|

Dünya virüsü böyle izliyor: Sağlık Bakanlığı artık koronavirüs hastalarını bu yöntem ile takip edecek

Sağlık Bakanlığı Kovid-19 ile mücadelede yeni bir uygulamayı devreye sokuyor. Üç operatör ve BTK tarafından geliştirilen “Hayat Eve Sığar” adlı uygulamayla Kovid-19’a yakalanan hastalar takip edilecek. Benzer yöntemi Güney Kore, Çin ve Singapur da kullanıyor.

Yasemin Asan ve
04:00 - 9/04/2020 Perşembe
Güncelleme: 06:41 - 9/04/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ülkemizde görülen koronavirüs vakalarıyla ilgili tedbirler tüm hızıyla sürerken, Sağlık Bakanlığı vakaların tespit ve takibini cep telefonu üzerinden yapmaya hazırlanıyor. Hayat Eve Sığar isimli aplikasyonun birkaç gün içinde devreye gireceğini belirten Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, hastaların indirmek zorunda olduğu bu uygulamayla salgının an be an kontrol edileceğini belirtti. Benzer uygulamalar korona ile mücadelede başarılı ülkeler olarak kabul edilen Güney Kore, Çin, Singapur gibi ülkelerde de kullanılıyor.

VAKALAR UYGULAMAYI İNDİRMEK ZORUNDA

Evde takip edilen vakalar ve pozitif vakaların temaslıları aplikasyonu indirmek zorunda olacak. Koronavirüs aplikasyonu ile hem takip edilecek hem de durumlarını anlık görülecek. Sistem sayesinde evde izole olunacak. Aplikasyon aracılığıyla hastaların kullandıkları ilaçların takibinden günlük-saatlik durumlarına, hekimlerle interaktif iletişimden acil çağrıya tedavide seri bir yol izlenmiş olacak.

BİLEKLİKLE TAKİP EDİLİYOR

Çin’de hastalığın yayılmasını engellemek için ‘Close Contact Detector’ ismi verilen bir sistem devreye girdiğini anlatan Doç. Dr. Ali Murat Kırık, bu sistemle hem vakaların takip edildiğini, hem de virüs kapmamış insanların uyarıldığını aktardı. Kırık şunları söyledi: “Singapur’da bluetooh teknolojisiyle benzer bir uygulama kullanılıyor. Hong Kong’ta ise akıllı bileklik kullanılıyor. Bu sayede hareketler takip ediliyor ve karantinadan çıkan kişiler yetkililere bildiriliyor. Güney Kore ve İsrail’de de takip için konum bilgisi kullanılıyor ve enfekte olan hasta bilgilerinin veri tabanından çekilmesiyle birlikte kullanıcılara bildirim geliyor.”

Can kaybı 87

Sağlık Bakanlığı son 24 saatte Türkiye’de 87 kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Toplam can kaybı sayısı 812’ye yükselirken, yeni vaka sayısı da 4 bin 117 oldu.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’na göre, toplam vaka sayısı 38 bin 226, toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 812’ye yükseldi. Koronavirüs tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı 264 artarak bin 846’ya ulaştı. Dün, salgının başından bu yana en yüksek rakama ulaşılarak 24 bin 900 kişiye koronavirüs testi yapıldı. Toplam test sayısı ise 247 bin 768’e ulaştı. Bakan Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Hastalarımızdan 264’ü daha iyileşti. Yoğun bakım ve entübe hasta sayımızdaki artış hızı düşme eğiliminde. Başarımız izolasyona bağlı. Virüs, gücünü temas ortamından alıyor. Virüse bu fırsatı tanımayalım. Evde kalalım” dedi.

Yüce Meclisimize şükran borçluyuz

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti ve MHP grubu tarafından hazırlanan ve Meclis Başkanlığı’na sunulan sağlıkta şiddetin engellenmesine yönelik kanun teklifine ilişkin açıklama yaptı. Bakan Koca, Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: “Değerli vekillerim, Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasa Teklifi ile 1 milyon 100 bini aşkın sağlık personelimize güvence sunma hazırlığında olan Yüce Meclisimize şükran borçluyuz. Teklifin istisnasız her vekilimizin desteği ile en kısa sürede yasalaşacağına inanıyoruz.”
#Koronavirüs
#Takip
#Dünya
4 yıl önce