|

Topi'ye NATO jesti

Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk'un NATO'ya kabul edilmesini öngören yasayı, Arnavutluk Cumuhurbaşkanı Topi'nin ziyareti sırasında onaylayarak jest yaptı

Haber Merkezi
00:00 - 27/11/2008 Perşembe
Güncelleme: 01:59 - 27/11/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Topi'ye NATO  jesti
Topi'ye NATO jesti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arnavutluk'un Balkanlar'da kilit öneme sahip bir ülke olduğunu vurgularken, “Arnavutluk'un dengeli politikaları Balkanlar'a istikrar taşımaktadır. Biz de bir Balkan ülkesi olarak Balkanlar'ın istikrarına, güvenine ve refahına büyük önem veriyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi'yi Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. İki cumhurbaşkanı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Köşk'te ortak basın toplantısı düzenledi. Balkan coğrafyasının, özellikle Arnavutluk'un Türk dış politikasında önemli ve öncelikli bir konuma sahip olduğuna işaret eden Gül, “Arnavutluk'un dengeli politikaları Balkanlar'a istikrar taşımaktadır. Biz de bir Balkan ülkesi olarak Balkanlar'ın istikrarına, güvenine ve refahına büyük önem veriyoruz” dedi.


PROTOKOLÜ ONAYLADIM

Arnavutluk'un NATO'ya tam üyeliğiyle ilgili protokolün önceki gün TBMM'de yasalaştığını hatırlatan Gül, Topi ile görüşmeleri sırasında kendisinin de protokolü onayladığını açıkladı. Gül, “Böylece Türkiye olarak Arnavutluk'un NATO'ya üyeliği ile ilgili bütün işlemleri tamamladık. Ümit ediyorum ki diğer üye ülkeler de 2009'daki zirveye kadar üstlerine düşen görevleri tamamlarlar ve Arnavutluk, zirveye tam üye olarak katılır” temennisinde bulundu.


KOSOVA ARTIK PARÇALANAMAZ

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi ise, konuşmasında Kosova ile ilgili önemli mesajlar verirken, ülkesinin NATO üyeliğini onaylayan Gül'e ve milletvekillerine teşekkür etti. Topi, Balkanlar'da yeni bir jeopolitik durum olduğuna dikkat çekerek, “Kosova, egemen, bağımsız ve özgür bir ülkedir, Avrupa Atlantik yoluna yönlendirilmiş bir ülkedir. Kosova'nın olabildiğince daha fazla ülke tarafından tanınması konusunda Cumhurbaşkanı Gül'le mutabakata vardık. Kosova gerçeği geriye döndürülemez bir gerçektir. Nereden gelirse gelsin, hiçbir senaryo Kosova'nın parçalanmasına yol açmayacaktır” dedi.



15 yıl önce