|

Leica Oskar Barnack Ödülü verildi

2007 Leica Oskar Barnack Ödülü Brezilyalı fotoğrafçı Julio Bittencourt'a ve Mansiyon Ödülü José Cendon ile Margaret M. de Lange'a verildi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 6/11/2007 Salı
Güncelleme: 12:41 - 6/11/2007 Salı
Yeni Şafak
Leica Oskar Barnack Ödülü verildi
Leica Oskar Barnack Ödülü verildi

Leica Oscar Barnack Ödülünü 26 yaşındaki Brezilyalı fotoğrafçı Julio Bittencourt, Sao Paulo şehir merkezinde çektiği bir dizi evsiz insan portresi ile kazandı. Leica Camera AG'nin Kültür programına dahil olan geleneksel yarışmanın mansiyon ödülünü Doğu Afrika'daki Psikiatri Hastahanelerinde yaptığı röportaj çalışması ile İspanyol fotoğrafçı Jose Cendon ve Norveçli fotoğrafçı Margaret M. de Lange kızlarının çocukluğunu ve ilk gençliğini konu edindiği uzun soluklu fotoğraf projesi ile kazandı.


1979 yılından beri, Leica'nın mucidi olan Oscar Barnack (1879-1938) anısına düzenlenen yarışmanın esas konusu insan ve yaşadığı çevredir. İlk başarılı 35 mm fotoğraf makinesi olarak kompakt Leica 1925 yılında piyasaya çıkışı, foto muhabirlik üzerinde kalıcı etkisi olan çok sayıda fotoğrafçının canlı röportaj fotoğrafları çekmesini sağladı.


Agnes Sire'ın başkanlık ettiği jüri, kendisinin yöneticisi olduğu Henri Cartier Bresson Vakfında, Paris'de toplandı. Jürinin diğer üyeleri: François Hébel (Rencontres d'Arles), Hans-Michael Koetzle (Leica World), Brigitte Schaller (Leica Fotografie International), Gaëlle Gouinguené ve Gero Furchheim'dı (Leica Camera Group).


Julio Bittencourt'ın portre serisi 3 Kasım 2002'den beri Sao Paulo'nun merkezi Prestes Maia Avenue 911 numarada yaşayan evsiz insanları gün ışığına çıkardı. Bir yardım kuruluşunun desteği ile 1200'den fazla evsiz insana kalacak yer sağlanan bu yerdeki insanlara Bittencourt, onların günlük yaşam alanına müdahale etmeyen bir fotografçı olarak yaklaşır.


Oldukça katı bir biçimde biçimsel kompozisyonlar kurar, portreleri binanın 364 penceresinden çeker. Korunmuş olan içerisi ile hiçte arkadaş canlısı olmayan dışarısı, köhne duvarların ne kadar yaşam ve güvenlik sağladığını gösterir. Bakımsızlığın işaretleri olan isten kararmış duvarlar, kırık pencereleri kapatmak için kullanılan geçici yamalar, içerideki dünya ile dışarıdaki arasındaki karşıtlığı güçlendirir. Şimdilerde Sao Paulo'nun yeni hükümeti, dikkat çeken bu sosyal problemi ortadan kaldırmak niyeti ile binayı temizlemeyi planlamaktadır.


Leica Camera AG'nin kültürel projelerinden sorumlu olan Kurumsal İletişim Müdürü Gero Furchheim Julio Bittencourt'un projesi için şu yorumu yapıyor:

“Julio Bittencourt'nın fotoğrafik arşivi kavramsal fotoğrafın biçimsel kesinliklerinin etkileyici bir belge oluşturmasında kullanılır. Fotoğrafları seriler halinde bir araya getirerek bireyselliği ve konulara ilişkin kişisel mutlulukları ön plana çıkarır, yarışmanın temasına ait ruhu “insan ve bulunduğu çevre arasındaki ilişki”yi gösterir. Fiziksel uzaklığa karşın, fotoğrafçı kendilerini ifade etme biçimilerini seçme özgürlüğü vererek konuları ile saygı duyulacak bir yakınlık sağlar. Çalışma, birkaç fotoğrafla karmaşık bir hikaye anlatarak fotoğrafın gücünü gösteren bir belge niteliğindedir.”


