|

Arkadaş bulamayınca doğayı dost edindim

Minik YouTuber Mehmet Kanur, kanalında yanında durmaya korktuğumuz hayvanları tanıtıyor. Henüz 12 yaşında ama ‘küçüklüğümden beri hayvanları araştırıyorum’ diyor. Tabi bu merakının arkasında babasının desteği var. Babasıyla yaptığı gezilerde hayvanları tanımaya başlayan Kanur, “Arkadaşım yoktu. Kendime hayvanları arkadaş edindim” diyor.

Merve Akbaş
04:00 - 25/08/2019 Pazar
Güncelleme: 11:38 - 24/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Mehmet Kanur
Mehmet Kanur

Mehmet Kanur 12 yaşında bir Youtuber. O, yanında dururken korkacağımız hayvanları eline alıyor. Tüm özeliklerini anlatmaya başlıyor. Sosyal medyayı yararlı bir şekilde kullanması gerektiğinin bilincinde olan Kanur’un videoları geçtiğimiz hafta birden fark edildi. Ekşi Sözlük’te başlatılan kampanyanın ardından da 200 olan abone sayısı 90 binleri aştı. Mehmet hem şaşkın hem de mutlu. Balıkesir’in Armutlu köyünde ikamet eden hayvansever Mehmet’le keyifli bir sohbet yaptık. Bize hem oluklu kertenkeleleri, öküz kurbağlarını hem de bu maceraya nasıl başladığını anlattı...

Hayvanlarla olan dostluğun nasıl başladı?

Aslında küçüklükten başladım. Çok sayıda hayvan besledim evimde veya çevremde. Hayvanları beslerken onlarla dostluk kurmaya başladım. O zamanlar çok arkadaşım yoktu. O yüzden kendime hayvanları arkadaş edindim. Onlarla oynamaya başladım. Tabi besledikçe de aramızda bir bağ kuruldu. Onların bana, benim onlara sevgim arttı.

Hangi hayvanları besledin bugüne kadar?

Tavşan, bıldırcın, güvercin, muhabbet kuşu, balık, yavru yarasa, hint bülbülü, alakarga beslediğim hayvanlardan bazıları.

YAVRU YARASAYI İĞNEYLE BESLEDİM

Yarasayı nasıl buldun ve besledin?

Camide bulmuştum. Yuvasını bulamadığım için yerine koyamadım. Şırınganın iğnesini körelttim önce. Daha sonrada şırıngaya süt doldurdum. Şırıngayla süt verdim.

Köy hayatını seviyor musun? Hayvanlarla arandaki bağda bunun büyük bir etkisi var...

Evimizin arkasında kırsal bir bölge var. Önümüz ise ormanlık. Ben sürekli buralarda dolaşıyorum. Çeşitli hayvanlar var. Onları gözlemliyorum.

Peki hayvanlar hakkındaki bu bilgileri nereden öğrendin? Hayvanlarla ilgili bilgilerin bazı yetişkinlerden fazla.

Hayvanlarla ilgili çok sayıda kitabım var. İnternetten de araştırmalar yapıyorum.

Gördüğün hayvanları gözlemleme şansın da oluyor tabi...

Bir hayvanı merak ediyorsam gidip onunla ilgili araştırma yapıyorum. Gözlemliyorum.

ARKADAŞLARIM KANAL AÇSANA DEDİLER

Youtube kanalı açma fikri nasıl ortaya çıktı?

Arkadaşlarım da hayvan sevgimden haberdardı. Fikir önce onlardan çıktı. ‘Sen de bir Youtube kanalı açsana’ dediler bana. Ben önce epey bir yerden bilgi topladım. Hatta benzer kanallara baktım. Ama nasıl kanal kurulacağını bile bilmiyordum. Meğer kanalı kurmuşum, daha sonra anladım. Nasıl bir video çekeceğimi düşünüp kanala eklemeye başladım.

BELGESELCİ OLMAK İSTİYORUM

Büyüdüğün zaman ne olmak istiyorsun?

Ben belgeselci olmak istiyorum. Bu türde çekilen belgeselleri izliyorum. Ben de umarım büyünce bir belgeselci olurum.

Kampanya başladıktan sonra sana ulaşan, yardım etmek isteyen insanlar oldu mu?

Evet oldu. Ancak evimizde henüz internet yok. Herkesle irtibat kuramadık bu nedenle. Yakın zamanda internet bağlanacak.

Yaşıtların başka türde videolar çekiyor, izliyor. Sana neler söylüyorlar?

Yaşıtlarımın çoğu çok fazla internetle, teknolojiyle ilgileniyorlar. Her şeyin ortası olması lazım. Hem doğayla ilgilenmeli hem de teknolojiyle.

