|

Ümmetin duyarsızlığı Hanzala’yı öldürdü

Naci el Ali adına verilen Uluslararası Zeytin Dağı Barış Ödülü’nü Iraklı ressam ve karikatürist Hani Mazhar aldı. Naci el Ali’nin yakın dostu olan ve Hanzala’yı kanlı resmeden Mazhar, “Hanzala’yı ümmetin duyarsızlığı öldürdü. Müslümanlar Filistin davası için birleşmeli” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/05/2018 Salı
Güncelleme: 02:29 - 15/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Iraklı ressam ve karikatürist Hani Mazhar
Iraklı ressam ve karikatürist Hani Mazhar

Cumhurbaşkanlığının himayesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kudüs Platformu’nun organize ettiği “Uluslararası Zeytin Dağı Barış Ödülleri” sahiplerini buldu. Ödüllerden biri Hanzala karakteri ile Filistin direnişinin sembol isimlerinden biri olan Naci El Ali’ye verildi. Sanatçının ödülünü yakın arkadaşı ressam ve karikatürst Hani Mazhar aldı. Sanatçı “Bu ödül Türkiye’nin Filistin davasına verdiği önemin gerçek bir simgesi” dedi. Arkadaşı Naci el Ali’nin Filistin davasını tüm dünyaya duyurduğunu belirten Mazhar, Filistin sorununun ancak Müslümanlar birlik içinde olursa çözülebileceğine dikkat çekti.

* Filistin’in bağımsızlık mücadelesini Hanzala karakteriyle tüm dünyaya duyuran Naci el Ali “Uluslararası Zeytin Dağı Barış Ödülleri” verildi. Ödülü onun adına almak nasıl bir duygu?

Bu benim için büyük bir gurur ve onur. Naci el Ali bu ödülü hak eden önemli bir sanatçı. Ayrıca bu ödül Türkiye’nin Filistin davasına verdiği önemin simgesi. Başka ülkelerin verdiği ödüllerden çok daha değerli.

* Siz onun en eski arkadaşlarından birisiniz Naci el Ali ile dostluğunudan bahseder misiniz?

Onunla Kuveyt’te Al Qabas gazetesinde birlikte çalıştık. Naci el Ali, günlük karikatürler çiziyordu. Ancak evde ve geceleri çalışmayı severdi. O yüzden gazeteye geldiği zamanlarda uzun uzun sohbet etme imkanımız olurdu. Benim karikatürlerim haftada bir yayınlanırdı. Sanata ve dünyaya bakışımız birbirine yakındı. O kendisini davasına adayan biriydi. Hep özgür bir Filistin hayalini kurdu ve o hayal ile yaşadı.

* Filistin’in özgürlüğe kavuşması konusunda ümidiniz var mı?

Filistin davası bütün Müslümanların en önemli sorunu deniyor. Ancak siyasi, ekonomik, hukuki birçok nedenden dolayı Filistin’deki katliamları görmezden geliyorlar. Oysa bu tamamen insani bir sorun. Hiç kimse bu konuda ısrarlı ve dirençli olmuyor. Esas davamız deyip sahip çıkmıyorlar. Ümit asla bitmez. Tüm Müslümanlar sözde değil gerçekten Filistin davasını her şeyin önüne koyarsa özgür Filistin’e kavuşabiliriz.

* Siz de Hanzala’yı “Şehit Hanzala”olarak resmettiniz. Hanzala gerçekten öldü mü sizin için ?

O resmi çizerken şunu düşündüm. Eğer Naci el Ali yaşasaydı, o da Hanzala’yı kanlar içinde çizerdi. Bu resmi onun bana bir mirası ve emaneti olarak çizdim. Filistin meselesinin geldiği noktaya bakınca Hanzala’ya başka türlü bir yorum getiremezdim. Ümmetin duyarsızlığı onu öldürdü.


Kaleminden korktular

Vefatından önce Naci el Ali ile görüştünüz mü?

Kuveyt’ten sınırdışı edildiği zamanı hatırlıyorum. Bir yere oturmuştuk ve nereye gidebiliriz diye düşünmüştük. Londra’ya gitmeye karar vermiştik. Onu ben yolcu etmiştim. Maalesef ben Londra’ya gitmeden ölüm haberini aldık. Siyonistler ondan korktu. Çünkü çok güçlü bir kalemdi. Tüm dünyaya Filistin davasını duyuruyordu. Tüm hayatını buna adadı ve bu uğurda şehit oldu.

#Filistin
#Kudüs
#Hanzala
6 yıl önce