|

Yerli S-400

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinde farklı bir lige çıkaracak tarihi projeyi açıkladı: Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sistemi çalışmaları başlatıldı. 'Siper' adıyla başlattığımız milli uzun menzilli hava füze savunma sisteminin hayırlı olmasını diliyorum. İlk teslimat 2021 yılında.

Kıymet Sezer
04:00 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:48 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Erdoğan’ın açıkladığı, envantere 2021 yılında girmesi planlanan “Siper” yerli S-400 olacak.
Erdoğan’ın açıkladığı, envantere 2021 yılında girmesi planlanan “Siper” yerli S-400 olacak.

TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi'nde düzenlenen Milli Teknoloji Geliştirme Altyapıları Açılış Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bağımsız ve güçlü Türkiye hedefine savunma sanayiinde başlatılan milli hamle ile ulaşacaklarını belirtti. Bu alanda Türkiye'yi bir üst lige çıkaracak tarihi projeyi de açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

Türkiye savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinin her alanında söz sahibi bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Özellikle yüksek çözünürlüklü gözlem, haberleşme uyduları ve alt sistemleri, uydu fırlatma sistemleri, uydu veri işleme, depolama ve bilgi destek sistemleri konusunda önemli neticeler alındı. OPMER Projesi sayesinde hassas teknolojiye sahip optik bileşenleri milli kabiliyetlerimiz ile geliştirilme imkanına kavuşturduk. OPMER'in dünya genelinde konuyla ilgili Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirilen sayılı laboratuvarlardan birisi.

TARİHE ALTIN HARFLERLE KAZINACAK

Son yıllarda Türkiye'ye karşı yoğunlaşan saldırıların arkasındaki sebeplerden birinin de uyguladığımız bağımsız politikalara duyulan tepki olduğunu biliyoruz. Savunma sanayiinde yüzde 20'lerde olan yerlilik, millilik oranını bugün yüzde 65'lere çıkardık. Savunma sanayiinde yüzde 65 olan yerlilik, millilik oranını daha da yukarı taşıyacağız. Bağımsız ve güçlü Türkiye hedefine, savunma sanayiimizde başlattığımız milli hamleleri kesintisiz sürdürerek varabiliriz ve varacağız. Yaşadığımız dönemin tarihe altın harflerle kazınacağına inanıyorum.


MİLLİ BİR YAPIYA DÖNÜŞTÜ

Savunma sanayii sektörümüz bugün binden fazla şirket yanında KOBİ'lerin, araştırma kuruluşlarının ve üniversitelerin katılımıyla milli bir yapıya dönüşmüş durumdadır. Artık fiziki güvenliğin siber güvenlikle, yerli yazılımla tahkim edilmesi şart. Nano teknoloji malzeme her geçen gün artıyor. Elektromanyetik fırlatma sistemini ülkemizde üretmeyi başardık. Sınırlarımız içinde ve dışındaki operasyonlarda yerli savunma sanayii araçlarını aktif olarak kullanıyoruz.


İLK TESLİMAT 2021'DE

Uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sistemine olan ihtiyacımız farklı vesilelerle gündeme geliyor. Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar TÜBİTAK SAGE Aselsan ve Roketsan tarafından başlatıldı. İlk teslimatları 2021 yılı sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. ''Siper'' adı ile başlattığımız milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin hayırlı olmasını diliyorum. Tabii bir savunma sistemi olduğu için adını da 'Siper' koyduk.


Envantere girdi

Geliştirilen bazı mühimmatların TSK’ya tesliminin bugün (dün) gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, TÜBİTAK-SAGE tarafından genel maksat bombalarına güdüm yeteneği kazandırmak üzere tasarlanan Hassas Güdüm Kiti 82’nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girdiğini ifade etti. Standart bombaları akıllı bomba haline getiren, F4 ve F16 platformlarına sertifikasyonu tamamlanan, her hava durumunda kullanılabilen bu kit ile Hava Kuvvetleri’nin operasyon kabiliyetinin daha da ileriye taşındığını anlatan Erdoğan, “Yine TÜBİTAK tarafından geliştirilen SOM’u da TSK envanterine kazandırdık” dedi.


