|

'Rex' ve 'Nico' zirveye hazır

İktisat Kongresi'ndeki görevlerini başarıyla tamamlayan bomba ve patlayıcı arama köpekleri 'Rex' ve 'Nico' için sırada İstanbul'da yapılacak NATO Zirvesi güvenlik çalışmaları var.

Yeni Şafak
00:00 - 6/06/2004 Pazar
Güncelleme: 13:36 - 25/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Ankara Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi'nden 1 ay önce gönderilen Alman kurdu 'Rex' ve 'Nico', ilk olarak İzmir'deki Türkiye İktisat Kongresi'nde görevlendirildi. Kültürpark'ın giriş kapılarında ve kongrenin yapıldığı binanın çevresinde 5 gün boyunca aralıksız görev yapan bu köpekler, paket ve çantaları koklayarak herhangi bir patlayıcı madde olup olmadığını kontrol etti. İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Hikmet Yıldırım ve Derya Uzun tarafından günde 4 saat eğitim verilen 'Rex' ve 'Nico', terörist saldırılarda kullanılan her çeşit bomba ve patlayıcıyı, eğitim alanında gizlenen yerlerde, keskin koku alma duyuları sayesinde bir detektör gibi arayarak kısa sürede buluyor. Köpekler, görevlerini tamamladıklarını ''oturma'' hareketiyle bakıcılarına gösteriyor.

Beslenmelerinden, her türlü aşılarına kadar itinayla bakımları yapılan 2.5 yaşındaki 'Nico' ve 1.5 yaşındaki 'Rex'in değerlerinin 200 bin dolar olduğu belirtildi.

İlk sınavda başarılıydılar
Bomba İmha Büro Amiri Şevki Demirhan, İktisat Kongresi'ndeki ilk sınavda başarı sağlayan köpeklere, bu ay İstanbul'da gerçekleştirilecek NATO zirvesinde bomba ve patlayıcı arama çalışmalarına katılmak üzere "geçici görev'' emri çıktığını kaydetti. Demirhan, "Şu anda amirliğimiz bünyesine özel kafesli araba tahsis edilmediği için köpekleri ani gelişen olaylara ve gündelik çalışmalara götüremiyoruz'' dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce