|

Ucuz atlattık

Çanakkale, büyük bir faciayı kıl payı atlattı. Bin 235 kişi taşıyan bir yolcu gemisiyle, patlayıcı petrol ürünü taşıyan bir tanker, Gelibolu açıklarında çarpıştı. Tankerden havaya sızan maddenin üzerine sürekli su sıkılarak patlama engellendi.

Yeni Şafak
04:00 - 28/06/2015 Pazar
Güncelleme: 20:30 - 27/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Çanakkale Boğazı'nda bir yolcu gemisiyle akaryakıt tankeri önceki gece 01.25'te çarpıştı. Yunanistan'dan İstanbul'a giden 162 metre boyundaki Malta Bayraklı “Louis Crıstal” isimli yolcu gemisi ile Rusya'dan Malta'ya giden 182 metrelik “STİ Pimlico” isimli tanker, Çanakkale Boğazı'nın Gelibolu Feneraltı mevkisi önlerinde çarpıştı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı.



SÜREKLİ SU SIKILIYOR


“Nafta” (patlayıcı özelliğe sahip damıtılmış petrol ürünü) yüklü tanker, yakıt sızıntısı tespit edilmesi üzerine, römorkörler tarafından çekilerek güvenli bölgeye götürüldü. Yaşanan sızıntının olası yangın ve patlamalara neden olmaması için bölgedeki römorkörler tarafından tankere su sıkılmaya devam ediliyor.



YOLCULARDAN 240'I TÜRK


Öte yandan tankerden sızan yakıt, Gelibolu ve Lapseki ilçeleriyle Çanakkale kent merkezinin büyük bölümünde kötü kokulara yol açtı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğazı'ndaki gemi kazasına ilişkin, “Çok şükür, çok büyük bir felaket kıl payı bir vaziyette atlatılmış oldu” dedi. Vali Çınar, yolculardan tahliye talebi gelmesi üzerine çalışma başlattıkları bilgisini verdi. “Yolcu gemisinde 854 yolcu ve 382 mürettebat var. Yolculardan 240'ı Türk uyruklu ve tahliye talebinde bulundu” diyen Çınar, Gelibolu'dan olan otobüslerle tahliyenin gerçekleştirileceğini belirtti.



Hızlı ve yerinde müdahale


Yolcu gemisi, kılavuz kaptan olmasına rağmen nafta yüklü, Marshall Adaları bayrağını taşıyan 50 bin tonluk, patlayıcı maddeyle dolu gemiye doğrudan çarptı. Tankerdeki enerji akımı hemen kapalı pozisyona getirilerek, olası bir kıvılcımın yol açacağı facianın önüne geçildi. Tankerin hemen güvenli bölgeye çekilerek soğutma işlemi yapılması da faciayı engelleyen bir diğer etken oldu. Kimsenin burnu kanamadan atlatılan kaza, sadece geçici bir kötü kokuya sebep oldu.











#Çanakkale
#Gelibolu
#yolcu gemisi
9 yıl önce