|

Yargıya tarafsız kişiler seçilmeli

Anayasa Mahkemesi'nin hakkındaki 'ihlal' kararının ardından 20 Haziran'da Yargıtay 9. Ceza Dairesince tahliyesine karar verilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, bazı yargı mensuplarının suç işlediklerini belirterek, 'Ancak bunlara bakacak makam olan HSYK da harekete geçmiyor' dedi. Avcı, HSYK'nın tarafsız kişilerden oluşmasının şart olduğunu söyledi

Oktay Yıldırım
00:00 - 1/10/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:05 - 30/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Yargıya tarafsız kişiler seçilmeli
Yargıya tarafsız kişiler seçilmeli

Devrimci Karargah ve Oda TV davalarından tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, makam odasında dinleme kasetlerinin bulunduğu iddialarına Taksim'de bir otelde düzenlediği basın toplantısı ile yanıt verdi. Tutuklanmasına neden olan kasetlerle ilgili delillerin karartıldığını öne süren Avcı, "Aramada elde edilen kasetler üzerinde usule ve hukuka uygun olmayan bir teknik inceleme yapılmış, üzerinde bana ait ne parmak ne de vücut izi bulunmamıştır.' dedi.

ARAMA GÖRÜNTÜLERİNİ İZLETTİ

Devlet içindeki yapılanmalara dikkat çeken 'Haliç'te yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat' adlı kitabıyla öne çıkan Avcı, Eskişehir Emniyet Müdürü olduğu dönemde kullandığı evde yapılan aramalar ile ilgili bazı görüntüleri de basın mensupları ile paylaştı.

DELİL ÜRETENLER YARGILANSIN

Sahte deliller ve dinleme yapanların ortaya çıkarılmasını ve yargı önüne çıkarılmasını istediğini anlatan Avcı, 'Davanın savcısı Kadir Altınışık hakkında HSYK'ya şikayette bulunduk ama ses çıkmadı. Önümüzdeki HSYK seçimleri çok önemli. Bu seçimlerde tarafsız ve bağımsız kişiler olmalı. HSYK bazı yargıç ve savcılar için ceza vermemek için uğraşıyor. Hiç değilse şikayetimizi incelesinler. Ben 15 yıl ceza aldım hala şikayetimiz hakkında adım atılmadı. Bu durum Türkiye'de hukuk sistemine güveni azaltıyor. HSYK görev ve sorumluluklarını yerine getirmez ise gelecek daha da sıkıntılı olacak.' dedi.

Harekete geçmiyor

Hukuk düzeninin kendi kendini tamir edebileceğini kaydeden Avcı, 'Polisler hata yapabilir, amirleri veya savcılar müdahil olarak gereğini yaparlar. Savcılar ve Yargıçlar hata yapabilir, suç işleyebilir. HSYK müdahale eder veya Yargıtay hatadan döndürür. Bizim şu anda sorunumuz bu; bir takım yargı mensupları suç işliyor veya hukuksuz hareket ediyor veya en azından bu idda da bulunuyoruz. Bunlara bakacak makam çalışmıyor. HSYK harekete geçmiyor" dedi.

Paralel yapı hoşuna gitmeyenleri fişledi

Yaşan yasadışı dinlemelerin sadece Eskişehir'de olan bir olay olmadığını ifade eden Avcı, 'Tüm Türkiye illerinde bu var. Yani hoşa gitmeyen insanlar görevden nasıl uzaklaştırılıyor. Önce insanların etrafları belirleniyor. O insanların etrafındaki ilişkileri dinleniyor, izleniyor, takip ediliyor, fotoğraflanıyor. Sonra bunlar ihbar mektubuna dönüştürülerek başka yerdeki mekanizmalar çalıştırılıyor. Bunun belki de en büyüğünü İzmir'deki casusluk davasında görüyorsunuz ve Türkiye'deki herkes hakkında hile yapılıyor. Sonra biz yeni bilgiler elde ettik. Bu kasetler İstanbul emniyetinde çalışan şu anda bir kısmı tutuklu olan paralel yapı veya cemaat mensubu denilen emniyet mensupları tarafından kasetlerin temin edildiği Eskişehir'deki o görevliye verildiği, o görevlice oraya konulduğunu öğrendik. Bu konu araştırma safhasında bununla ilgili daha ciddi sağlam delillerde bulunacak. Yani o kasetler İstanbul'a gitti ve istihbaratın içerisinde bulunan insanlar tarafından verildi. Hatta bir kısmı Ankara'dan getirildi verildiği ortaya çıkıyor' dedi.

Benim olsa USB'de saklardım

Tutuklanmasına neden olan kasetlerin ortaya çıkarılış şekline ilişkin polis görüntülerini izleten Avcı 'Bu kasetler benim olsa idi yanında arşivler, kayıtlar, kişilerin KOM ve Terör kayıtları ile HTS raporlarının da bulunması gerekirdi. Odada 2 çelik kasa olmasına karşı kasetlerin bulunduğu çanta dolabın üzerinde çıkıyor. Peki günlerce orada olan bir çanta nasıl oluyor da temiz olarak kalabiliyor.' dedi. Avcı, "Buldukları iddia edilen kaset ve dosyada ne bir parmak izim ne de vücut izim ortaya çıktı.' dedi. Avcı çelişkileri özetle şöyle dile getirdi: 'Bulunan 24 kaset orijinal çanta ile alınıp getirilmesi gerekir iken çanta yerinde bırakılmış kasetler ayrı bir zarfa konularak paketlenmiştir. 14-15 yıl 24 kasetle il il gezdiğimin kabulü normal hayat tecrübesine ve orta zekalı insan davranışına göre mümkün değildir. Benim olsa idi ya bir CD ya da USB bellekte taşımam gerekirdi.'


10 yıl önce