Testlerin yeni adresi HABRAS

Erdoğan, açılışı yapılan Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı'nın (HABRAS) da bu katkılardan biri olduğuna dikkati çekerek, "Artık milli olarak geliştirilen silah sistemlerinin etkinlik testleri, seri üretilen mühimmatların kafile kabul testleri, yurt dışından satın alınan silah sistemlerinin testleri bu kuruluşumuz tarafından yapılacaktır. HABRAS'ın işletmeye alınmasıyla savunma sanayimiz Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin gibi sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu önemli bir yeteneğe ve altyapıya kavuşmuş oluyor. Milli imkanlarla ve emsallerine göre çok kısa bir zaman içerisinde tamamlanan HABRAS'la Türkiye kendi testlerini yapmanın yanı sıra yurt dışına da bu hizmeti verebilir bir ülke haline geliyor" dedi.

  • Milli bölgesel hava savunma sistemi
  • Erdoğan, Türkiye’nin bir yıldır çalışmalarını yürüttüğü uzun menzilli hava savunma sisteminin ismini Siper olarak açıkladı. Aselsan, Roketsan, TÜBİTAK SAGE ortaklığında yürütülecek proje Hisar alçak, orta ve uzun menzilli füze sistemlerine, balistik füzelere karşı koruma sisteminin de dahil edilmesiyle Türkiye’nin yeni bölgesel hava savunma sistemi olacak. Türkiye’nin hava savunma ihtiyacını karşılamak üzere Hisar A (alçak irtifa füze) ve Hisar O (orta irtifa füze) sistemlerini üreten Aselsan, şimdi de Hisar U (uzun-yüksek irtifa füze) için çalışmaları başlatacak. Siper projesi, HİSAR projesini de içerisine alacak ancak çok daha kapsamlı bir proje olacak. Siper, sadece füze sistemlerini değil, füzelere karşı korumayı öngören yer sistemlerini de içerecek. Balistik füzelere karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanarak bölgesel hava savunma sistemi olarak hizmete girecek.

Sadece 7 saniyede

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karaman’a yaptığı canlı bağlantıda, HABRAS test alanında 1 metre duvar kalınlığı olan sığınak delinerek imha edildi. İlk kez yapılan test 7 saniye sürdü ve başarıyla gerçekleştirildi. Ardından Pulat mühimmatının atış testi yapıldı ve 1 dakika süren test başarıyla sonuçlandırıldı. Daha sonra TÜBİTAK Bilgem kapsamındaki Işın Projesi’nin testi gerçekleştirildi. Erdoğan’ın emriyle Kırıkkale’de yüksek güçlü lazer saha test alanında yapılan test başarıyla sonuçlandırıldı ve 20 kilovatlık milli lazer silah ile 1,5 kilometre mesafedeki 3 mm kalınlığında çelik hedefi imha edildi.


Başka çıkar yolumuz yok

Erdoğan, “Günümüz dünyasında bağımsızlığı sağlam temeller üzerine oturtmamız için tüm alanlarda yerli teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Savunma sanayiinde olduğu gibi her alanda kendi kendine yeten, teknolojiyi tasarlayan, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktan başka çıkar yolumuz yok. Bunun için ‘Milli teknoloji hamlesi’ diyoruz. Ekonomide ve dünya siyasetinde daha güçlü noktalara ulaşabilmemiz, milli teknolojide yapacağımız hamlelerle mümkün. İHA’ları da SİHA’larımızı da ürettik, şimdi daha ileri gidiyoruz. Onu da 2019’un ortasına doğru üreteceğiz. İsmini açıklamayayım şimdi” dedi.

Sapan hipersonik hıza ulaşacak

Erdoğan, “Nano teknoloji, malzeme, havacılık, uzay ve savunma alanlarında ihtiyaç duyduğumuz, teknolojik derinliğimiz her geçen gün artıyor. Bu ürünlerden biri olan Elektronik Manyetik Fırlatma Sistemi’ni (Sapan) hayata geçirdik. Bu bir taarruz sistemidir. Maliyetleri oldukça yüksek kimyasal yakıtlar ile ulaşılması riskli olan, sesin 6 katı ve üstü, yani hipersonik hızlara Sapan ile birlikte erişebileceğiz. Bu kritik teknolojiyi üretmeye başladık” dedi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Yerli S400
#Milli Savunma Sistemi
#Siper
5 yıl önce