|

Oruç bedensel istekleri kilitliyor

Ramazan’ın, insanın kapasitesinin bedenin ne kadar ötesinde olduğunu fark ettirebilecek bir ay olduğunu söyleyen sanatçı Mustafa Ceceli “Düşünün; beyninize bir komut veriyorsunuz, ‘Senin rızan için oruçluyum’ diyorsunuz. Ve bütün bir gün bedensel tüm istek ve arzularınız kilitleniyor. Bu ne muhteşem bir olaydır düşünebilene” dedi.

Yeni Şafak
20:30 - 6/07/2014 Pazar
Güncelleme: 11:51 - 10/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Ramazan
Ramazan

Türkiye’nin sevilen sanatçılarından Mustafa Ceceli çocukluğundan beri oruç tuttuğunu söyledi. Ceceli “Aile fertlerim oruçlarını düzenli olarak tutardı o sebeple ben de kendimi bildim bileli onlar gibi oruç tutmak isterdim. Tabii yaşım küçük olduğu için yarım günlük tekne orucuyla başladım ve sonradan tam gün olarak orucumu tutmaya devam ettim” şeklinde konuştu.  


CECELİ İÇİN RAMAZAN

Ramazan’ın, insan kapasitesinin görünen bedeninin ne kadar ötesinde olduğunu fark ettirebilecek bir ay olduğunu ifade eden Ceceli şöyle devam etti: “Düşünün; beyninize bir komut veriyorsunuz, ‘Senin rızan için oruçluyum’ diyorsunuz. Ve bütün bir gün bedensel tüm istek ve arzularınız kilitleniyor. Bu ne muhteşem bir olaydır düşünebilene.” 


ORUCUN RUHUNA HAKSIZLIK

“Oruç tutmanın aç ve susuz kalmak ya da açlığı anlamak gibi dar bir algıya sıkıştırılması beni rahatsız ediyor. Bu orucun ruhuna yapılan bir haksızlık olur” yorumunu yapan Ceceli “Bütün gün dedikodu yapıp oruçlu olduğunu sananlar var. Oysa Kur’an-ı Kerim’deki, ‘Gıybet ölmüş kardeşinin çiğ etini yemek gibidir’ ayetine göre bir güzel karınlarını doyuruyorlar. Ya da trafikte birine kızıp cami açıp ‘Oruç ağzımla beni küfür ettirme’ diyerek bu mübarek ibadeti ‘mazeret’ yapınca artık ne kadar makbuldür bu oruç. Bilemiyorum, burası okuyanın takdirine kalsın” diye konuştu. 


İÇSEL BİR KONU

“Bugüne dek Ramazan ayını çok farklı yerlerde yaşamak nasip oldu” diyen Ceceli, Umre’de geçirdiği Ramazan’ı unutamadığını söyledi ve “Ancak mekan fark etmez zira Ramazan içsel bir konudur” dedi.


Nuriye Çakmak / Yeni Şafak

#mustafa ceceli
#ramazan
#oruç
10 yıl önce