|

Rejim de gelse operasyon yapılır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Esed rejimi PKK’yla anlaşarak Fırat doğusuna girme kararı alsa bile Türkiye’nin operasyondan geri adım atmayacağını söyledi: PKK Kuzey Irak’ta var mı, var. Irak yönetimi var mı, var. Biz buralara giriyor muyuz, giriyoruz. Temizliyor muyuz, temizliyoruz. Suriye için de aynı şey.

Hüseyin Likoğlu
04:00 - 26/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:06 - 26/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Suriye’den çekilinceye kadar Münbiç yol haritasının tamamlanması için Washington ile mutabakat sağladıklarını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, “Çekilme sürecinin PYD/YPG’nin bölücü gündemine hizmet etmemesi gerektiğini net bir şekilde ilettik” dedi. Çavuşoğlu, “Rejim girdi diyelim ki sizin söylediğiniz gibi, burayı kontrol etti, anlaştılar ve YPG orada. Hiç tereddüt etmeyiz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2018 yılı Türk dış politikasını değerlendirdi. ABD'nin Suriye'den çekilmesinin nasıl koordine edileceği ve sahada boşluk oluşmasının önüne nasıl geçileceğinin Dışişleri, Milli Savunma Bakanları ve askerler düzeyinde karşılıklı ele alındığını belirten Çavuşoğlu, "Bu kararı memnuniyetle karşıladığımızı ve ABD ile yakın diyalog içinde olacağımızı da vurgulamak isterim” dedi. Çavuşoğlu, "Fırat'ın doğusuna girme kararımızdan sonra Pompeo beni aradı. Bazı teknik sorular da sordu. 'Plan strateji nedir? Ona göre bizim de tedbir almamız lazım.' Biz de kendilerine 'Teknik konuları askerler ele alsın. Ama kararlılığımızı öğrenmek istiyorsanız, kararlıyız. Siz de tarafınızı belli edeceksiniz. Dost ateşi ya da kaza olmasın endişeniz varsa zaten açık kanallarımız var’dedim" şeklinde konuştu.

BİRDEN ‘ÇEKİLECEĞİM’ DEDİ

  • ABD Başkanı Donald Trump'ın da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istediğini aktaran Çavuşoğlu, "O telefon görüşmesinde birden çekileceğini söyledi. Bu karar bence ABD için de dünya kamuoyu için de bir sürpriz oldu ama isabetli bir karar. Bu Trump'ın esasen eskiden beri kafasında olan bir şey ama son gelişmelerden sonra birden yine aniden karar verdi” diye konuştu.

MÜNBİÇ İÇİN MUTABAKAT

“Bu çekilme sürecinin PYD/YPG'nin bölücü gündemine hizmet etmemesi gerektiğini de muhataplarımıza net bir şekilde ilettik" diyen Çavuşoğlu, ABD Suriye’den çekilinceye kadar yol haritasının tamamlanması için mutabakat sağladıklarını kaydetti. Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Pompeo ile yaptığımız görüşmede de ‘Zaten gecikme oldu. Burada sözünde durmamış bir ABD görüntüsü vermemek için de önemlidir' dedik. Pompeo da hem fikir olduğunu söyledi.”

FRANSA’YA UYARI…

Çavuşoğlu, Erdoğan'ın talimatıyla gelecek günlerde Rusya'yı ziyaret ederek ABD'nin çekilme kararından sonra durumu değerlendireceklerini belirtirken, "Rusya sahada bir aktör. Dolayısıyla yeni gelişmeleri Rusya ile değerlendirmemiz de normaldir” dedi. Fransa'nın YPG'ye destek verdiğinin bilindiğini aktaran Çavuşoğlu, Fransa'nın bölgeye ilave asker gönderdiğine dair bir bilgi olmadığını ancak mevcudiyetini koruyacağını açıkladığını hatırlattı. Çavuşoğlu, "Yani burada Suriye'nin geleceğine yönelik katkı sağlayacaklarsa eyvallah ama YPG'yi korumak amacıyla kalacaklarsa, bunun kendilerine de YPG'ye de bir faydası olmaz" dedi. Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilmesinden sonraki süreçte boşluk yaşanmaması ve bu boşluktan terör örgütlerinin faydalanmaması için bir taraftan ABD ile eş güdüm içinde olunması diğer taraftan da rejim hariç diğer aktörlerle sürecin istişare gerektiğini belirtti.

TEREDDÜT ETMEYİZ

  • Çavuşoğlu, "Yarın sabah uyandığımızda YPG ya da SDG rejimle anlaştığını duyar ve rejimin de Fırat'ın doğusuna girme kararı aldığını duyarsak bu bizim açımızdan nasıl bir gelişme olur, tavrımız ne olur?" sorusu karşısında, "Rejim girdi diyelim ki sizin söylediğiniz gibi, burayı kontrol etti, anlaştılar ve YPG orada. Hiç tereddüt etmeyiz. Bu terör örgütü bize tehdit mi, tehdit. Kimin kontrolü altında olursa olsun bizim görevimiz ulusal güvenliğimize yönelik tehdidi yok etmek. Şimdi PKK Kuzey Irak'ta var mı, var. Irak yönetimi var mı, var. Biz buralara giriyor muyuz, giriyoruz. Temizliyor muyuz, temizliyoruz. Suriye için de aynı şey” diye konuştu.

SİLAHLARIN TOPLANMASI

ABD'nin, YPG/PKK'ya verdiği silahları geri alacağına dair sözünü hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu silahları da geri almaları gerekiyor. Bu çekilme kararından sonra da hassasiyetimizi ve verdikleri sözleri hatırlattık ve talebimizi yineledik" dedi.

  • Patriot alır S-400’ü de iptal etmeyiz
  • Türkiye'nin ABD'den patriot ve F-35 alımı ile Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alım sürecine ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "F-35 konusunda en son yine telefon görüşmesinde de Trump yine (konuyu) kendiliğinden açtı. 'Siz önemli parçaları üretiyorsunuz, önemli bir ortaksınız, biz bu konuda gerekli talimatları verdik' dedi" diye konuştu. Türkiye'ye S-400'ü iptal edin diyenlerin de olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "En son muhataplarımıza S-400'ün tamamlanmış bir anlaşma olduğunu ve geri dönüşün olmadığını söylüyoruz. Patriot alırız ama aldığımız S-400' leri de iptal etmeyiz."

#Mevlüt Çavuşoğlu
#Suriye
#ABD
#Rejim
#Harekat
#S-400
#Patriot
5 yıl önce