|

Akif’in istiklal mücadelesini sürdürüyoruz

Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ilk kez Devlet Tiyatroları sahnesine taşındı. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen “Mehmet Akif” adlı oyunun yönetmeni Cahit Çağıran, “İstiklal ve İslam şairi Akif’in mücadelesini anlattık. Bu mücadele 100 yıldır sürüyor. Şimdi de Afrin’da istiklal mücadelesindeyiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 05:23 - 15/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Oyunda Mehmet Akif'i Alpay Ulusoy canlandırıyor.
Oyunda Mehmet Akif'i Alpay Ulusoy canlandırıyor.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Mehmet Akif Ersoy’u ilk kez tiyatro sahnesine taşıdı. Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnlenen "Mehmet Akif" oyunu seyirciyle buluştu. Remzi Özçelik’in yazdığı ve Cahit Çağıran’ın yönettiği oyunu, Ersoy’un Kurtuluş Savaşı yıllarında vatan sevgisi şiirleriyle Anadolu’daki mücadelesini anlatıyor. Oyun 17-27 Mart'a dek izlenebilecek.


TARİH TEKRAR EDİYOR

Yönetmen Çağıran oyunu şu sözlerle anlattı: "Akif'in aile yaşantısını, dava arkadaşlarını gündeme alarak bu milletin neden İstiklal Marşı'na ihtiyaç duyduğunu anlatmaya çalıştık. Tarih tekerrürden ibarettir diyerek yola çıktık.1 918 yılından 2018'e gelen süreçte hala İstiklal mücadelemizi veriyoruz. Şimdi mücadelemiz Afrin'de. Oyunda bunları gündeme getirdik” dedi.

81 VİLAYETİ GEZECEK

Akif'in bilinmeyen yönlerini sahneye koyduklarını belirten Çağıran, “Akif'i hem İstiklal hem de İslam şairi olarak ele aldık ve birbirine harmanladık. Çanakkale'yi görmeden Çanakkale destanını yazabilmiş bir insan. İmanı, duyguları, ahlakı yüksek bir insan. Sahnede çok ciddi atan bir yürek var. 28 kişinin yüreklerinin toplamı koskocaman Mehmet Akif'in yüreğiyle birleşmiş. Bu oyunu 81 ilimizde sahneyeleyecğiz” şeklinde konuştu.

  • 4 güftesi bestelendi
  • Mehmet Akif oyununun müzikal yanı olduğunu söyleyen yönetmen Cahit Çağıran, “Çok bilinmez ama Mehmet Akif'in 48 tane güftesi bestelenmiş ve okunur haldedir. Bizim bestecimiz Nedim Yıldız, 4 tanesini de bizim için besteledi. Böylece 52 tane güftesi bestelenmiş oldu. Biz bu güftesi oyunda Mehmet Akif'in kendisine söyletiyoruz, seyirciye sürpriz yapıyoruz. Ayrıca sevilen iki eserini de seyiciyle paylaşıyoruz" dedi.
#Mehet Akif Ersoy
#İstiklal Marşı
6 yıl önce