|

Kurban bayramı ne zaman? 2016 Bayram tatili kaç gün? Diyanet takvimi

Kurban bayramı ne zaman? 2016 Kurban bayramı tatili kaç gün olacak? İki önemli bayramdan biri olan kurban bayramı için geri sayım başladı. Tatil için hazırlıklarını yapan vatandaşlar tatilin kaç gün süreceğini merak ediyor. Kurban bayramının ne zaman başlayıp hangi gün biteceğini ve resmi açıklamaları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. 2016 Kurban bayramı ile ilgili bilgileri ve daha fazlasını buradan görebilirsiniz.

Yeni Şafak
22:29 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 19:56 - 24/08/2016 Çarşamba
Diğer
Kurban bayram
ı
ne zaman

başlayacak ve

bayram tatili kaç gün

sürecek? İşte vatandaşların merak ettiği bu soruların yanıtını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. 2016 Dini günler takvimine göre, Kurban bayramı bu yıl 12 Eylül tarihine denk geliyor. Kurban bayramı tatilinin kaç gün olacağı ise hala merak konusu. Tatile sayılı günler kala vatandaşlar programını yapmaya devam ediyor. Kurban kesecek olan vatandaşlar da kurbanlık alımı yapmaya başladı. Diyanet'in yayınlamış olduğu 2016 Dini günler takvimine göre, kurban bayramı arefesi 11 Eylül ve 1. günü ise 12 Eylül olacak.

Kurban bayramı tatili

bu yıl hafta sonları ve 4 gün sürecek bayram ardından Cuma gününün de tatil edilmesi ile 9 güne çıkacak.



KURBAN BAYRAMI 9 GÜN OLACAK


Numan Kurtulmuş Kurban Bayramı ile ilgili beklenen haberi verdi. Kurtulmuş bayram tatili ile ilgili "Büyük ihtimalle Kurban Bayramı tatilimiz de 9 günlük olacak, yani cuma günü olacak ama onun kararı henüz Bakanlar Kuruluna gelmedi." dedi.



2016 yılı bayram tatilleri:


04 Temmuz 2016 Pazartesi Arefe


05 Temmuz 2016 Salı Ramazan Bayramı (1.Gün)


06 Temmuz 2016 Çarşamba Ramazan Bayramı (2.Gün)


07 Temmuz 2016 Perşembe Ramazan Bayramı (3.Gün)


11 Eylül 2016 Pazar Arefe

12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)


14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)


15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)


02 Ekim 2016 Pazar Hicri Yılbaşı


11 Ekim 2016 Salı Aşure Günü


11 Aralık 2016 Pazar Mevlid Gecesi



Arefe (Kurban)


Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).



Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.



Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm", 196-197) nakledilmiştir.



Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.



Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."



İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.



Kurban Bayramı


Kurban Bayramı günleri, Hz. İbrahim'in duasıyla müminlerin tek yürek, tek vücut oldukları, aynı iman ve aynı ruhla mübarek ve mukaddes topraklara geldikleri, tek parça örtülerine bürünerek her türlü ayrıştırıcılığı bıraktıkları, tek merkezde, Kâbe'de tavaf ettikleri, tek meydanda, Arafat'ta toplanarak hac farizasını yerine getirdikleri mübarek zaman dilimleridir.



Kurban Bayramı günleri aynı zamanda bütün müminlerin İbrahimî bir arayışla Rabbimizin kendilerine lütfettiği nimetlere şükranlarının bir ifadesi olarak Kurban ibadetini eda ettikleri mübarek vakitlerdir.



Bu bayrama adını veren Kurban; Hz. İbrahim ve Hz. İsmail örneğinde olduğu gibi ilâhî emirlere kayıtsız teslimiyet göstergesi, hak yolunda fedakârlığın bir nişanesi, Allah'ın bize lütfettiklerinden onun hoşnutluğu için verebilmenin hâl ile ifadesidir.



Kurban, sahip olduklarımızı fakir ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın tadına varma fırsatı, katılaşan kalplere, hayatın ve varoluşun gerçek anlamını unutan zihinlere öze dönüş çağrısı içeren bir hikmetler bütünüdür.



Kurban, Allah'a, yüce ve ilâhî olan her şeye yakın olma arayışıdır. Nitekim Cenab-ı Hak, şöyle buyurur:



“Allah'a kurbanlarınızın ne etleri ulaşır, ne de kanları. Ona ulaşan takvanızdır..."

(Hac, 37)



Kurbanlarımız Rabbimize yakınlığa vesile olsun. Bayramımız mübarek olsun.



Diyanet İşleri Başkanlığından "Kurban Tebliği"


Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı tebliğe göre, kurban satış yerleri, bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek, bu süreden öncekurbanlık hayvan nakli başlatılamayacak.



Diyanet İşleri Başkanlığının, kurbanın dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde kesilmesi veya vekalet yoluyla kestirilmesine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi ile kesim yapacak kişilerin eğitilmesine ilişkin tedbirlerin alınması amacıyla hazırladığı tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.



Buna göre, illerde, vali veya görevlendireceği bir yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında çeşitli kurumların temsilcisinden oluşan "Kurban Hizmetleri Komisyonu" oluşturulacak.



Kurban Hizmetleri Komisyonları, 12 Eylül 2016'da başlayacak Kurban Bayramı dolayısıyla gerekli tedbirleri alacak. Şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve büyüklükte kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek.



Kurban satış ve kesim mekanları birbirine yakın planlanacak, çevresel riskler en aza indirilerek, varsa atık yönetimi planlanmış alanlar seçilecek.



Çevre kirliliğini önleyici tedbirler kapsamında, gerek duyulduğunda pazar yerleri kurban kesim yerine dönüştürülecek. Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce tedbirler alınacak.



Kurban satış yerleri, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılacak, etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.



Kesim yerleri, genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek, insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olacak. Kesim alanı ve çevresine, evcil ya da sokak hayvanlarının girmesine engel olunacak şekilde önlemler alınacak.



Kesim yerlerinde, kurban kesilip parçalandıktan sonra etler hemen teslim edilecek, bu sağlanamadığında, gerekli soğuk saklama koşulları oluşturulacak.



Kurban bayramı

ne zaman? 2016 Kurban bayramı tatili kaç gün olacak? İki önemli bayramdan biri olan kurban bayramı için geri sayım başladı. Tatil için hazırlıklarını yapan vatandaşlar tatilin kaç gün süreceğini merak ediyor. Kurban bayramının ne zaman başlayıp hangi gün biteceğini ve resmi açıklamaları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. 2016 Kurban bayramı ile ilgili bilgileri ve daha fazlasını buradan görebilirsiniz.


#Kurban bayramı ne zaman
#Kurban bayramı tatili kaç gün
#Diyanet dini günler takvimi
8 yıl önce