|

Türkiye dedesini tanıdı

Yoğun ilgi gösterilen 'Alt-üst soy raporu' sorgulama sayfası dün gece yeniden kullanıma açıldı. Geceden akşam saat 20.00’ye kadar yaklaşık 3 milyon 650 bin belge üretildi. Soy ağacı taleplerini sisteme iletenler sıraya göre belgelerini alırken, saatte yaklaşık 200 bin belge oluşturuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/02/2018 Cuma
Güncelleme: 00:00 - 16/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
saatte yaklaşık 200 bin belge oluşturuldu.
saatte yaklaşık 200 bin belge oluşturuldu.

e-Devlet’ten alınmaya başlanan ve aşırı yoğunluktan dolayı geçici olarak durdurulan “alt-üst soy raporu”nun paylaşımı dün gece yeniden başladı. Hizmete vatandaşlar yine yoğun ilgi gösterdi. e-Devlet üzerinden dün akşam 20.00’ye kadar yaklaşık 18 saatte 3 milyon 650 bin belge üretildi. Saatte oluşturulan belge sayısı ise yaklaşık 200 bini buldu. Üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt-üst soy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” gereğince kardeşler gibi yan soylarına ait bilgiler ise paylaşılmıyor.

TALEP SIRASINA GÖRE BİLGİLENDİRME

Sitede farklı bir uygulama da devreye sokuldu. Bundan sonra vatandaşlar soy ağacı taleplerini sisteme ilettikten sonra talep sırasına göre belge alınabilecek. Vatandaşların belgeyi edinebilmek için talep oluşturmasının ardından ekrana otomatik olarak “alt-üstsoy bilgisi talebiniz alınmıştır. Talep sıranıza göre alt-üstsoy bilgileriniz en kısa sürede hazırlanacaktır. Belgeniz oluşturulduğunda doğrulanmış cep telefonu numaranız veya e-posta adresine bilgilendirme yapılacaktır" mesajı geliyor.


Soy ağacı şaşkınlığı

Soy ağacı sorgulama uygulamasında işlem yapan bazı vatandaşlar, verilen bilgileri görünce adeta şok oldu. Alt Üst Soy Belgesi’ne göre 1844 yılında doğan bir vatandaş sağ olarak görülüyor. Bu durum ise vatandaşlar tarafından sosyal medyaya taşındı. 1800’lü yıllarda doğanın sağ olarak gösterilmesinin yanı sıra sistem üzerinde aynı yıllarda doğan kişilere soyadı verilmesi de dikkat çekti. Soyadı Kanunu ise 1934 yılında yürürlüğe girmişti. Ayrıca, 1800’lü yıllardaki pek çok kişinin doğum tarihinin de 1 Temmuz olarak kayıtlara geçmesi dikkati çekti.

#Soyağacı
#e devlet
6 yıl önce