FEN BİLİMLERİNİ SEVİYORUM

Okulda en çok hangi dersleri seviyorsun?

Fen bilimleri, sosyal bilgiler ve resim en çok sevdiğim dersler. Ama çoğunlukla fen bilimleri sanırım.

Bu hayvanları nasıl tanıdın?
Senin tanıttığın hayvanların bazıları ben tanımıyordum...

Zamanla öğrendim. Zaten hala öğrenemediğim bir çok hayvan var. Bol bol araştıracak zaman lazım.

Korktuğun olmuyor mu bu hayvanlarla ilgilenirken?

Her insan korkabilir. Saldırgan türlerde olan hayvanlar oluyor. Ancak benim tuttuğum hayvanların çoğu saldırgan türde değil. Ama çok fazla da korkmuyorum. Çünkü tanıyorum. Örneğin yılan yakalamanın özel yollarını biliyorum.

Babandan yardım alıyor musun?

Evet babam bana her konuda yardım ediyor. Bilgilerini paylaşıyor. Aynı zamanda benim kameramanım. Babam sınıf öğretmeni. Hep köylerde öğretmenlik yapmış. Bu nedenle hayvanları da tanıyor. Bu bilgilerini bana öğretiyor. Küçükken de babam beni sürekli gezidirirdi. Ormanlarda, kırsal bölgelerde... Ben de bu gezilerde çok fazla hayvan görüyordum. Onları gözlemleme, hareketlerini inceleme şansım oluyordu.

Arkadaşların videolarını seviyor mu? Senden görüp, hayvanlarla dost olmaya başlayanlar oldu mu?

Evet bazıları oldu. Onlar videoları mı da seviyor. Benim kadar bilmiyorlar ama onlara öğretmeye çalışıyorum. Sınıftaki bazı arkadaşlarım da bana ‘biraz da slime yapma videoları çek’ diyor. Ben de ‘bu yolda başladım, bu yolda devam edeceğim’ diyorum. Zaten aksini söyleyenlerle de çok fazla ilgilenmiyorum.

Ailen ne tepki veriyor?

Annem de babam da bana yardım ediyor. Destek oluyor. Bir de ufak kardeşim var. O henüz hayvanlarla yeni yeni tanışıyor. Bazen ona da bildiklerimi gösteriyorum.

En çok hangi hayvanı seviyorsun?

Gökdoğanları seviyorum sanırım.

Pek gördün mü hiç?

Buralarda pek olmuyor. İnşallah bir gün onu da bulacağım. Bu benim hayalim. Şimdi ise Hint bülbülüm, civcivlerim var. Güvercinlerim de serbest. Arada gelirler. Hepsini evde beslemiyorum. Ama doğada bulduğum bakıma muhtaç hayvanlara bakıyorum. Daha sonra doğaya bırakıyorum. Onlar isteyince geri geliyorlar.

Mehmet görmediğim hayvanları buluyor

Mehmet’in hayvanlara karşı bu merakında babasının desteği büyük. İsmail Kanur, yıllardır köylerde öğretmenlik yaptığı için hayvanları tanımış. Bu bilgilerini Mehmet’e sürekli aktarmış. Baba Kanur oğlunun merakının nasıl geliştiğini şöyle anlatıyor: “Köylerde öğretmenlik yaptım. Çok yer değiştirdim. Bu yer değiştirmeler esnasında Mehmet hemen arkadaş bulamazdı. Herkes kendi akrabasıyla oynardı. Ben de Mehmet’in canı sıkılmasın, yalnız kalmasın diye onu hep gezilere çıkarırdım. Bu gezilerde hayvanları gördü, sevdi. Hep merak etti. Ben de bildiklerimi anlattım. Bir yuvada yavru kuşu incelerken ki o heyecanlı bakışını hiç unutamam. Kırkağaç Söğütalan’da öğretmenlik yaparken okuluma gelmişti. Orada bana peygamber devesinin yumurtalarını bulup gösterdi. Ben de taşlara yapışmış halde o yumurtaları hep görürdüm ama onun peygamber devesi yumurtası olduğunu bilmiyordum. Mehmet bunu gözlemleyerek fark etmiş. O aranıyor, sonra da buluyor. Benim bakıp göremediğim tırtılları, o bulup getiriryor eve. Bende bugüne kadar hayvanlarla ilgili öğrendiklerimi onunla paylaşmaya, öğretmeye gayret ediyorum. Bugün yetişkinler bile gölgesinde ferahladıkları ağacın türünü bilmiyorlar. Bazı çocukların doğayı yeterince tanımaması maalesef normal. Arkadaşları da Youtube kanalları açıyordu. Kendisi de istedi, ısrar etti. Ben de kontrollü bir biçimde kullanmasına izin verdim.


#Minik YouTuber Mehmet Kanur
5 yıl önce