|

Savcılara casusluk teklifi

ABD ajanları Metin Topuz ve Jason Sandoval'ın savcılara casusluk teklifi yaptığı ortaya çıktı. 2012 yılında savcılarla bir araya gelen ABD’li ajanlar, yürütülen dosyaların görüntülerini almak istedi. FETÖ karşıtı iki savcı ajanların teklifini reddetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:22 - 26/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Metin Topuz - Zekeriya Öz -  Yakup Saygılı
Metin Topuz - Zekeriya Öz - Yakup Saygılı

Fetullahçı Terör Örgütü’ne mensup polis müdürleri ile 17-25 Aralık darbe girişimi öncesi telefon ve yüz yüze görüşen, firari Zekeriya Öz ile irtibatlı çıkan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanlarının yeni bir skandalı daha gün yüzüne çıktı. ABD Konsolosluğu çalışanları Metin Topuz ve Jason Sandoval’ın 2012 yılında FETÖ’cü polisler aracılığı ile İstanbul’da bir grup savcı ile bir araya gelip dosyalarından fotoğraf çekme teklifinde bulunduğu öğrenildi. İstanbul Adliyesi’nden toplantıya katılan iki savcının bu teklif üzerine’ Sizin teklif ettiğiniz casusluk kesinlikle böyle bir şey kabul edemeyiz’ şeklinde karşılık vererek teklifi reddettikleri ortaya çıktı.

TOPLANTIYA 4 SAVCI KATILDI

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre olay şu şekilde gerçekleşti. ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlileri 2012 yılı Ağustos ayında ABD Uyuşturucu ile Mücadele Birimi(DEA) adı altında İstanbul Boğazı’ndaki lüks bir otelde İstanbul Emniyeti ve TMK 10. madde ile yetkili savcılarla resmi bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Diyarbakır ve İzmir’den 1, İstanbul’dan ise iki Cumhuriyet Savcısı katıldı. Toplantıda ABD’li görevliler Metin Topuz ve Jason Sandoval, Türk tarafından ise dönemin Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç ve 17/25 kumpasında rol oynayan çok sayıda polis amiri hazır bulundu.

KOORDİNASYON SANDOVAL’DA

Toplantıda ortak yapıldığı iddia edilen bazı projeler hakkında savcılara brifing verildi. Toplantının sonlandırılırken ise Yakup Saygılı savcılara ABD’lilerin ilginç bir talebini iletti. Talebe göre ABD’liler takip ettikleri bazı gizli dosyalar ile ilgili bu savcılara giderek istedikleri dosyadan belgelere ilişkin fotoğraf temin edecekti. Bu işin koordinesi ise konsoloslukta görevli Jason Sandoval olacaktı.

DÜPEDÜZ CASUSLUK

İstanbul’dan bu toplantıya katılan iki savcı duydukları karşısında şaşkına döndü. Her ikisi de talebe itiraz ederek, dosyalarından fotoğraf çekilmesine asla izin vermeyeceklerini belirtti. Şuan etkin bir görevde olan ve FETÖ karşıtlığı ile tanınan savcılardan birisi, ‘Sizin teklif ettiğiniz casusluk... Böyle bir şeye asla izin veremeyiz’ dedi. Diğer savcı da synı şekilde yetkililere tepkisini gösterdi.

SAYGILI TEPKİ GÖSTERDİ

Savcıların ABD’lilerin talebine olumsuz cevap vermesine Yakup Saygılı hayli bozularak savcılara tepki gösterdi. Savcıların tepkisi sebebiyle toplantı soğuk bir ortamda sona erdirildi.

  • öz ve seçen’i iyi tanırım
  • Toplantıya katılan savcılarla yakından ilgilenen Metin Topuz’un savcılara, ‘Ben Zekeriya Öz ve Fikret Seçen ile iyi tanışırım. Yanlarına gider gelirim’ dediği de öğrenildi. Bilindiği gibi Metin Topuz, FETÖ’cü polis müdürleri ve Zekeriya Öz ile irtisakı sebebiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi. Topuz, hakimlikteki sorgusunda FETÖ’cü polis ve savcılarla görüşme talimatını ‘amirim’ dediği Jason Sandoval’dan aldığını açıklamıştı.

#FETÖ
#Metin Topuz
#Zekeriya Öz
#Yakup Saygılı
6 yıl önce