|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2016 Pazar
Güncelleme: 03:13 - 29/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Anadolu insanı tuvallerde





Resimlerinde Anadolu kırsalındaki emek ve estetik birlikteliğini yansıtmaya çalışan, kırsal kesim insanlarını tuvaline taşıyan Ressam Süleyman Karakul, doğadan izlenimler sunduğu resimleriyle sanatseverlerle buluşacak. Süleyman Karakul'un “Emek, Hareket ve Renk” adlı resim sergisi, Bayındır Levent Tıp Merkezi ve Şeli Art Project işbirliğiyle 16 Eylül tarihine kadar İstanbullu sanatseverlerin beğenisine sunulacak.



100. yaşa özel sergi





Pera Müzesi, 14 Ağustos tarihine kadar “Mario Prassinos, Bir Sanatçının İzinde: İstanbul-Paris-İstanbul” sergisi ile Mario Prassinos'u ağırlıyor. Sergi, 20. yüzyılın özgün ve Türkiye için gizli kalmış sanatçısını, doğumunun 100. yılında, doğduğu semt Pera'da sanatseverlerle buluşturuyor.



Sergide, İstanbul'da Rum kökenli sanatçı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mario Prassinos'un resimlerinden kitap illüstrasyonlarına, dokuma örneklerinden gravürlere uzanan farklı teknikteki eserler bir araya getiriyor.



Bu oyunlar kaçmaz





Mall of istanbul, MOİ Sahne'de, Gergedan Yapım'ın prodüksiyonu olan Yetersiz Bakiye ve çocukların vazgeçilmez çizgi kahramanı Pepe'yi ağırlıyor. Başrollerini Hakan Yılmaz ve Hande Subaşı'nın paylaştığı ödüllü oyun kahkaha ve hüznü bir arada yaşatırken, 7'den 70'e herkesin sevgilisi olan Pepe komik maceralarıyla güldürürken düşündürüyor. “Pepee” müzikli sahne gösterisi ve ''Yetersiz Bakiye'' tiyatro oyunu için biletler, MOİ Sahne'den ve biletix.com'dan temin edilebiliyor.



SALT'ta dünyanın sineması





SALT tarafından Garanti Mortgage desteğiyle hazırlanan Perşembe Sineması programı bu yıl, dünya fuarları ve kupaları ile olimpiyatların, düzenlendikleri şehirlere geçici ve kalıcı etkilerine odaklanıyor. Haziran gösterimleri ise şöyle: 2 Haziran The World's Greatest Fair [Dünyanın En Harika Fuarı], 9 Haziran Africa United [Birleşik Afrika], 16 Haziran Beijing Taxi [Pekin Taksi], 23 Haziran Suçlular Aramızda.



Masalların büyülü dünyasına davetlisiniz





KidsNook Masal Akademi, 4-5 Haziran tarihlerinde Akatlar Sanatçılar Parkında Türkiye'nin ilk masal şenliği olan “Bir Varmış Bir Yokmuş" etkinliğini gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz sene ilki yapılması planlanan fakat hava muhalefeti sebebiyle sonlandırılamayan Masal Şenliği, kaldığı yerden devam ediyor. İki gün boyunca sürecek masal şenliği dopdolu programı ile hem çocukları hem yetişkinleri masalların büyülü dünyasına götürüyor. Katılımın ücretsiz olduğu bu özel organizasyona herkes davetli.



Kitaplara yolculuk Haydapaşa'da başlıyor





Altıyüzün üzerinde yazar, yüzün üzerinde yayın evi ve on binlerce okur tarihi Haydarpaşa Garı'nda buluşacak. Kadıköy Belediyesi'nin 8. Kitap Günleri 1 Haziran'da başlıyor. Kadıköy Belediyesi, Kadıköy Gönüllüleri ile birlikte düzenlediği Kitap Günleri'nin 8.sini tarihi Haydarpaşa Gar'ına taşıdı. 1-5 Haziran tarihlerinde Haydarpaşa Gar İstasyonu peronlarında 8'incisi gerçekleşecek Kitap Günleri'nde pek çok usta yazar ve etkinlik okuyucu ile buluşacak.



Cesaretinizi konuşturun





TEDxReset Salon sahnesi, Listerine desteği ile “cesaretini konuştur” temalı konferansında, 4 Haziran Cumartesi günü kendi hikayesini yazmayı başarmış konukları Atölye İstanbul'da ağırlıyor. Listerine'nin cesaret konulu global kampanyası ile örtüşen “Cesaretini Konuştur” konferansında, içindeki cesareti keşfetmiş ve kendi seçtiği yolda ilerlemeyi göze almış hikayelerin kahramanları; Biz Evde Yokuz, Güler Yıldırım, Gamze Yalçın ve Cengiz Koçak hikayelerini paylaşacak.



