|

'Robotlar şehri'nde 23 bin kişi çalışıyor

Dünyada en çok otomobil üreten firmalar arasında 14. sırada bulunan Tahran'daki Khodro Otomobil Fabrikası adeta 'robotlar şehri'ni andırıyor. 4.2 milyon metrekare üzerine kurulu fabrikada 23 bin kişi çalışıyor

Kadir Demirel
00:00 - 14/12/2008 Pazar
Güncelleme: 21:55 - 13/12/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
'Robotlar şehri'nde 23 bin kişi çalışıyor
'Robotlar şehri'nde 23 bin kişi çalışıyor

15. Uluslararası Basın ve Haber Ajansları Festivali ve Fuarı için bulunduğumuz İran'daki duraklarımızdan birisi de Tahran'ın en büyük otomotiv şirketi Khodro Industrial Group (IKCO) oldu. 4 gündür Tahran'dayım; ne nükleer fabrikaları, ne silah fabrikaları ne de uzay merkezi gördüm. Gördüğüm tek şey; kadınların iş hayatının her cephesinde, otomobillerin çoğunda ön planda olmalarıydı.

Gördüğüm tek şey; Tahran'daki inanılmaz trafik. Sokaklarda caddelerde İstanbul'a rahmet okutacak cinsten bir trafik keşmekeşi yaşanıyor 13 milyon nüfuslu Tahran'da. Tabii ki bunların dışında gördüğüm bir şey daha var ki o da 'Robotlar şehri'ni andıran 46 yıllık Khodro Industrial Group Otomobil Fabrikası. Fabrikada insanlar da kurulmuş robotlar gibi, tabir yerinde ise arı gibi harıl harıl çalışıyor. Ağırlıklı olarak Samand markasıyla üretim yapan fabrikada Soren ve Pars marka otomobiller de üretiliyor.

46 YILLIK DEVASA BİR FABRİKA

İran Khodro Industrial Group Yönetim Kurulu Başkanı Mojtaba Shivaporu fabrikanın 1962 yılında Ali Akbar Khayami ve Mahmoud Khayami tarafından kurulduğunu söyledi. Fabrikada ağırlıklı olarak Fransız markası olan Peugeot'nun başta 206 modeli olmak üzere değişik modellerine kendi imzasını attıklarını ifade etti. İran Khodro Industrial Group'un Genel Müdürü Mohammad Hassan Yazdi ise 1996 yılından beri üretilen Peugeot Hatchback, C-C ve SW karoserli 206'lara, 2006 yılından beri üretilen Sedan karoser serisinin de eklendiğini söyledi. İran Khodro'nun dünyanın en çok otomobil üreten firmalar arasında 14. sırada yer aldığını belirten Genel Müdür Yazdi , teknolojiyi çok yakından takip ettiklerini ve fabrikalarında en gelişmiş teknolojiyi kullandıklarını söyledi.


2008 yılında 650 bin araç üretildi

IKCO'nun otomobiller ve otobüsler dizayn etmeye ve üretmeye devam ettiğin belirten İran Khodro Industrial Group'un Genel Müdürü Mohammad Hassan Yazdi "İran'da üretilen araçların yüzde 65'ini biz üretiyoruz. 2008 yılında 650 bin araç imal etttik" dedi. Yazdi, İran Khodro'nun ISO 9001 Kalite belgesi ve Alman RW-TUW kurumundan da İşçi Sağlığı, Güvenliği ve Çevre Sertifikaları olan OHSAS 18001 ve ISO 14001 gibi belgeleri aldığını sözle-rine ekledi.






Samand'dan sonra Soren de geliyor

Khodro Industrial Group'un 4 milyon 200 bin metrekarelik alan üzerinde kurulduğunu belirten Genel Müdür Yazdi, fabrikalarında 3 vardiya olarak 23 bin kişinin çalıştığını kaydetti. Genel Müdür Yazdi, Khodro Company'nin 2006 yılında ihracatına Rusya ve Bulgaristan'la başladığını belirterek, daha sonra başta Polonya, Tacikistan, Pakistan, Afganistan ve Mısır'a otomobil sattıkların söyledi. Genel Müdür Yazdi, Türkiye pazarına da MYS


IKCO, Türkiye'de yapılanıyor

Khodro, M.Y.S. Otomotiv ile genel distribütörlük anlaşması yaparak Türkiye pazarına da girdi. M.Y.S. Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Seskır, Türkiye pazarına girdiği tarihten itibaren 2 bin adete yakın IKCO Samandh modeli satışı gerçekleştirdiklerini belirterek, ilk kullanıcılarla yapılan performans anketlerinden de son derece 'olumlu' sonuçlar aldıklarını söyledi. Seskır, Peugeot, Mercedes gibi dünyaca kabul görmüş markalara üretim yapan IKCO'nun, Türkiye'de satılacak tüm modellerinde Peugeot motoru kullandığını kaydederek, Türkiye otomotiv pazar paylarının değişeceğini de sözlerine ekledi. Seskır, pazar payını yükseltmek için bayilik ağını geliştirme çalışmalarına başlayan M.Y.S. Otomotiv'in, tüm Türkiye'de yıl sonuna kadar 30 bayi daha açmayı hedeflediklerini Otomotiv aracılığıyla girdiklerini söyledi. IKCO'nun şu anda Türkiye'nin 22 noktasında bayiye sahip olduğunu belirten M.Y.S. Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Seskır ise, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki satışların daha çok olduğunu belirterek bunun İran ile coğrafi yakınlıktan dolayı kaynaklandığına dikkat çekti. Seskır, M.Y.S'nin 2009 yılı itibariyle ikinci model Soren ile yoluna devam edeceklerini de ifade etti.

15 yıl önce