|

'Kemalizm dayatma' diyen Çinli, hocaları kızdırdı

10. İstanbul Bienali'nin küratörü Hanru'nun Türkiye'deki Kemalist modernleşme için 'Tepeden inme bir dayatma' demesi sanat fakültesi hocalarını kızdırdı. Prof. Erkmen, 131 öğretim elemanı adına bir kınama mesajı yayımladı

Ömer Çakkal
00:00 - 27/09/2007 الخميس
Güncelleme: 00:29 - 27/09/2007 الخميس
Yeni Şafak
'Kemalizm dayatma' diyen Çinli, hocaları kızdırdı
'Kemalizm dayatma' diyen Çinli, hocaları kızdırdı

10. İstanbul Bienali'nin bu yılki küratörü Çinli Hou Hanru'nun bienal kataloğunda Kemalist modernleşme modeli için 'tepeden inme bir dayatma' demesi hocaları kızdırdı. Hanru'nun Mustafa Kemal Atatürk'ü 'anti hümanist' olarak suçladığını iddia eden Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Nazan Erkmen, 131 öğretim elemanı adına bir kınama mesajı yayımladı. "İmkânsız Değil Üstelik Gerekli: Küresel Savaş Çağında İyimserlik" başlığı altında düzenlenen ve 8 Eylül'de başlayan 10. Uluslararası İstanbul Bienali'nin bu yılki küratörü Hou Hanru, bienal kataloğunda yer alan yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: "Kemalist proje tarafından savunulan modernleşme modelinin yine de sisteme dahil bazı çözülemez çelişkiler ve ikilemlerle dolu 'tepeden inme bir dayatma' olması; reformların, devrimci birer araç olarak gerekli olmalarına rağmen yarı askeri bir şekilde dayatılması demokrasi ilkesine aykırıydı. Milliyetçi ideoloji, evrensel hümanizmin benimsenmesine aksi yönde işledi ve toplumsal bir elit önderliğindeki ekonomik ilerleme toplumsal bölünme üretti. Popülist siyasi ve dini güçler, taleplerini toplumun tabanında yeniden oluşturmayı ve yönlendirmeyi ve bu talepleri kendi çıkarları yönüne çevirmeyi başardılar."

HOCALAR: KASITLI BİR İFADE

Hou Hanru'nun Kemalizm'e dair bu sözleri, sanat fakültelerinde ders veren hocaları kızdırdı. 131 öğretim üyesi adına sert bir kınama mesajı yayımlayan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Erkmen, şöyle dedi: "Kemalist projenin 'tepeden inme bir dayatma', Atatürk'ün 'anti hümanist' olarak suçlanması, bilgisizliği aşan kasıtlı bir ifade olarak öne çıkmaktadır. Son derece hassas zamanlar yaşayan Türkiye'de İstanbul Bienali küratörünün bu konuda daha duyarlı olmasını ve Atatürk'ün 'Sanatkâr cemiyette uzun cehid ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır' sözündeki gibi, ancak bu duyarlılığı taşıyanların 'sanatçı' demeye layık olabileceğini hatırlatıyoruz."


Bienal Hanru'ya sahip çıktı

Bienali düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ise dün yazılı bir açıklama yaparak Prof. Nazan Erkmen'in bildirisine tepki gösterdi. İKSV'nin kuruluşundan bu yana siyasetin sanatla ilişkisi konusunda büyük bir titizlik gösterdiğinin hatırlatıldığı açıklamada demokrasinin başta gelen ilkelerinden birinin düşüncelerin önyargısız ve özgürce tartışılması olduğu vurgulandı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Bir sanat ve kültür kuruluşu olarak bir üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi'nin özgür düşünceye karşı bizim gösterdiğimiz duyarlılığı göstermesi ve bienal gibi etkinliklere sanatsal açıdan yaklaşmasını beklerdik."


٪d سنوات قبل