Yerli ve yabancı isimler Post Öykü'de





Post Öykü, Mayıs-Haziran sayısıyla 10. kez raflarda yerini aldı. Derginin sayfalarında Nijerya asıllı denemeci, şair Ben Okri'nin iki öyküsünün yanı sıra Man Booker ödüllü yazarla yapılan bir de söyleşi bulunuyor. Türk edebiyatında şiirleriyle yer edinen Metin Eloğlu'nun öykücü yönünü ele alan Doğukan İşler, yaşarken kitaplaşmayan bu metinleri şiirlerle bir değerlendiriyor. Dino Buzzati'nin 'Colombre' adlı hikayesini resimleyen Anday Aykut ise, farklı bir okuma sunuyor. çizgileriyle Murat Palta, 'Öykünün İmkanları ve Geleceği' isimli yazısıyla İsmail Özen, Dergilerde Öyküler bölümüyle Remzi Şimşek, kitap tanıtım yazılarıyla Burcu Bayer, Betül Ok, Arda Arel 10. sayıda yer alan isimler. Ayrıca Levent Cantek ve Senem Gezeroğlu mini söyleşileri, Yunus Emre Özsaray, Abdullah Harmancı, Dilek Kartal, Cemal Şakar, Bünyamin K., Akif Hasan Kaya imzaları yer alıyor.



Çeviri şiirin istikrarlı yürüyüşü Karabatak'ta



Çeviri şiir alanında taze metinler sunan Karabatak'ın bu sayfaları Sare Öztürk'e emanet. Öztürk, Adonis'ten yaptığı çevirilerle her sayıda istikrarlı görüntüsüne devam ediyor. Mustafa Sarı ise Emily Bronte'dan bir şiiri Türkçe'ye kazandırıyor. Şiir sayfalarını Ercan Yılmaz'ın 'Dil Şehidi'yle açan 26. sayı Hasan Akay, Ali Ural, Hüseyin Akın, Yusuf Koşal, Mehmet Doruk Kandemir, Duygu Öztürk, Pınar Yeşil, Mustafa Çeğindir şiirleriyle ile devam ediyor. Hüseyin Su, Emine Batar, Meliha Öz, Mesut Koçak öykü; Rahşan Tekşen, Fatma Akdağ, Hüseyin Sorgun, Songül Koç, Necati Mert ise düzyazı metinleriyle yer alıyor. “Tasavvuf, özel ve çetin yol demektir” diyen Ekrem Demirli ile yapılan söyleşiye 'Edebiyat ve Felsefe' dosyası eşlik ediyor.



Çok sesli dünyada bir 'Çolak Hattat'





Kalemin ateşi ve kağıdın sükûnetiyle ruhunun çalkantısını dengelemeye çalışan hattat, dünyayı noktadan çizgiye, çizgilerden harflere doğru okur. Onun tek gördüğü, tek kavradığı harflerdir. Kalbi yanınca bir “Ah” çeker. Dünyadaki yerine bakıp “Hiç” der. Zeynep Hicret, Hece Yayınları'ndan çıkan “Çolak Hattat”ta kalemi yeterli ölçüde salıverip yürüterek, nefes gibi akışını sağlayarak, şerri ve şerre alet olacak yazıları yazmayarak, kalemin hakkını ödemiş olmaya çalışıyor. Hicret'in kaleminden dökülen çığlık atan şarkıcılar, kayıplarına ağlayan kadınlar, birbirlerinin takımlarına diş bileyen futbol yorumcuları, şizofren konuklar, laçka reklâmlardan oluşan tablo, bir arada okura sunuluyor.



Antalya'da bir Çelebi






17. yüzyılın en büyük gezginlerinden olan Evliya Çelebi'nin hayatını anlatan Çelebi Müzikali, EXPO 2016 Antalya'da ilk gösterimini yaptı. Yapımını Pera Event, Reji ve Kareografisini Beyhan Murphy, müziklerini İbrahim Özmen, kostüm tasarımını Ayşegül Alev'in yaptığı, Bedia Ceylan Güzelce tarafından yazılan Çelebi Müzikali, Haziran ayı boyunca Turkcell Büyük Amfitiyatroda her gün üç gösteri yapacak.



İlk türk-arap ortak yapımı dizi






Arapça yayınıyla 350 milyon nüfusu olan bir coğrafyaya hitap eden TRT El Arabia bir ilke imza atıyor. Türk-Arap ortaklığında, ilk kez bir televizyon dizisi çekiliyor. "Büyük Ev" adındaki dizi, Ramazan ayında izleyici ile TRT El Arabia ekranlarından buluşacak. 'Büyük Ev' Dizisi, Türk- Arap ilişkilerini yansıtan hikâyelerden oluşuyor. Dizi, farklı kültürlerin birbirleriyle kaynaşmasıyla ortaya çıkan komik olayları, nefes kesen sürprizlerle, enteresan ve ilgi çekici bir tarzda işliyor.



10. yıl istanbul şarkılarıyla kutlanıyor





Kanyon, İstanbul temalı 10. yıl etkinlikleri kapsamında büyük bir konsere ev sahipliği yapıyor. 31 Mayıs, Salı günü yapılacak İstanbul Şarkıları Konserinde müzik dünyasının önemli isimlerinden Levent Yüksel, Mirkelam, Pamela, Jehan Barbur, Dilek Türkan ve Kibariye'yi Kanyon sahnesinde ağırlayarak, unutulmaz bir doğum günü kutlamasına hazırlanıyor.






#Şehir rehberi
#Aktiviteler
#Moda
#Tiyatro
8 yıl önce