|

Trump durumu anladı

İngiltere’de bulunan Başbakan Binali Yıldırım, BBC World’de ABD’nin YPG’ye silah vermeyi durdurmasına ilişkin, “ABD lideri Trump, Türkiye için neyin önemli olduğunu anladı” dedi. Yıldırım, başbakanlık binasında mevkidaşı Theresa May tarafından karşılandı. May, “Türkiye ile ilişkimiz bizim için çok önemli. Teröre karşı birlikte mücadele ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 28/11/2017 Salı
Güncelleme: 08:13 - 28/11/2017 Salı
Yeni Şafak
İngiltere Başbakanı Theresa May, Başbakan Binali Yıldırım'ı 10 Downing Street'te kapıda karşıladı.
İngiltere Başbakanı Theresa May, Başbakan Binali Yıldırım'ı 10 Downing Street'te kapıda karşıladı.

İngiltere’ye resmi ziyarette bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Downing Street’teki Başbakanlık binasında İngiliz mevkidaşı Theresa May tarafından karşılandı. Yıldırım ve May ardından baş başa görüşmeye geçti.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Yıldırım, sene başında May’in Türkiye’ye yaptığı ziyaretin, başta savunma sanayisi olmak üzere yeni işbirlikleri ve yatırım fırsatlarının önünü açtığını belirtti.

TERÖRLE ORTAK MÜCADELE

Yıldırım, “İkili ilişkilerimiz ve başta terörle mücadele olmak üzere Irak ve Suriye’nin aralarında bulunduğu bölgesel meseleleri ele alacağız. Bu ziyaret ilişkileri güçlendirme adına fırsat olacak” ifadelerini kullandı.İngiltere Başbakanı Theresa May ise “Türkiye ile olan ilişkimiz bizim için çok önemli. Çeşitli küresel meselelerle ortaklaşa muhatap oluyoruz, terörle birlikte mücadele ediyoruz. Ayrıca 15 milyar sterline ulaşan bir ticaret hacmimiz var. Türkiye’ye yaptığım ziyaretten bu yana ilişkilerimizde yaşanan gelişmeyi görmekten mutluyum” dedi.

İŞBİRLİĞİ İRADESİ

Görüşmede, iki ülkenin içinden geçtikleri yeni dönemde işbirliğini daha da ileriye taşıma konusundaki ortak iradesi ve kararlılığı bir kez daha vurgulanırken, özellikle ekonomi, ticaret ve savunma sanayi alanlarında ortaklıkların derinleştirilerek daha ileriye taşınması arzusu ifade edildi. İki dost ve müttefik ülke, Türkiye ve İngiltere'nin ikili ve bölgesel konularda sahip oldukları görüş birliğinden duyulan memnuniyet dile getirildi, terörle mücadeleden Kıbrıs’a, birçok alan ve konuda ikili temas ve işbirliğinin artarak devam etmesi üzerinde mutabık kalındı.

JOHNSON'U KABUL ETTİ

Yıldırım ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'u kabul etti. Görüşmede, ikili ve bölgesel konular ele alındı, iki ülke arasında son dönemde artan temas ve iş birliğinden duyulan memnuniyet dile getirildi. Görüşmede, Suriye'ye ilişkin son gelişmeler, barış ve istikrarın sağlanması ele alındı. Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlerle bir sorunu olmadığı, itirazının PYD/YPG gibi terör gruplarına yönelik olduğu vurgulandı.

Trump anladı

BBC Worl’de Lucy Hockings’in sorularını yanıtlayan Yıldırım, ABD’nin YPG’ye silah sağlaması konusunda, “ABD lideri Donald Trump, Türkiye için neyin önemli olduğunu anladı” dedi. Türkiye’nin DEAŞ’a karşı mücadele konusundaki politikasının başından beri belli olduğunu, “DEAŞ ile mücadele edecekseniz, doğru ortak seçmelisiniz” dediklerini hatırlatan Yıldırım, “Bir terör örgütüyle, başka bir terör örgütünü kullanarak savaşamazsınız. Bize YPG ya da PYD ile iş birliğinin bir seçim değil, gereklilik olduğunu söylediler. Bunu kabul etmesek de anladık. Bu geçici bir ilişki. Şimdi bunu bitirme zamanı. Çünkü DEAŞ halihazırda yenilmiş durumda” ifadesini kullandı. Binali Yıldırım, bir soru üzerine “Başkan Trump, silah sağlamanın yanlış olduğunu söyledi. Bu açıkça ifade edildi” dedi.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Trump arasındaki telefon görüşmesi hatırlatılarak bu görüşmede FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesinin konuşulup konuşulmadığının sorulması üzerine, Yıldırım, Türkiye’nin gerekli kanıt ve belgeleri sunduğunu, iade için karşı tarafın bazı adımlar atması gerektiğini söyledi.


  • 20 milyar dolar hedefine yakınız
  • Yıldırım, İngiltere temasları kapsamında Intercontinental Park Lane Otel’de İngiliz yatırımcılarla bir araya geldi. Yıldırım, “İngiltere ile ilişkiler son 2 yılda gözle görülür şekilde olumlu yönde ilerlemektedir. İngiltere Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştirdiği ikinci ülke. İkili ticaret hacmimiz 17 milyar doların üzerine çıktı. Hedefimiz olan 20 milyar dolara çok yakınız. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada yılda üretilen toplam gayrisafi hasıla 30 trilyon dolar civarında. Türkiye’ye yapılacak yatırım, Türkiye ile sınırlı değil. Büyüme hırsı olan birçok ülkeye de yapılmış yatırım anlamı taşıyor” dedi. Yıldırım, “2017 yılı için felaket senaryoları üretilmesine rağmen Türk ekonomisi yüzde 5’in üzerinde büyüme ile 3. sırada yer aldı. Büyüme oranımız bu yıl yüzde 6-7 arasında bir yerde gerçekleşecektir. Türkiye reel sektörü üretmeye güçlenmeye devam ediyor. Ekonomi istihdam üretiyor. Ülkemizin OECD ülkeleri ve G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Türkiye, dünyada 10 mega projeden 6’sını yapan ülke olmuştur. Türkiye’nin güven ve istikrarda ne kadar önemli mesafe katettiğini gösteren en büyük sonuçtur” diye konuştu.
#Binali Yıldırım
#İngiltere
#Theresa May
6 yıl önce