|

Ülker'den rekor bağış

Türkiye'nin gıda ve içecek devi Yıldız Holding, dünyanın en köklü bilim akademilerinden biri olan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi'ne 24 milyon dolarlık bağış yaptı. Türkiye'den bilim kurumuna yapılan en büyük bağışla, beslenme ve metobolizma arasındaki ilişki incelenecek. Kronik Hastalıkların tedavisinde önemli adımlar atılacak.

İbrahim Acar
00:00 - 30/09/2014 Salı
Güncelleme: 22:51 - 29/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Ülker'den rekor bağış
Ülker'den rekor bağış

Türkiye'nin lider gıda ve içecek şirketi Yıldız Holding, toplum sağlığının geleceği için, dünyanın en köklü ve saygın bilim akademilerinden biri olan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi'ne önemli bir bağışta bulundu. Yıldız Holding'in 24 milyon dolarlık bağış yaptığı fakültenin şu anda aktif şekilde çalışmakta olan Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuvarı, 10 yıl boyunca Sabri Ülker Merkezi(Sabri Ülker Center) olarak anılacak. Başkanlığını dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in yürüttüğü merkez, bu bağışla birlikte özellikle kronik hastalıkların oluşmasını önlemek adına hem Türkiye'den hem dünyadan bilim adamlarının çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

SABRİ ÜLKER CENTER AÇILDI

Sabri Ülker Merkezi'nin (Sabri Ülker Center) açılışı, dün Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston şehrindeki Harvard Üniversitesi'nde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker'in katılımıyla gerçekleştirilen açılışa, Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı JulioFrenk ve Sabri Ülker Merkezi Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in yanı sıra, bilim, akademi ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. Sabri Ülker Merkezi'nde gerçekleşen basın toplantısının ardından Harvard Üniversitesi'nde düzenlenen öğle yemeğinde Türkiye ve dünyadan bilim ve iş dünyası temsilcileri bir araya geldi.

ÜLKER: TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BÜYÜK BAĞIŞI

Açılış töreninde konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker şunları söyledi: 'Bugüne kadar Türkiye'den dünya çapında bir bilim kurumuna yapılan en büyük bağışı gerçekleştirmek, bizim için gurur verici. Bilime ve inovasyona olan inancımız, toplum sağlığının geleceği için alanının en iyileriyle işbirliği yapma vizyonumuzla bütünleşti. Ülkemizde ve dünyada toplum sağlığının geleceğine olan sorumluluğumuzu layığıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi, 'kamu sağlığı' kavramını ilk kez bir branş olarak eğitim sistemine alan köklü bir geleneğin temsilcisi."

Gıdanın geleceğine bağış

Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk, 'Kronik metabolik bozuklukların tüm dünyada toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği bir dönemde, böylesine büyük bir bağış almış olmaktan bilim ve gıda endüstrisinin geleceği adına çok mutluyuz. Dünya sağlığının geleceği için tam zamanında gelen bir bağış" diye konuştu.

Bu benim için bir rüya

Sabri Ülker Merkezi'nin liderliğini yürütecek olan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ise 'Hem kişisel hem de mesleki bir rüya gerçekleşiyor. Bu bağış ile önümüzdeki 10 yıl içerisinde yapmayı hayal ettiğimiz çalışmaların kesintisiz olarak sürdürülmesi ve bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye'den de bir çok bilim insanının yetiştirilmesi mümkün olacak.Hedefimiz, toplum sağlığının geleceği için beslenme ve metabolizma arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceleyerek bu alanda yeni çığırlar açacak inovatif araştırmalara imza atmak. Kronik kompleks hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yolunda önemli adımlar atacağız" dedi.

Bilim insanları yetişecek

Yıldız Holding'in Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi ile yaptığı bu işbirliği kapsamında, Türkiye'den öğrenci ve araştırmacıların yanı sıra, tüm dünyadan da bilim insanlarına eğitim ve deneyim kazandıracak programlar da hayata geçiriliyor olacak. Sabri Ülker Merkezi etkinlikleri arasında İstanbul-Boston dönüşümlü 'Bilimsel Bienal' projesi de yer alıyor. Bilimsel Bienal, farklı coğrafyalardan bilim insanlarının araştırma yerlerini değiştirerek, farklı perspektif ve imkanlarla çalışmasını mümkün kılacak. Alanının en köklü ve saygın kurumu olan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi'nin bilim dünyasına katkıları arasında HIV 2 virüsünün keşfi, çocuk felci aşısının bulunuşu, yapay akciğer üretimi, SARS hastalığının önlenmesi için geliştirilen yöntemler ilk sıralarda yer alıyor.

10 yıl önce