|

Dişlerinize cıvalı dolgu yaptırmayın

Diş Sağlığı Uzmanı Dt.Salih Rengin Özlü, halk arasında 'cıvalı' olarak bilinen amalgam dolguların insan sağlığı için önemli bir tehdit olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
14:55 - 29/01/2016 Cuma
Güncelleme: 12:58 - 29/01/2016 Cuma
IHA

Dolgunun içindeki başta cıva, gümüş ve platinin yaklaşık 5 yıl sonra açığa çıktığını belirten Dt.Özlü,“Özellikle cıvanın organlarda birikmesi, karaciğer, dalak, kalp ve böbrek yetmezliklerine yol açabiliyor" dedi. Dt. Özlü, amalgam dolgu yerine ışınlı olarak bilinen (novalight) dolgunun tercih edilmesi gerektiğini söyledi.



Dt. Özlü, amalgamın yüzde 74'ünü oluşturan cıva hakkında şu bilgileri verdi:“Cıva, yeryüzünün en zehirli maddesidir. Üstelik vücuttan temizlenmesi en zor maddedir. Beyinde bulunan ve zehirli maddelerin beyni ulaşmasını önleyen bariyeri, cıva kolaylıkla aşabilme özelliğine sahiptir. Alzheimer, kronik yorgunluk sendromu, parkinson, epilepsi gibi merkezi sinir sistemi ve beyin hastalıklarına sebep olabilir. Yine kolaylıkla dokulara ulaşır ve oraya yerleşir."



Kromozomları bozuyor


Cıvanın, dokularda en önemli hasar verdiği noktaların, hücrelerin çekirdeğindeki kromozomlar olduğunu kaydeden Dt. Özlü, şöyle devam etti:“Cıva, DNA sarmalının ve bu sarmalı koruyan telomerin yapısını bozar. Cıvanın organlarda birikmesi, başta karaciğer, dalak, kalp, böbrek olmak üzere organ yetmezliklerine de sebep olabilir. Ayrıca cıva hamile kadınların rahmindeki bebeğe de etki eder ve çocuklarda başta otizm olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir."



20 yıldır kullanmıyorum


Kendisinin de bir diş hekimi olarak son 20 yıldır amalgam dolguyu kullanmadığını belirten Dt. Salih Rengin Özlü, bunun yerine ışınlı dolgu uyguladığını söyledi. Dt. Özlü, “Işınlı dolgular, diş renginde olmaları nedeniyle 'beyaz dolgu' olarak da adlandırılır. Geçmişte sadece ön dişlerde kullanılırdı ancak artık dayanıklılığı artırıldığı için azı dişlerde de kullanılıyor. Amalgam dolgunun aksine zehirli madde içermeyen ışınlı dolgu, öte yandan estetik olmaları yönüyle de avantaj sağlıyor" diye konuştu.

#Diş Sağlığı Uzmanı
#Dt.Salih Rengin Özlü
8 yıl önce