|

Sıfır Atık’ta ikinci aşama

Milyonlarca ton atığın ekonomiye kazandırıldığı Sıfır Atık Projesi’nde yeni bir aşamaya geçiliyor. Zincir marketler ile 400 metrekareden fazla kapalı alana sahip satış noktaları, müşterilerin getirdiği kağıt, cam, metal, plastik ile pil, elektrikli küçük ev aletleri için ayrı ayrı toplama noktaları oluşturacak. OSB’ler, AVM’ler, havalimanları, tren ve otobüs garları ve oteller “gümüş, altın veya platin” sıfır atık belgesi alacak. Yıl içinde toplanan atık miktarı ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirilecek.

Yasemin Asan
00:00 - 2/03/2021 Tuesday
Güncelleme: 04:07 - 2/03/2021 Tuesday
Yeni Şafak
Belediye, OSB, alışveriş merkezleri, havalimanı, tren ve otobüs terminalleri, liman, konaklama işletmeleri ile üniversiteler için atıklarını sınıflandırma zorunluluğu getiriliyor.
Belediye, OSB, alışveriş merkezleri, havalimanı, tren ve otobüs terminalleri, liman, konaklama işletmeleri ile üniversiteler için atıklarını sınıflandırma zorunluluğu getiriliyor.
Milyonlarca ton atığın ekonomiye kazandırıldığı Sıfır Atık Projesi’nde yeni bir aşamaya geçiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sıfır Atık Yönetmeliği’nde değişiklik öngören taslağı görüşe açtı.
Görüşe açılan taslak kapsamında Sıfır Atık Yönetmeliği’nin Türkiye Çevre Ajansı ile uyumu için bazı değişiklikler öngörüldü.

ATIK TOPLAMAYA PUANLAMA

  • Buna göre, yeni dönemde zincir marketler ile 400 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip satış noktaları, tüketiciler tarafından getirilen tehlikesiz nitelikteki kağıt, cam, metal, plastik ile pil, elektrikli küçük ev aletlerinin ayrı olarak biriktirilmesi için toplama noktaları oluşturacak.
    Sıfır Atık Yönetim Sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, atık işleme tesislerinde işlenecek.

Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip yerlerden il belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri, OSB’ler, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, limanlar, 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler ile üniversiteler gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlü olacak.

YILDA BİR KEZ BİLDİRİM ŞARTI

  • İşletmeler toplanan tüm atıklara ilişkin bilgileri her yıl ocak ayında olmak üzere yılda bir kez sıfır atık bilgi sistemi üzerinden bakanlığa bildirecek.
    Bakanlık ise oluşan ve ayrı biriktirilen tüm atıklara ilişkin veriler ile bu atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin bilgileri Türkiye Çevre Ajansı’na bildirecek.
    Ayrıca sıfır atık yönetim sistemi kapsamında yerleştirilen biriktirme ekipmanlarında ve taşıma araçlarında sıfır atık logosu kullanılacak.
#​Sıfır Atık
#Market
#OSB
#AVM
3 years ago