MİT eski Kontrterör Başkanı Mehmet Eymür'e, savcılıkta ifadesinde MİT'in ortadan kaybolan haber elemanı Tarık Ümit de soruldu. Eymür ise Ümit'in son olarak Susurluk'u araştırdığını belirterek Susurluk çetesini işaret etti.
Faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında ifade veren eski MİT Kontrterör Başkanı Mehmet Eymür'ün "Ben ne yaptımsa devlet için yaptım" dediği öğrenildi. Teşkilatın ortadan kaybolan haber elemanı Tarık Ümit'in Susurluk Çetesi tarafından öldürüldüğünü söyleyen Eymür, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ı tanıdığını ve işlediği suçlardan da bilgisinin olduğunu da söylediği öğrenildi. Eymür'ün, Yeşil'in yaşayıp yaşamadığına ilişkin bir anlatımda bulunmadığı da kaydedildi. Eymür'ün, ifadesinde eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller'in de ismini sık sık kullandığı da belirtilirken, soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Savcısı Hakan Yüksel'in Özer Çiller'i de ifadeye çağırabileceği öğrenildi.
Adli tedbir uygulanması ve yurtdışına çıkış yasağı getirilen Eymür, önceki gün verdiği 5.5 saatlik ifadesinde kendisine "Baba" diye hitap eden Yeşil ile ilgili bilgi de verdi. Savcı Hakan Yüksel'in, kamuoyunun "Yeşil", "Sakallı", "Albay" gibi lakaplarla tanıdığı Mahmut Yıldırım'ın MİT'te hangi görevde bulunduğuna ilişkin soruya Eymür'ün "operasyonel" görevde kullanıldığını söylediği öğrenildi. Yeşil'in terörle mücadelede kullanıldığını dile getiren Eymür, aynı zamanda bazı yurtdışı operasyonlara da katıldığını dile getirdi. Yeşil'in işlediği suçlardan bilgisinin olduğunu söyleyen Eymür, Sakallı'nın yaşayıp yaşamadığına ilişkin bir bilgi vermediği belirtildi.
Kumarhaneciler Kralı olarak bilinen Ömer Lütfi Topal'ın öldürülmesi olayı da sorulan Eymür'ün Topal'ın öldürülmesi olayının eski özel harekat polislerinin konuşmasıyla çözüleceğini söylediği belirtildi. Eymür'ün ortadan kaybolan Tarık Ümit'le ilgili olarak da Ümit'in MİT'in haber elemanı olduğunu söylediği ve son olarak Susurluk ekibi konusunda Teşkilat'a bilgi topladığını anlattığı öğrenildi. Eymür, 1996 yılında korulan Susurluk Komisyonu'na verdiği ifade de Tarık Ümit'in Susurluk çetesi tarafından öldürüldüğünü söylemişti. Eymür'e bu olayın da sorulduğu, eski MİT'çinin de komisyondaki ifadesine benzer şekilde Ümit'in öldürülmesi konusunda Susurluk çetesini işaret ettiği öğrenildi.






