|

Q, W, X'i Özal da istemiş

Merhum Cumhurbaşkanı Özal'ın, Türk cumhuriyetleri ile "ortak alfabe" çalışması sırasında Q, W, X harflerinin kullanılması konusunda ilk çalışmayı başlattığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak
01:00 - 20/11/2003 Perşembe
Güncelleme: 10:10 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

AB İlerleme Raporu'nun Q, W, X harflerinin kullanılması için alfabede değişiklik yapılmasına ilişkin talebi tepkilere neden olurken, bu harflerin kullanılmasını ilk olarak AB'nin değil Türk Cumhuriyetleri'nin istediği ortaya çıktı. Özal'ın, askerlerin karşı çıkması sebebiyle Q, W, X harfleri ile ilgili adım atmadığı belirlendi.

Türk Cumhuriyetleri'nin ortaya çıkmasının ardından Türkçe konuşan ülkeler devlet ve hükümet başkanları zirvelerini başlatan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın bu dünyanın birbirini anlayabilmesi için ortak bir alfabe kullanması konusunda çalışmalar yaptırdığı belirlendi. Türk Cumhuriyetlerinin bu dönemde Q, W, X harflerinin kullanılması için Özal'a başvurduğu, Özal'ın ise bu konuda bazı uzmanlara bir çalışma yaptırdığı belirtildi. Askerlerin ise yapılacak bu değişikliğe o yıllarda karşı çıkarak, bunun bölücü örgütler ve bazı azınlıklar tarafından kötü niyetle kullanılabileceği uyarısında bulunduğu dile getirildi.

Harf Kanunu değişmeli

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ise Q, W, X harflerinin alfabede kullanılmasına ilişkin talebin yeni olmadığını, Türk Cumhuriyetleri'nin bu taleplerini halen sürdürdüklerini bildirdi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. S. Haluk Akalın da, Q, W, X harflerinin kullanılabilmesi için 1928 yılında çıkarılan Yeni Türk Harflerinin Tatbiki Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

  • ALİ SALİ


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce