|

Terörün izleri yatırımla silindi

Doğu ve G.Doğu’da terörden zarar gören şehirlere AK Parti iktidarı döneminde 176 milyar TL yatırım yapıldı. Diyarbakır’dan Mardin’e, Şırnak’tan Hakkari’ye, Van’dan Bitlis’e kadar 11 il yeniden ayağa kaldırıldı. PKK'nın mahvettiği şehirler modern hayata kavuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:57 - 30/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
PKK'nın mahvettiği şehirler modern hayata kavuştu.
PKK'nın mahvettiği şehirler modern hayata kavuştu.

Terör baskısı altında yıllarca kaderine terk edilen Doğu ve Güneydoğu’daki iller, 16 yıllık AK Parti iktidarı döneminde Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımları ile tanıştı. Bölgenin kaderi değişirken, terörün izleri silinen şehirler yeniden cazibe merkezine dönüştü. Diyarbakır’a 35.5, Mardin’e 27.15, Batman’a 15.86, Siirt’e 8.18, Şırnak’a 14,14, Hakkari’ye 9.7, Van’a 25.83, Bitlis’e 11.55, Ağrı’ya 13, Muş’a 11.28, Iğdır’a 4.62 milyar TL yatırım yapıldı.

GELİR DÜZEYİ ARTTI

Yatımlar; ulaştırma, eğitim, sağlık, çevre ve şehircilik, aile ve sosyal politikalar ile çalışma başlıklarında yoğunlaştı. Daha çok iş imkanı için yeni iş yerlerinin açılması teşvik edildi. İŞKUR aracılığı ile onbinlerce kişi işe kavuştu. Tarım ve Hayvancılık alanında verilen destekler sayesinde bölgenin gelir düzeyi yükseldi. Bölgede üretilen ürünlerin yurt dışına ihraç edilmesinin önündeki engeller kaldırıldı. Diyarbakır’da ihracat 30.3, Iğdır’da 4.8, Bitlis’te 17, Van’da 29.3 kat arttı.

SAĞLIK VE EĞİTİME DESTEK

Vatandaşların sağlık ve eğitim hizmetlerine ulaşmaları kolaylaştırıldı. Hastanelerde hasta memnuniyeti yüzde 10'lardan 80’lere çıktı. Bölgede yapılan yeni hastanelerle, hasta odalarının nitelikleri artırıldı. Fatih Projesi ile eğitimde teknolojiden üst düzeyde faydalanılmaya başlandı. Bölge derslik sayısısı her geçen gün artarken, sınıf başına düşen öğrenci sayısı da azaltıldı. Okullarda bilgisayar, internet gibi alt yapı imkanları güçlendirildi.


26 BİN KONUT YAPILDI

Belediyelere kayyum atanması ile birlikte çevre ve şehircilik politikaları hız kazandı. Hendek eylemlerinde hasar gören evler yerine 26 bin 551 konut üretildi. Zarar gören vatandaşlara eşya, kira ve zarar bedelleri olarak yaklaşık 942 milyon TL destek sağlandı. Kültür varlıkları turizme kazandırıldı. Diyarbakır, Van ve Mardin başta olmak üzere bölgeyi her yıl ziyaret eden turist sayısında artış yaşandı.

  • Hizmetler devam edecek
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı seçim beyannamesinde bölgeye yatırımların süreceği vurgulandı. Milli birlik ve kardeşlik projeleri hız kesmeden devam edecek. Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılığa özel önem verilerek entegre tesislerin kurulması desteklenecek.

GÜNEYDOĞU ŞAHLANACAK

* Diyarbakır Sur içi hak ettiği değere kavuşacak. Surlarıyla, Hevsel Bahçeleriyle, Kırklar Dağı ile UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’nde olan Diyarbakır’ın, Güneydoğu’nun en önemli çekim merkezi olma özelliği perçinlenecek.

GAP’LA GELEN CANLILIK

* Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Kilis, Siirt ve Şırnak’ı kapsayan GAP’ta 2017 itibarıyla 425 bin hektara ulaşan sulama yapılan alan miktarının eylem planı dönemi sonu olan 2018 sonu itibarıyla 1.1 milyon hektara ulaşması hedefleniyor.

İŞSİZLİK DÜŞECEK

* 2014’te yüzde 15,6 olan bölgedeki işsizlik oranının 2018’de yüzde 10,3’e indirilmesi hedefleniyor. Ilısu Barajı ve HES’in tamamlanması ile birlikte GAP enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşme % 90’ın üzerine çıkacak ve Cizre Barajı’nın yapımına imkan sağlanacak.

#Güneydoğu
#Terör
#Yatırım
6 yıl önce