|

RTÜK'ün şakası yok

RTÜK, radyo ve televizyon kuruluşlarını, yayınlarını Yüksek Seçim Kurulu'nu seçim dönemine ilişkin yayın ilkelerini göz önünde bulundurarak yapmaları konusunda uyardı.

Yeni Şafak
01:00 - 10/02/2004 Salı
Güncelleme: 15:51 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

RTÜK'ten yapılan açıklamada, YSK'nın, 28 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri ile ilgili olarak radyo ve televizyon kuruluşlarının uyacakları ilkeleri 6 Ocak 2004 tarihli kararıyla belirlediği ve ilan ettiği hatırlatıldı. Radyo ve televizyon kuruluşlarının seçim döneminde yasalarla belirlenen ilkelere titizlikle uymak suretiyle yayınlarını sürdürmeleri gerektiği belirtilen açıklamada, YSK'nın yayın ilkelerine atıfta bulunuldu.

YSK'nın yayın ilkeleri şöyle:

  • Tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmakla yükümlü radyo ve televizyon kuruluşları, tek yönlü, taraf tutan yalnızca tek bir siyasi partinin propagandasına yönelik yayın yapamayacaklar. Bu kuruluşlar yayınlarında kamunun siyasi beklentilerini dikkate alarak siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlayacaklar.

  • Siyasi parti propagandalarına yönelik radyo ve televizyon yayınları Türkçe dışında başka bir dilde yapılamayacak.

  • Radyo ve televizyon kuruluşları ırk, cinsiyet, sosyal sınıf veya dini inançları esas alarak yayın yapamayacaklar.

  • Radyo ve televizyon yayınlarında siyasi parti ve adayların reklamlarına yer verilemeyecek.

  • Her türlü kamuoyu araştırmaları, anketler, tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uyulmak koşuluyla oy verme gününden önceki 24 saat dışında radyo ve televizyonlarda yayınlanabilecek. Kamuoyu araştırmaları ve anketler yayınlanmadan önce araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.

  • Ulusal özel radyo ve televizyon kanallarının yayınlarıyla ilgili olarak düzenlenecek raporlar yayımı izleyen 5 gün içinde RTÜK'çe değerlendirilip YSK'ya sunulacak.

  • YSK'ca verilecek kararlar RTÜK'e tebliğ edildiği gün ve saati takip eden 24 saat içinde uygulanacak.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce