|

Doğu'da aşk başkadır

Ünü sınırları aşan neyzen Mercan Dede ve çizgi dışı bir ressam olan Günseli Kato, içinde minyatür, müzik, resim ve tiyatral gösteri bulunan bir projeyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 10/09/2001 Monday
Güncelleme: 18:27 - 25/07/2016 Monday
Yeni Şafak

Beyhan Murphy'le ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Seyahatname 2001' projesiyle ses getiren ve on parmağında on marifet bulunan müzisyenlerimizden biri olan Mercan Dede, şimdi de ressam Günseli Kato'yla ortaklaşa gerçekleştireceği 'Bir Aşk Hikayesi'yle karşımıza çıkıyor. Leyla ile Mecnun, Mem ile Zim, Ferhat ile Aslı gibi çarpıcı sevda masallarının yerini televole kaçamaklarının aldığı günümüzde, 'aşk' da, dünyanın gidişatına uyarak mekanikleşti. Karşılıksız sevginin, sadakatin, temiz duyguların eskisi gibi itibar görmediği zamanımızda, bir dönemler çocuklarımıza en azından masal olarak anlattığımız bu destansı aşk öyküleri, masal niyetine bile dinlenmez oldu artık. İşte bu unutulmaya yüz tutmuş aşk öykülerinden biri olan Varka ile Gülşah'ı tarihin tozlu sayfalarından çıkarıp sanatın evrensel çerçevesi içinde yeniden yorumlamaya karar veren Günseli Kato ile Mercan Dede, Doğu'nun zengin kültürel mirasının da gün ışığına çıkarılmasına katkıda bulunacak.



Sevda masalı canlanıyor


Bir ayağı Türkiye'de bir ayağı yurt dışında olan Günseli Kato ve Mercan Dede, yurt dışında yaşayan sanatçıların ufkunun daha geniş olduğunun en iyi göstergesi. 1974 yılında Prof. Dr. Süheyl Ünver'in Topkapı Sarayı'nda sürdürdüğü minyatür çalışmalarına katılarak minyatür sanatıyla tanışan Kato, bu merakını akademik düzeyde pekiştirir ve 1980 yılında Marmara Üniversitesi Resim Bölümü'nden mezun olur.



1981 yılında Japon Sato bursunu kazanarak Tokyo Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Japon Resmi Bölümü'nde Prof. Hirayama Ikuo'nun atölyesine giren sanatçı, 1985 yılında İslam Seramik Sanatı Uzmanı Takou Kato'nun atölyesinde seramik çalışmaları yapmaya başlar. 1985 yılından bu yana Tokyo'da Türk minyatürü eğitimi veren Kato'nun Tokyo'da kendi adına kurulmuş bir okulu bulunuyor.



Mercan Dede'den doğaçlama


Kanada-Türkiye hattında git-gellerle çalışmalarını devam ettiren Mercan Dede, Doğu'nun erdemleriyle beslenmiş gönlünü, Varka ile Gülşah projesi için bir kez daha açıyor. Daha önce Aya İrini, Ihlamur Kasrı ve Topkapı Sarayı Müzesi gibi tarihî yerlerde yaptığı performanslarıyla dikkat çeken Günseli Kato, Varka ile Gülşah adlı performansı ve bu aşk hikayesiyle ilgili yaptığı minyatür ve resimlerini, Mercan Dede'nin canlı müziği eşliğinde Ortaköy'deki The Marmara Esma Sultan Yalısı'nda sergileyecek. Eyüboğlu Eğitim Kurumları'nın sponsorluğunda gerçekleşecek olan projede Kato, Gülşah'ın iç dünyasını ve yaşadıklarını otantik giyisileriyle sunacak, Varka'yı canlandıracak olan Mercan Dede ise doğaçlama yapacağı müzikle konuyu renklendirecek.



#Mercan Dede
#Günseli Kato
23 years ago