|

Bitkisel ilaçlar bitkisel zehir olabilir

Son yıllarda bilinçsiz olarak kullanımı artan bitkisel ilaçlar, hekim tarafından onaylanmadan kullanılması halinde ciddi hasarlara neden olabiliyor. Doç. Dr. Ayla Yava, bitkisel ilaçların diğer ilaçlarda birlikte alınmasının, tıbbi tedavinin başarılı olmasını engellediği gibi hastada ciddi rahatsızlıklar oluşturmaya hatta ölümlere bile neden olabileceğini söyledi.

Yeni Şafak
14:21 - 5/01/2016 Tuesday
Güncelleme: 14:45 - 5/01/2016 Tuesday
IHA

Hastaların mutlaka doktor kontrolünde tedavi olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Ayla Yava, "Ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde bitkiler tedavide kullanılıyor. Pek çok ilacın etken maddesi zaten bitkilerden oluşuyor. Hastalar, hem doktorların verdiği ilaçlarını kullanırken bir yandan da çeşitli bitkilerle hastalıklarını tedavi etmeye kalkışırsa aşırı ilaç kullanımına bağlı ciddi tehlikeler geçirebilir" dedi.



Hem ilaç hem bitki hasar verebilir



İlaçlar ve bitkilerin birlikte kullanılmasının tehlikelerinin toplum tarafından dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Doç.Dr.Yava, "Örneğin bir kalp hastası, kan sulandırıcı ilaç kullanırken aynı etkiye sahip bir bitkiyi de kullanırsa aşırı doz ilaç kullanmış gibi olur ve beyin kanamasına varana kadar pek çok riskle karşı karşıya kalır. Yine bir şeker hastasının insülin kullanması ve aynı anda kan şekerini düşürücü bitkilerden de tüketmesi ani kan şekeri düşüşüne bağlı pek çok rahatsızlığa neden olur" diye konuştu.


Bitkisel ilaçların bilinçsizce ve doktor kontrolü olmadan kullanılmasının genel olarak karaciğerde büyük tahribatlara da neden olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Ayla Yava, aşırı kullanımının karaciğer iflasına bile neden olabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Yava, hastaların kulaktan dolma bilgilerle ilaç ve bitkisel ürün kullanmak yerine hastalıklarını mutlaka doktor kontrolünde tedavi etmesinin en ucuz ve en sağlıklı yöntem olduğunu belirtti.

#bitkisel ilaç
#ilaç
#bitki
#doğal tedavi
8 years ago