|

Klasik sanatlarımızı yüceltmek istiyoruz

Üsküdar'da açılan Siyah Sanat Galerisi, "Klasik İslam Sanatları" Sergisi'ne ev sahipliği yapıyor. Hüsn-i hat, tezhip ve ebru alanında 25 eserin yer aldığı serginin kuratörü Mümin Temizyürek, "Klasik İslam sanatlarını geliştirmek ve yüceltmek istiyoruz. Son yıllarda bir yükseliş var, biz de bir ucundan tutmak istedik” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2018 Tuesday
Güncelleme: 03:49 - 6/02/2018 Tuesday
Yeni Şafak
​Siyah Sanat tarafından hayata geçirilen Siyah Sanat Galerisi ilk sergisini gerçekleştirdi.
​Siyah Sanat tarafından hayata geçirilen Siyah Sanat Galerisi ilk sergisini gerçekleştirdi.

Siyah Sanat tarafından hayata geçirilen Siyah Sanat Galerisi ilk sergisini gerçekleştirdi. 17 Şubat'a kadar devam edecek olan Klasik İslam Sanatları Sergisi hüsn-i hat, tezhip ve ebru eserlerinden oluşuyor. 17 sanatkarın 25 eserine ev sahipliği yapan serginin kuratörlüğünü Mümin Temizyürek yapıyor.

HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞSIN İSTİYORUZ

Klasik İslam sanatlarının hak ettiği değere kavuşması için uğraştıklarını belirten Temizyürek, "İslam sanatlarını daha ileriye taşımak için açtığımız ilk sergide daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş eserler yer alıyor. Bazıları da modern tekniklerle hazırlandı" dedi.

İLK KEZ SERGİLENİYOR

Serginin usta ve genç sanatçıları söyleyen Temizyürek, "Hüsn-i hat alanında Muhammed Mağ, Selim Hamidi, Esra Terzi ve Sedef Soylu, tezhip alanında Bilge Hamidi, Hanifi Dursun, Hatice Kübra Kocabıyık, Ömer Şen ve Selma Kalkan ebru alanında ise Birgül Tayfur, Fatih Yeşil, İsmail Tirkeş, M. Sadreddin Özçimi ve Özden Aydan'ın daha önce sergilenmemiş eserleri sergide görücüye çıktı. Klasik İslam sanatlarının gelişmesini istiyoruz. Son yıllarda da bir yükselişe geçmişken biz de bunun ucundan tutmak istedik. Hattat Muhammed Mağ'ın Maşaallah, Mustafa Cemil Efe'nin Amenerrasulü ayeti şerifinin sergilendiği sergimizde kanvas tablo üzerine uygulan hat eserleri ve Ömer Şen'in modern ve klasik tekniklerle hazırladığı tezhibler dikkat çekiyor" dedi.


Ecdadımız gibi muhafaza ediyoruz

Siyah Sanat'ın amacı ahşap çerçeveyi üretip buna ihtiyaç duyan sanatkarlara ulaştırmak olduğunu söyleyen kuratör Mümin Temizyürek, "Orjinal eserlerin ışık, ses, nem gibi dış etkenlerden bozulmaması için ahşap çerçeve ve müze cama ihtiyacı var. Ömrünü iki katınaçıkarıyor. Bu hizmet bizim görevimiz. Ecdadımız da bu şekilde koruyordu eserleri" dedi.

#Mümin Temizyürek
#Sanat
6 years ago