Kuzey Batı Ispanya'nın Santiago de Compostela şehrinden gelen gazetecilik mezunu José Cendon, bir kaç senedir Afrikada ajans fotografçısı olarak çalışmaktadır. İlk büyük freelance projesinde “delilik” üzerine canlı ve parlak fotograflar çekmiştir. Ruanda, Burundi ve Congo Psikiyatri hastanelerinde çekilen bu fotograflar aslında iç savaş içinde olan bölgede ki yaşanan deliliği sembolize etmektedir.32 yaşındaki genç sanatçı bu etkileyici fotograf serisini çekerken yaptığı netli-netsiz,uzaklık-yakınlık oyunları ve yogun, canlı renk kullanımı ile bizi günlük hayatın içindeki rutin görüntü selinden çıkarıp medyanın gözündenkaçanbirkonuyadikkatleriçekmtir.


Norveçli profesyonel fotograf sanatçısı Margaret M. de Lange'nın 'Kiz evlatlar' isimli siyah beyaz portre fotograf dizisi, iki kızının tamamen farklı yönlerden çocukluklarını ve ilk gençlik yıllarını gözler önüne seriyor. Saldırganlık ve endişenin

doğallık ve sukunet anları ile karıştığı görülebilir.Tanıdık olana duyulan yakınlıktaki bu derin bakış ile fotografçıların bazen kendi en yakın çevrelerinde heyecan verici fotograf projeleri için malzeme bulabildiklerini gösterir.


Önümüzdeki sene Leica Oskar Barnack yarışması Arles festivalinden sonra başlayacaktır. Son başvuru tarihi 31 Ocak 2008dir. Detaylar Leica Camera AG websitesinde www.leica-camera.de yayınlanacaktır. Ödül kazanan fotograflar websitesinde yayınlanacak ve fotografların sergileneceği yerler konusunda bilgi verilecektir.Oskar Barnack ödülü kazanan fotografların kesin açıklanan sergiplanı içinde Rencontres d'Arles festivalinin açılşı, Istanbul Leica Gallery ve Solms Leica

Gallery mevcuttur.


Leica markasının oluşturulmasında mühendisler ve çalışanların emekleri kadar dünyaya bakışımızı değiştiren Tokyo ve Viyana'da açılan galerilere ilave olarak 1 Şubat 2007'da açılan Leica Galeri Leica fotoğrafçılarının da pay sahibi olduğunu bilen Leica, kültürel faaliyetlerinin bir parçası olarak Leica Galeri'lerin ilkini 1976 yılında Wetzlar'da açtı. Daha sonra Solms'a taşınan bu ilk Leica Galeri'nin ardından New York, Frankfurt, Melbourne, São Paulo, İstanbul ile bu sayı sekize ulaştı. Bundan böyle Leica Galeri İstanbul'da açılacak sergiler Leica galeri ağıyla bütün dünyada duyurulacak.


İstanbul Fotoğraf Merkezi, 6 Mart 2003'te dünya ölçeğinde, arşiv-müze kalitesinde fotoğraf koleksiyonları oluşturulmasına öncülük etmek, fotoğrafın bir kültür olayı olduğunun bilinciyle daha çok ve daha doğru şekilde geniş bir perspektifle yaygınlaştırılması amacıyla, temel, siyah beyaz, stüdyo tanıtım alanlarında fotoğraf seminerleri vermek ve uluslararası ilişkiler ve bağlantılar sağlayarak ülkemizde fotoğraf sevgi ve bilgisinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. O tarihten beri de bu yönde gerçekleştirdiği faaliyetler ile İFM, Türkiye fotoğrafçılık camiasında kendine saygın bir yer edindi.


Tarlabaşı Bulvarı No. 272 Beyoğlu – 80070 – İSTANBUL

Telefon : (0 212) 238 11 60 Faks : (0 212)238 83 71

www.istanbulfotografmerkezi.com


16 yıl önce