|

Tıp fakültelerimizin dünyada itibarı düşük

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye'de sadece altı fakülte hastanesini tanıyor. ABD'de hekimlik yapmak isteyenlerden aranan IMED tanınırlığı ise Türkiye'deki 52 tıp fakültesinden sadece 37'sinde var.

Yeni Şafak
00:00 - 11/07/2006 Salı
Güncelleme: 15:11 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

YÖK'ün diploma denklikleriyle ilgili uluslararası kriterlere dayanmayan uygulamaları sürerken, Türkiye'deki üniversitelerin yurt dışındaki prestiji de giderek daha alt seviyelere düşüyor. Özellikle hekimlerin uluslararası deneyime sahip olmaları için gereken imkanlar giderek zayıflıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Tıp Direktörlüğü'nün (IMED) tanıdığı Türk tıp fakültelerinin sayısı, YÖK'ün diplomasına denklik vermediği ülkelerin bile gerisinde.

WHO TANIMIYOR!

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye'deki 52 tıp fakültesinden sadece 6 fakülte hastanesini "tanıyor": İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakülteleri ile 9 Eylül, Ege, Hacettepe ve Ankara üniversitelerinin tıp fakülteleri. Bu da, örgütün fonlarından bu 6 hastanenin dışındaki hiçbir üniversite hastanesinin yararlanamaması demek. ABD ve bazı büyük ülkelerdeki pek çok üniversite, daha ileri düzey eğitim başvurularında Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımadığı fakültelerden mezun olanları kabul etmiyor.

IMED LİSTESİNDE YOK

Tıp fakültelerinin tanınırlığını gösteren bir başka önemli kriter ise Merkezi ABD'de bulunan Internatıonal Medical Directory/Uluslararası Tıp Direktörlüğü (IMED) adlı kuruluşun her yıl yayınladığı liste. Bu liste, aynı zamanda ABD'de doktorluk yapabilmek için başvuracak kişide aranan diplomaları gösteriyor. Liste hazırlanırken ders ve ders saatleri, genel müfredat ve fakültenin yaptığı bilimsel faaliyetler ile yayınlanan makaleler dikkate alınıyor ve liste her yıl yenileniyor.

IMED'in listesinde yer almak Amerika'da doktorluk yapmaya yetmiyor. Listede yer alan fakültelerden mezun olanlar üç basamaklı bir sınav olan USMLE'ye girmeye hak kazanıyor. Bu sınavı geçmeyi başaranlar lisanslı doktor oluyor ve hastaya dokunma hakkını elde ediyor.

YÖK'ün tanımadığı diplomalarlistede var

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan yeni listeye Türkiye'deki 52 tıp fakültesinden ancak 37'si girebilirken, YÖK'ün tanımadığı Ukrayna'daki toplam 19 tıp fakültesinin tamamı listede yer aldı. Yine YÖK'ün tanımadığı Azerbaycan State Medical University ve Khazar University, Romanya'daki tıp fakültelerinden Lucıan Blaga Dın Sıbıu, De Medıcına Sı Farmacıe Carol Davıla Bucharest, De Medıcına Sı Farmacıe Grıgore T. Popa Iası, De Medıcına Sı Farmacıe Iulıu Hatıeganu Cluj-Napoca, De Medıcına Sı Farmacıe Tırgu-Mures Tırgu-Mures de listede yer almayı başardılar.



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
18 yıl önce