|

Kristal Klaket'ten NYFA'da sinema eğitimi fırsatı

Fatih Üniversitesi yönetimi, bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan 'Kristal Klaket Kısa Film Yarışması'nda birinciliği kazanan yönetmene büyük ödül olarak New York Film Akademisi'nde altı haftalık bir eğitim paketi verileceğini açıkladı.

Ali Murat Güven
00:00 - 28/09/2008 Pazar
Güncelleme: 04:51 - 28/09/2008 Pazar
Yeni Şafak
Kristal Klaket'ten NYFA'da sinema eğitimi fırsatı
Kristal Klaket'ten NYFA'da sinema eğitimi fırsatı

Fatih Üniversitesi tarafından ilki geçen yıl düzenlenen Kristal Klaket Kısa Film Yarışması'nın ikincisi için geriye sayım başladı. Amatör ve profesyonel bütün sinema tutkunlarının katılımına açık olan yarışmaya son başvuru tarihi ise 20 Ekim 2008 olarak belirlendi.

Türkiye'deki kısa film çalışmalarına somut ve düzeyli bir katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmaya, 2006 yılı ve sonrasında çekilmiş, süresi 20 dakikayı geçmeyen filmler başvurabilecek. Organizasyon komitesine DVD formatında teslim edilecek olan eserler için her hangi bir tür ve konu kısıtlaması ise bulunmuyor.

Jüri üyeleri arasında Yeni Şafak sinema yazarı Ali Murat Güven'in de yer aldığı geçen yılki ilk organizasyonda, “En İyi Film” seçilen esere (içinde bulunulan yıla atfen) 2007 Amerikan Doları naktî ödül verilmişti.

Kristal Klaket bu yıl ise hem hedeflerini hem de ödüllerini büyüterek yoluna devam ediyor. Sinema eğitiminde uluslararası bir marka olan New York Film Akademisi (New York Film Academy-NYFA) ile işbirliğine giden üniversite yönetimi, bu yıl birinci gelecek filmin yönetmenini NYFA'da altı haftalık sinema eğitimi ile ödüllendireceğini açıkladı.

Öte yandan, yarışmanın ikincisi 3 bin, üçüncüsü ise 2 bin YTL naktî para ödülünün sahibi olacak. Jürinin belirleyeceği beş filmin yönetmenine de 500'er YTL tutarında “Jüri Özel Ödülü” verilmesi kararlaştırıldı.

Bu yıl, yarışmaya başvuracak filmleri İhsan Kabil, Ömer Lütfü Mete, Mustafa Şevki Doğan, Beste Bereket ve Olkan Özyurt'tan oluşan bir seçiciler kurulu değerlendirecek. Sonuçları 20 Kasım 2008'de açıklanacak olan yarışmaya katılmak ve organizasyon takvimine ilişkin ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler
adresine başvurabilirler.

Rektör Borat: "Sanatı desteklemeyi sürdüreceğiz"

Son yıllarda ciddi bir hareketlilik içinde olan Türk sinemasında kısa film sektörünün de büyük bir hızla geliştiğinin farkında olan Fatih Üniversitesi, bu alanda çalışmak isteyen gençlere destek olabilmek amacıyla 2007'de Kristal Klaket Yarışması'nı başlattı. Kısa filmin, uzun metrajın aksine gişe beklentisi, alışkanlıklar, büyük ticarî prodüksiyonlar ve ticarî ilişkiler ağından uzaktaki bağımsız yapısını koruyarak söz konusu alanda emek veren sanatçıları motive etmeyi amaçlayan Kristal Klaket, ödülünü de bir film setinin en temel araçlarından olan 'klaket' adına veriyor.

Geçen yıl, sinema yazarları Mahmut Nedim Hazar, Fırat Yücel, Ali Murat Güven, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan ve kısa filmci Mustafa Akyürek'ten oluşan jürinin kararı sonucu, ilk üç dereceyi Zuhal Çelik, Faysal Soysal ve Abdulbaki Yavuz'un çalışmaları paylaşmıştı. Ödüller ise geçen sonbaharda, basın ve sanat dünyasından isimlerin de katılımıyla İstanbul-Taksim'deki The Marmara Otel'de sahiplerine sunuldu.

Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Borat, bu yıl ikinci kez düzenlenecek olan Kristal Klaket Yarışması ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Fatih Üniversitesi, 12'nci eğitim-öğretim yılına pek çok bilimsel ve akademik başarıyla giriyor. Gençlere ve geleceğe odaklı yapılan bu çalışmaların arasında, çeşitli sanat dallarına ve bu dallarda filizlenen genç sanatçı adaylarına vereceğimiz desteğin onlar için ne denli önemli olduğunu çok iyi bilmekteyiz. Bu doğrultuda geçen yıldan itibaren devreye soktuğumuz bir 'özel sanat bursu' ile tiyatro ve müzik alanında yetenekli öğrencileri de desteklemeye başladık. Böylelikle, sanat bursu mülâkâtını geçen öğrenciler, üniversitemizde yüzde 50 indirimi ile okuma fırsatına sahip olmaktadırlar.

Kristal Klaket Kısa Film Yarışması da üniversitemizin kültür ve sanat alanında çok önem verdiği etkinliklerden birine dönüşmüş bulunuyor. Türk sinemasında son yıllarda gözlenen hareketliliğe yapıcı katkılarda bulunmak ve genç yönetmen adaylarına film yaparken ihtiyaç duydukları maddî-manevî desteği sağlamak üzere, bünyemizdeki sinema tutkunu genç akademisyenler tarafından ortaya atılan kısa film yarışması fikrini memnuniyetle kabul ettik ve üniversite yönetimi olarak da en başından itibaren bu projenin arkasında durduk. İlki, gerek medya gerekse sanat câmiasında son derece olumlu tepkilerle karşılanan yarışmamızın, bu yıl düzenlenecek olan ikincisi için çok daha profesyonel ve ilgi çekici bir organizasyon şeması hazırlandı. Dünyadaki sayılı sinema okullarından biri konumundaki New York Film Academy ile işbirliğine gitmemiz, bu yılki yarışmanın önemli sürprizlerinden birini oluşturuyor. Yarışmayı kazanacak olan kısa film yönetmenini altı haftalık bir sinema eğitimi için New York'a göndereceğiz.

Geçen yılki ilk organizasyonu büyük bir başarıyla tamamlanan ve bu yıl da güzel gelişmelerle başlayan yarışmamızın genç sinemacılardan gördüğü yoğun ilgi, etkinliğin devamı açısından bizlere hem cesaret hem de memnuniyet vermiştir. Amacımız, Kristal Klaket'i zaman içinde gelenekselleştirerek, ülkemizde bu sanat dalının en prestijli yarışma organizasyonu konumuna yükseltmektir.”


Robert De Niro'nun genç sinemacılara armağanı: NYFA

New York Film Akademisi, kurulu olduğu ABD başta olmak üzere, değişik ülkelerde talep ve ihtiyaca göre biçimlendirilmiş uygulamalı (hands-on) eğitim programları sunan, dünyanın en dinamik ve yenilikçi yönetmenlik-oyunculuk okullarından biri olarak bilinmektedir. Başlangıçta, ünlü Amerikalı aktör Robert De Niro'nun kurucusu olduğu Tribeca Film Merkezi'nde, yalnızca yönetmenlere yönelik oyunculuk dersleri vermek üzere faaliyet gösteren Akademi, zaman içinde Steven Spielberg, Susan Sarandon, Tim Robbins, Kevin Kline, Pierce Brosnan, Melanie Griffith ve George Romero gibi Hollywood ünlülerinin çocuklarına da eğitim verdi. Bu da verilen eğitimin ününün zamanla ülke sınırlarının dışına taşıp, okulun bütün dünyadaki sinema tutkunlarından yoğun talep görmesine yol açtı.

NYFA, New York'taki merkezinin yanısıra, Los Angeles Film Stüdyoları'nda da eş zamanlı olarak eğitim veriyor.


16 yıl önce