güçlü markalarını ve yetkin çalışanlarını güçlü PBG-PepsiCo ortaklığına dahil etmek, Rusya meyve suyu kategorisinin sürekli gelişiminin ön saflarında yer almamızı sağlayacaktır"dedi.


Bedeli 1.4 millyar dolar

Anlaşma gereği, PepsiCo ve PBG, Lebedyansky'nin dört hissedarına ait olan yüzde 75.53 hissesini satın alacak. Alınan hisseler, Pepsi Co ve PBG arasında sırasıyla yüzde 75 ve yüzde 25 oranında bölüşülecek. PepsiCo ve PBG'nin ödeyeceği yaklaşık 1.4 milyar dolar, Lebedyansky'nin borçları ve şirket bölünmesine ilişkin düzenlemeler dahil, ancak şirketin bebek maması ve soda işletmeleri hariç yaklaşık 2 milyar dolayındaki toplam şirket değerini ifade ediyor. Satın alma işlemi, normal kanuni onaylara ve Lebedyansky'nin PepsiCo ve PBG tarafından satın alınmayan bebek maması ve soda işletmelerinin kalan hissedarlar arasında bölünmesine tabi olacak.




16 yıl önce