|

Korkutan sorun

Uyku bozukluklarından olan bu sendromda durumdan muzdarip olanlar özellikle uykuya dalar dalmaz kafalarının içerisinde yüksek sesli patlamalar duyar. Fiziksel olarak bir sorun teşkil etmese de bu tür ataklar sonrasında yorgunluk ve uykusuzluk baş gösteriyor.

Haber Merkezi
18:50 - 5/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 18:55 - 5/09/2018 Çarşamba
Diğer
Stres ve aşırı yorgunluk bu olayı tetikleyebiliyor.
Stres ve aşırı yorgunluk bu olayı tetikleyebiliyor.

Horlama, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu derken uyku hastalıklarından biri ve en ilginç olanı da "Patlayan kafa sendromu" olabilir. Bunu yaşayanlar, "Gece olup rahat bir uyku çekeceksiniz umuduyla başınızı yastığa koyarsınız. Birdenbire kafanızın içinde korkunç bir gürültü duyarsınız. Ve bu patlama sesinin ardından bir ışık belirir. Sonrasında hepsi sona erer. Fiziksel olarak bir sorununuz yoktur fakat ağır bir şok geçirirsiniz. Bu aslında bir algı yanılmasıdır" diye anlatıyor.

İngiliz Psikiyatr Prof. Dr. Brian Sharpless, "Bu korkutucu bir problem. Bir anda bir ses duyarsınız. Sesler aniden başlar ve birkaç saniye sürer. Ayrıca ondan önce de flaş ışığı gibi görmek bozuklukları da yaşanabilir" dedi.

Migren öncesi semptomlara benzediğini söyleyen Nörolog Nicholas Gümüş ise "Patlayan kafa sendromu hafif bir baş ağrısına ve sıcaklık hissine sebep olabilir. Ve bu sorun kötü uykuya neden olabilir. Hastaların uyku testiyle değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu.

Neden kaynaklanır?

Doğruluğu kesin olmasa da, stres ve aşırı yorgunluğun bu olayı tetikleyebileceği söyleniyor. İç kulak rahatsızlıkları da olası nedenlerden biri.

Kadınlarda daha çok oluyor

Genellikle çok nadir ve elli yaş üstü insanlarda görülür. Kadınların bunu yaşaması erkeklere oranla daha olası.

#Uyku bozukluğu
#Kafa patlaması
#Kafa ağrısı
6 yıl önce