|

Toys R Us gitti Toyiki geldi

Uluslararası Çocuk Çarşıları, 12 yıldır Türkiye temsilciliğini yürüttüğü Toys R Us markası ile yollarını ayırarak, kendi markası Toyiki ile devam etme kararı aldı. Hedef 100 milyon YTL ciro.

Yusuf Ziya Eraslan
00:00 - 26/03/2008 Çarşamba
Güncelleme: 01:08 - 26/03/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Toys R Us gitti  Toyiki geldi
Toys R Us gitti Toyiki geldi

Uluslararası Çocuk Çarşıları A.Ş, 12 yıldır Türkiye temsilciliğini yürüttüğü Toys R Us markasını bırakarak kendi markası Toyiki ile devam etme kararı aldı. Uluslararası Çocuk Çarşıları (UÇÇ) A.Ş Başkan Yardımcısı Murat Beyazıt, Toys R US markası altında hizmet veren 35 mağazanın dün itibariyle Toyiki adıyla hizmet vereceğini açıkladı. Beyazıt, 'Yabancı sermayeye isim ve işletim bedeli ödemek yerine kendi markamızla geleceğimizi kendimiz yöneteceğiz' dedi.

TOYS R US BOZULDU

Türkiye çapında 15 ilde, 35 bin metrekare satış alanında, 17 tanesi İstanbul'da olmak üzere 35 mağazası 600 çalışanı bulunan UÇÇ, 100'ün üstünde ürün kategorisi, ortalama 9 bin markalı ürünü, 40 kategoride özel ürünüyle her aileye uygun, kaliteli ve

hesaplı ürün politikasını Toyiki markası ile devam ettirecek.

2007'de 85 milyon YTL olan cirosunu 2008 sonunda 100 milyon YTL'ye çıkarmayı hedefleyen UÇÇ'nin Başkan Yardımcısı Beyazıt, "12 yıldır ürünleri Toys R Us'dan değil, doğrudan üreticilerden temin ettik. Toyiki'de de bu sistem sürecek" dedi.

AYRILIĞIN İKİ SEBEBİ VAR

Beyazıt, ayrılığın temelde iki nedene dayandığını belirterek, "Birinci sebep, ileriye dönük istikbalimizi kendimiz yaratmak istiyoruz. İkincisi ise fayda-maliyet ilişkisine baktığınızda, biz kurulduğumuzdan bu yana özerk yapıda bir firmayız. Geçmiş firmanın sermayeye katkısı sıfır" diye konuştu.

Beyazıt, ayrılma sürecine ilişkin bir soru üzerine de, "Neticede ana firma bizim tabelaları indirip yaşantımıza aynen devam etmemizi istemiyordu, diğer ülkelere örnek olacak diye... Onlar için çok ciddi bir gelir kaybı söz konusu. Ama biz de şartlarımızı ortaya koyduk. Toys R Us markasından ayrılmak 3,5 yıl sürdü" diye konuştu.


O parayla kule bile alırdık

UÇÇ Başkan Yardımcısı Murat Beyazıt, Toys R Us'la operasyonel ya da mali hiçbir bağlarının bulunmadığına dikkati çekerek, "Yurt dışına ödenen rakam neydi? Dünyada perakende malların karlılığı vergi sonrası yüzde 1-2... Bizim rakamımız bunun çok çok üzerindeydi ve tamamen satış odaklıydı. Dolayısıyla bulunduğumuz Maslak bölgesinde o ödediğimiz rakamla bir kaç tane ciddi kule sahibi olabilirdik" dedi.






16 yıl önce