|

Powell'den çirkin diplomasi

Powel, önceki gece Gül'e verdiği telefon randevusunu 3 saat geciktirdi. Bu arada Gül'e haber vermeden, ABD basınına "Türkiye'ye ekonomik paket yok" açıklamasını yaptı.

Yeni Şafak
01:00 - 20/03/2003 Perşembe
Güncelleme: 15:45 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel, diplomatik kural ve gelenekleri çiğneyerek, Türkiye'yi rencide edici ve iki ülke ilişkilerini zorlayan davranışlar içine girdi. Türkiye'ye bilgi vermeden ABD medyasına Türkiye ile ilgili açıklamalar yapan Powell, telefon randevularını da saatlerce geciktirerek, Türkiye'yi baskı altına almaya çalışıyor.

Salı günü ABD'nin taleplerini görüşmek üzere olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü telefonla arayacağını belirten Powel, saat 20.30 olarak belirlenen görüşme saati geldiği halde Gül'ü aramadı. Powel'den telefon beklenirken ABD Dışişleri Bakanı ancak 3 saat sonra, yani 23.30'da aradı. Ancak Powell, Gül'e bilgi vermeden önce, Amerikalı gazetecilere "Ekonomik yardım miadını doldurdu" şeklinde açıklama yaptı. Bu açıklamayı ajanslardan öğrenen hükümet üyeleri rahatsız olurken, Powel'in görüşmede, bu duruma açıklık getirme ihtiyacı hissetmediği de öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanı görüşme sırasında, Türkiye dışından kalkan savaş uçaklarının Türk hava sahasını kullanacağını ve yakıt ikmali yapacağını bildirdi. Dışişleri Bakanı Gül'ün, "Hava sahasını açacağımız tezkere yakıt ikmali için yeterli olmaz. Onun için Türkiye topraklarında yabancı asker konuşlandırmayla ilgili bir yetki almamız lazım" diye karşılık vermesi üzerine, Powell, "bunu yönetime sorup tekrar arayacağını" belirtti.

3 saat sonra aradı

Powel'ın gece saat 01.30'da Gül'ü tekrar aradığı ve "Türk askerinin Kuzey Irak'ta konuşlandırılması ve Türkmenler'in Irak'ın asli unsuru sayılmasını" içeren taleplerine olumlu cevap verdiği öğrenildi. Ancak Powell'ın, 6 milyar dolarlık ekonomik yardım konusunda olumlu bir gelişmeden sözetmediği kaydedildi. Powell'in, tezkerenin perşembe günü değil çarşamba günü (dün) oylanmasını da istediği ancak "bunun mümkün olmadığı" cevabı aldığı öğrenildi. Powell'ın dün Gül'ü hiç aramadığı da belirtildi.

İŞTE POWELL-GÜL GÖRÜŞMESİ

Powel: Türk hava sahasının savaş uçaklarımıza açılmasını talep ediyoruz.

Gül: Bakanlar Kurulumuz biraz önce sona erdi. Hava sahasını açıyoruz.

Powel: Askeri ve siyasi mutabakatta sorun yok. Onlar aynen devam edecek. Ancak ekonomik paket miadını doldurdu. 6 milyar dolar yok. Size IMF programı kapsamında ilave destek vereceğiz. Ayrıca, Türkiye dışındaki üslerden kalkacak uçaklarımıza Türk hava sahasında yakıt ikmali yaptırmak istiyoruz.

Gül: Bu, tezkerenin kapsamını aşar. Havada yakıt ikmali için Türkiye'de bir grup askerinizin konuşlanması gerekirse, onun için Meclis'ten ayrıca yetki almamız gerekiyor.

Powel: Ekonomik yardım ve havada yakıt ikmali konusunda görüşmeler yapıp, size tekrar döneceğim. Ancak tezkerenin en geç perşembe günü çıkarılmasını bekliyoruz.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce