|

Yakalandı!

SPK, Uzel'deki usulsüzlüğü gördü. 2007'de yapılan çağrı muafiyeti talebine ilişkin “Aile arasındaki davalar bittikten sonra muafiyet başvurusunda bulunulsun” açıklamasından dönen SPK, “Davaların bitmesini beklemeksizin talebin reddine” dedi

00:00 - 29/01/2009 Perşembe
Güncelleme: 01:38 - 29/01/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Yakalandı!
Yakalandı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Uzel Makina'yı birbuçuk yıl sonra yakaladı. SPK haftalık bültenindeki bilgiye göre Uzel Makina'ya üç ayrı durum hakkında İMKB'ye gecikmeli bilgi verdiği gerekçesiyle 90 bin lira idari para cezası verildi. Bunun yanında, Uzel Agri NV'nin sahip olduğu Uzel Makina hisselerinin yüzde 63,43'luk oranının Singapur merkezli SS Distribution adlı şirketine satılması ve bu satışa ilişkin çağrı muafiyeti talebi ile ilgi1li de bir karar veren SPK, SS Distibution adlı şirkete çağrı yükümlülüğü getirdi.

AÇIKLAMALARI GECİKTİRDİLER

Bültende özel durum açıklamalarının geç duyurulması ile ilgili olarak özetle şöyle denildi; 'Kanun hükümlerine aykırı olarak; Ursus şirketinin hisselerinin alım anlaşmasının feshedilmesi, personel ücretlerinin ödenmemesi ve şirket üretiminin kısmen veya tamamen durdurulması, konularındaki özel durum açıklamalarının gecikmeli şekilde İMKB'ye gönderilmesi nedeniyle şirket hakkında her biri icin 30 bin lira olmak üzere toplamda 90 bin liralık idari para cezası işlemi tesis edilmesine karar verildi.'

ÇAĞRI MUAFİYETİ REDDEDİLDİ

Öte yandan Uzel Agri hisselerinin Singapur merkezli şirkete satışına ilişkin talep edilen çağrı muafiyeti ile ilgili olarak da SPK'nın haftalık bülteninde şu değerlendirmede bulunuldu; 'Singapur merkezli SS Distribution Pte Limited unvanlı şirketin, Uzel Agri NV'nin sahip olduğu Uzel Makina Sanayi A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 63,43 oranındaki hisselerini devralması nedeniyle muafiyet talebine ilişkin olarak; Uzel Agri N.V.'nin çağrıdan muafiyet başvurusuna ilişkin, dava süreçlerinin tamamlanması beklenmeksizin, çağrıdan muafiyet başvurusunun gerekli koşulları taşımaması nedeniyle olumsuz karşılanması ve Uzel Agri'ye ve SS Distribution adlı şirkete çağrı yükümlülüğü getirilmesi kararlaştırıldı.


Bu kez hisse devirlerine ilişkin davayı beklemedi

Bilindiği gibi Uzel Holding, elindeki Uzel Makina hisselerini, Hollanda'da kurulu bulunan Uzel Agri NV'ye satmıştı. Uzel Agri NV. satın aldığı hisselerin parasını Uzel Holding'e ödemeden söz konusu hisseleri 2 dolar sermayeli Singapur'da kurulu SS Distribution isimli şirkete devretmişti. Bu hisse devirleri nedeniyle Uzel Ailesi arasında hisse kavgası yaşanırken, aynı zamanda da SPK'ya devirlere ilişkin çağrıda bulunma muafiyeti başvurusunda bulunulmuştu. 2007 yılında yapılan bu başvuruya SPK'nın cevabı, “Hisse devirlerine ilişkin davalar sonuçlansın, ardından bu talebi yeniden değerlendirelim” olmuştu. Durumu yeniden değerlendiren SPK, bu kez davayı beklemeksizin çağrı muafiyeti talebinin reddine karar verdi.


15 yıl önce