|

Putin geliyor uçak olayını unutalım

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi İvanovski, 3 Aralık'ta Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen Rusya Devlet Başkanı Putin'in gelişi öncesi yaptığı açıklamada "Esenboğa'ya indirilen Suriye uçağı konusunu ne kadar çabuk unutursak o kadar iyi olacak" dedi

Aynur Ekiz
00:00 - 1/12/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:27 - 1/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Putin geliyor uçak olayını unutalım
Putin geliyor uçak olayını unutalım

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Esenboğa Havalimanına indirilen Suriye uçağıyla ilgili olarak, "uçakta el konulan malzeme 2004'te imzalanan sözleşme uyarınca tamir edilen bir uçaksavar kompleksine ait radarın yedek parçalarıydı" dedi. İvanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyareti öncesi büyükelçilikte düzenlediği basın toplantısında geçen ay Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağı hakkında açıklama yaptı. İvanovski, uçakta el konulan malzemenin 2004'te imzalanan bir sözleşme uyarınca tamir edilen bir uçaksavar kompleksine ait radarın yedek parçaları olduğunu belirterek, "Bu tatsız olayı ne kadar çabuk unutursak o kadar iyi olacak. Artık bizim malımız değildi. Para aldıktan sonra bizim sorumluluğumuz kalmadı. Geriye kalan Türkiye ile Suriye arasındadır. Uçaktaki malzemeler de yolcular için hayati tehlike teşkil etmiyordu" diye konuştu. Büyükelçi, Suriye uçağı konusunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3 Aralık'ta Türkiye'ye yapacağı ziyaret esnasında gündeme gelmeyeceğini, bu konunun artık kapatılması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ TARTIŞILMAZ

Yaptığı açıklamada Türkiye'nin Suriye sınırına yerleştirilecek Patriot füzeleri konusuna da değinen İvanovski, "Ortaklarımızdan, bu konuyla ilgili tavırlarını bize detaylı olarak anlatmalarını istiyoruz" dedi. Türkiye'nin emniyet ve güvenliği ile ilgili kararlar alma yetkisinin 'konuşulmaz ve tartışılmaz bir durum' olduğunu hatırlatan İvanovski, "Ancak potansiyel arttıkça riskler de artar. Kanaatimce, Patriot sisteminin Türkiye'ye konuşlandırılması NATO'nun Suriye olaylarına yavaş yavaş sürüklenmesinin bir göstergesidir. Bir provokasyon olması durumunda bu sürüklenme geriye dönülemez bir hale gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de yöntemler farklı

Suriye Ulusal Koalisyonu'na silah ve mühimmat yardımını engelleyip engellemeyeceklerine ilişkin soruyu yanıtlarken İvanovski, "Biz hiçbir şekilde Suriye Ulusal Koalisyonu'na yapılacak ve yapılmakta olan silah sevkıyatına karışamayız. Yapılmamasını öneriyoruz. Yeni kurbanlar olmasına, kan dökülmesine yol açacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Suriye'de çözümü Suriyelilerin kendi aralarında anlaşarak bulması gerektiğini ifade eden İvanovski, dışarıdan bir müdahale olmasını istemediklerini belirtti. "Putin, Suriye Devlet Başkanı Esed'i ne kadar daha desteklemeye devam edecek?" sorusu üzerine İvanovski, Rusya'nın baştan beri sürdürdüğü prensipli tutumunun geçerliliğini korumaya devam ettiğini iddia ederek, Suriye'de politik diyaloğun başlamasını istediklerini kaydetti. İvanovski, "Rusya'nın ve Türkiye'nin Suriye konusundaki tutumları prensip olarak farklı değil, çözüm yöntemleri farklıdır" diye konuştu.


11 yıl önce