|

50 yıl sonra bir ilk

Yavru bir Akdeniz Foku, 50 yıl sonra ilk kez Akyaka Azmağına beslenmek için geldi.

Yeni Şafak
08:57 - 4/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 08:59 - 4/06/2015 Perşembe
IHA

Fok Badem'in Muğla kıyılarında hareket seyrini izleyen Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, Akyaka Azmağında ve Gökova Körfezinde yeni görülmeye


başlanan Akdeniz Foku ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu bir dişi fok. Burada önemli olan yaklaşık 50 yıldır bir Azmağın içine bir Akdeniz Foku'nun beslenmeye gelmesi. Badem'i örnek olarak saymıyoruz. Çünkü Badem'i biz salmıştık Gökova Körfezine. Badem başka bir yerde yavru iken bulup, yetiştirip daha sonra Gökova Körfezi'ne bırakmıştık. Badem de Azmak'ta besleniyordu ama bu fok doğal beslenmek için geliyor" dedi.



TÜRK SULARINDA 50-60 TANE VAR

Nesli koruma altında olan Monachus monachus cinsi Akdeniz Foku'nun Türk sularında 50-60 tane olduğunu belirten Kızılkaya, "Fok'un Akyaka Azmağına gelmesi demek, bir üzerinde tehdit hissetmemesi demek, koruma alanlarında istediğini yapıyor. İkincisi burada yiyecek olması demek. Çünkü hayvan en çok beslenme ihtiyacı olduğu zaman Azmak ve etrafında yeterince balık buluyor. Bir başka önemli konu da insanlar tarafından bir tehdit olmadığını hissediyor. Bu Akyaka için çok önemli.



Akdeniz'in en nadir canlısından bahsediyoruz. Şu anda belki sularımızda 50-60 tane var ve bunlardan birisi burada yavru olarak. Üzerinde herhangi bir tehdit olduğuna ve kimseye zara vereceğine inanmıyorum. Sabahları besleniyor burada ve insanlar ile fazla muhatap da olmuyor. Biraz daha büyüdükten sonra kaybolacak zaten muhtemelen ve daha açıklara gidecek" dedi.






#Yavru bir Akdeniz Foku
#Akyaka
#fok
9 yıl önce