|

Fatih’in Defteri'ni herkes okuyacak

Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in hazırladığı Fatih’in Defteri’nin tıpkıbasımı İBB Kültür A.Ş., tarafından Prof. Dr. İsmail Kara’nın katkılarıyla yapıldı. Ünver’in Fatih Sultan Mehmed’e manen sunulmak üzere tek nüsha hazırladığı eser minyatür çalışmalardan oluşuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:41 - 30/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Akademik hayatı boyunca Türk tıp tarihinin seçkin bir temsilcisi olarak yurtiçi ve yurtdışında sayısız kongre ve toplantıya katılıp bildiriler sunan ve bu sahada sayısız neşriyata imza atan Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in İstanbul’un fethinin 500. yıldönümü olan 1953 tarihinde hazırladığı Fatih’in Defteri’nin tıpkıbasımı yapıldı. Prof. Dr. İsmail Kara’nın katkılarıyla orijinal özelliklerine sadık kalınarak İBB Kültür A.Ş.’nin gerçekleştirdiği tıpkıbasım minyatür türündeki çalışmalardan oluşuyor. Eserde üç Fatih portresi, üç Fatih tuğrası, Fatih’in annesi Hadice Hüma Hatun, babası Sultan II. Murad, hocası ve yakınında yer alan âlimler Molla Hocazâde, Molla Gürani, Akşemsettin, Molla Hüsrev, Molla Zeyrek, Ali Kuşci ve Sadrazam Mahmud Paşa’nın resmedildiği minyatürler bulunuyor. Ünver’in kendi deyişiyle “Fatih Sultan Mehmed’e manen sunulmak üzere” tek nüsha olarak hazırlanan eserin süslemeleri dikkat çekiyor. 

FATİH’İN ÖMRÜ KADAR

Türk Tıp Tarihi Kurumu kuruculuğu ve azalığı, Türkiye Tıp Encümeni’nde, Türk Dil Kurumu’nda, Türk Tarih Kurumu’nda ve Milletlerarası Tıp Tarihi Cemiyeti’nde, Türkiye Tıp Encümeni gibi kuruluşlarda üyelik görevlerinde bulunan Ünver’in, milli ve manevi servetimizi kaybetmemek adına pek çok defter hazırladığını biliyoruz. Ünver, bu defterlere suluboya ressamlığıyla belgesel niteliği kazandırıyor. Diğer defterlerin tıpkıbasımının yapılması dileğiyle… Fatih Sultan Mehmed’in 49 yıl süren ömrü hatırasına 50 sayfa olarak hazırlanan defterde ayrıca Fatih Camii, Harbi Mescidi, Çanakkale’de bir camii, Fatih Medreseleri, Topkapı Sarayı Hazine Dairesi, Bâb-ı Hümayûn, Edirne Sarayı’nda Cihannüma Kasrı, Çinili Köşk, Daruşşifa, Tabhâne, Eski Saray, Yedikule ve Rumeli Hisarı’na ait çizimler yer alıyor.

Fethin 500. yılı anısına armağan

Süheyl Ünver, İstanbul'un Fethi'nin 500. yılı için hazırladığı tek nüsha bu defter için, "Fatih’in şahsiyetine lâyık görünmeyebilir amma, bizler kendimize saygımızın ifadesi olarak yapmamız icabeder dedik ve yaptık” ifadelerini kullanmış.


Okurken dinlenin diye...

Deftere eşsiz köşe ve kenar süslemeleriyle değer katan Ünver, bazı sayfaları boş bırakmış. Bunun nedeni ise defteri incelerken yorulanların gözlerini dinlendirmeleri. 1986 yılında kaybettiğimiz Ünver, ömrünün 75 yılını okumak, araştırma yapmak, ders vermek, hekimlikte bulunmak, el yazması eserler üretmek, defterler hazırlamak, konularına göre tasnif ettiği zarf ve dosyalarda muhtelif evrakı değerlendirip esaslı bir arşiv kurmak, ilmi makaleler, gazete yazıları, kitap, risale, broşürler yayınlamak ve şiirle meşgul olarak geçiriyor.  

#Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver
#Fatih
#Prof. Dr. İsmail Kara
#Fatih Sultan Mehmed
9 yıl önce