|

'Yeşilçam imamı'nın imajını düzeltecekler

İmamlar ve din adamlarının Türk filmlerinde olumsuz tanıtılmasının önüne geçmek için yönetmen ve senaristlerle biraraya gelen Diyanet yetkilileri, İslam dininin yüceliğini anlatan filmler çekmeyi görüştü.

Yeni Şafak
00:00 - 10/07/2005 Pazar
Güncelleme: 13:54 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
'Yeşilçam imamı'nın imajını düzeltecekler

  • ERHAN SEVEN /ANKARA


    Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk filmlerinde imamların olumsuz şekilde konu edilmeleri üzerine harekete geçti. Bu filmleri izleyenler üzerinde imamlar ve din adamları üzerinde yanlış bir izlenim bırakıldığını düşünen Diyanet, aynı sektörü kullanarak bu imajı düzeltmeye çalışacak. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, Yeşilçam'ın önde gelen yönetmen ve senaristleri ile biraraya geldi. Yücel Çakmaklı, Osman Sınav, Ensar Kılıç, Ömer Lütfü Mete gibi isimlerle görüşen Diyanet yetkilileri, İslam dininin yüceliğini anlatmak için profesyonel anlamda film çekilmesi talebinde bulundular.
    Vizontele'nin imamı, Kibar Feyzo'nun Şıh'ı

    Diyanet İşleri Başkanlığı'nı rahatsız eden "din adamı tiplemesi" gişe rekorları kıran fimlerde olduğu gibi tarihi özellikleri olan filmlerde de yer alıyor. Son dönemin gözde filmleri arasında yer alan Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği ve yüksek gişe hasılatı elde edilen Vizontele filminde kekeme imamı, Kibar Feyzo'da Şıh tiplemesi, Kuma filmindeki tacizci imam ve tarihi özelliği olan Vurun Kahpeye filmindeki bayan öğretmeni taşlayan imam tiplemesi Diyanet'in ilk planda tespit ettiği olumsuz görüntüler. Bu filmlerin özellikle televizyonlarda defalarca yayınlanmasının öğrenme çağındaki küçük çocuklarda da olumsuz düşüncelere neden olduğu da kaydedildi.

    Çizgi filmler de çekilecek
    Ramazan ayında yayınlanmak üzere özellikle çocuklara yönelik olarak çizgi filmler de hazırlanacak. Peygamberimiz Hazreti Muhammed (S.A.V)'i anlatan bir belgesel çekilmesini de planlayan Diyanet, filmlerde olumsuz gösterilen imamların günlük yaşantılarını anlatan fragmanlar da hazırlayacak. "Bir imamın günlüğü" adını taşıyacak kısa metrajlı filmlerde; imamların sabah namazından başlayarak yaptığı faaliyetler, görevleri, vatandaşla olan temasları aktarılacak. Ayrıca din unsurunun ABD ve Japonya'da nasıl işlendiği konusunda da bir çalışma yapılacak. Bu ülkelerde "dinin görsel malzemeleri ve sunumu" konusunda bir envanter hazırlanacak, görsel anlamda Türkiye'de nelerin yapılabileceği belirlenecek. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilk yaptığı tespitler Türkiye'de gösterilen yabancı filmler üzerine oldu. Türkiye'de gösterilen ABD kaynaklı filmlerde hiçbir din adamının kötü gösterilmediği, olumsuz bir tip çizmediği, insanları iyiliğe ve güzelliğe sevkeden bir kişi portresinin ortaya konduğu belirlendi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce