|

Ortopedi ameliyatları Roborto’ya emanet

Makine mühendisi Hakan Kahvecioğlu öncülüğünde bir grup mühendis ve hekim tarafından, ortopedi ameliyatında kullanılacak “Roborto” adlı robot geliştirildi. Ortopedi ameliyatlarında başarı oranını yükseltip iyileşme süresini kısaltması amaçlanan robotun üretim ve kullanımı için Sağlık Bakanlığından onay bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:45 - 14/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Kahvecioğlu, robot için önce Türk Patent ve Marka Kurumundan “incelemeli patent” aldıklarını anlattı.
Kahvecioğlu, robot için önce Türk Patent ve Marka Kurumundan “incelemeli patent” aldıklarını anlattı.

Samsunlu makine mühendisi Hakan Kahvecioğlu öncülüğünde bir grup mühendis ve hekim tarafından 6 yıllık çalışma sonucu, hastaların kol, bacak gibi kırıklarının ameliyatında, başarı oranını yükseltmek ve iyileşme süresini kısaltmak için robot geliştirildi.

KISA VE RİSKSİZ AMELİYAT

Geliştirdikleri robotla ilgili konuşan Kahvecioğlu, aralarında bilgisayar ve elektronik mühendisleri ile ortopedi hekimlerinin bulunduğu arkadaşlarıyla tamamen yerli malzeme kullanarak geliştirdikleri ve "Roborto" adını verdikleri robotla ortopedi ameliyatlarının daha kısa süreli ve risksiz olacağını söyledi.


RADYASYON ETKİSİ YOK

Bir ortopedi hekimi arkadaşlarının isteği üzerine çalışmalara başladıklarını anlatan Kahvecioğlu, şöyle devam etti: "Kol ve bacak kırıklarında tedavi için çeşitli yöntemler var. Bunlardan biri ‘external fixation’ denilen dışarıdan sabitleme yöntemi. Bu yöntemle hasta daha kısa sürede iyileşme gösteriyor ancak hekimler çok fazla tercih etmiyor. Hekimler ameliyatta sürekli radyasyon ışınlarına maruz kalıyor çünkü bu tip ameliyatlar röntgen ışını altında gerçekleşiyor. Geliştirdiğimiz robotla bu sorunu ortadan kaldırdık. Hekim, ayrı bir odadan kumanda masasında robotun bilgisayarlı mekanizmasını kullanarak ameliyatını yapabiliyor. İsterse bilgisayara komut verip robot, otomatik olarak ameliyatı kendi yapıyor."

İNCELEME PATENTİ ALINDI

Kahvecioğlu, geliştirdikleri robotu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulundan onay aldıktan sonra hayvanların ortopedi ameliyatlarında kullandıklarını, başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Robot için önce Türk Patent ve Marka Kurumundan "incelemeli patent" aldıklarını anlatan Kahvecioğlu, cihazın üretim ve kullanımı için Sağlık Bakanlığı'ndan onay beklediklerini söyledi.

#Hakan Kahvecioğlu
6 yıl önce