|

Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi Somalilere şifa dağıtıyor

Somali'nin başkenti Mogadişu'da bulunan Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, terör ve yoksullukla mücadele eden ülkede şifa dağıtıyor. Türk hastanesine sadece Somaliler değil, Kenya, Cibuti gibi ülkeler ile Somaliland ve Puntland gibi ülke içerisinde bağımsızlığını ilan etmiş bölgelerden de hastalar geliyor.

Yeni Şafak
15:00 - 29/09/2015 Salı
Güncelleme: 12:08 - 29/09/2015 Salı
AA

Somali'de 14 aydan bu yana hasta kabul eden Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 18'i uzman doktor olmak üzere Türkiye'den 90, Somali'den 200 personel ile 300 doktor ve sağlık personeli görev yapıyor.



Hastanenin Başhekimi Dr. Uğur Gençoğlu, hastanenin yalnızca Somali'nin değil Doğu Afrika'nın en büyük hastanesi olduğunu söyleyerek, "13 bin metrekarelik kapalı alanımız, 63 dönümlük yerleşkemiz var. 205 yatak kapasiteli hastanemizde, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, radyoloji laboratuvarları, MR görüntüleme ünitesi, diyaliz ünitesi, doğum ünitesi, fizik tedavi ve diğer üniteler ile tam teşekküllü hizmet vermektedir" dedi.



Gençoğlu, Somali'de yeni doğan ünitesi, fizik tedavi, MR gibi hastane hizmetlerinin bulunmadığını belirterek bu anlamda hastanenin Somali halkının çok önemli sağlık ihtiyaçlarını karşıladığını ifade etti.



Hastanede görev yapan Türk sağlık personelinin, görevlerini fedakarca yaptığını anlatan Dr. Uğur Gençoğlu, "Biz elimizden geldiği kadar tüm hastalara iyi hizmet vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.



Tedavi gören hastalar, Türkiye'ye Mogadişu'ya kurduğu Doğu Afrika'nın en büyük hastanesinden dolayı teşekkür ederek, hastanenin hizmet kalitesi ve çalışanlarından memnun olduklarını ifade etti.



Somalili hasta yakını İbrahim Hamo, annesinin burada tedavi gördüğünü belirterek, "Böyle bir hastane ülkemizde olduğu için mutluyuz. Son 20 belki 30 yılda Somali'de böyle bir hastane olmamıştı. Biz şanslıyız. Bölge ülkelerinde bunun benzeri bir hastane bulunmuyor" diye konuştu.



Hastane yetkilileri, günlük 200 ile 400 arasında hastanın, çeşitli şikayetlerden dolayı kendilerine başvurduğunu bildirerek, hastanenin bazı eksikleri olmasına rağmen Somali halkının ihtiyaçlarına önemli ölçüde cevap verdiğini kaydetti.



Çatışmalardan dolayı yaralanmaların, bebek ölümlerinin yoğun görüldüğü, çeşitli enfeksiyonlar, kanser ve tüberküloz vakalarının sıklıkla yaşandığı Somali'de, Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sadece Somali'ye değil bölgedeki diğer ülkelere de şifa olmaya devam ediyor.



TİKA tarafından projelendirilip, inşa edilen hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından müşterek işletilecek ve süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek.

#Mogadişu
#erdoğan somali
#somali hastane
9 yıl önce