|

Beşiktaş, UEFA'dan inceleme isteyecek

Beşiktaş yönetimi, Dinamo Kiev'e 6-0 yenilerek Şampiyonlar Ligi'ne veda ettikleri maçta verdiği skandal penaltı ve kırmızı kart kararıyla gündeme oturan İskoç hakem Craig Thomson'a ateş püskürüyor. Siyah-beyazlılar, karşılaşmanın ve Thomson'un incelenmesi için UEFA'ya başvuracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 03:32 - 8/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ülkemizi Şampiyonlar Ligi B Grubu'nda temsil eden ve son maçlar öncesi gruptan çıkmak adına çok önemli bir şansı bulunan Beşiktaş, Dinamo Kiev ile deplasmanda yaptığı karşılaşmada aldığı 6-0'lık yenilgiyle Devler Ligi'ne şok bir şekilde veda ederken maçın hakemi Craig Thomson, taraflı tarafsız herkesi çileden çıkardı. Karşılaşmanın 29. dakikasında Beck'in rakibiyle giriştiği mücadele sonrasında hem penaltı hem de kırmızı kart veren Thomson'un kararı siyah-beyazlıları olduğu kadar taraflı tarafsız herkesin tepkisini çekti. Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez gruptan çıkma şansını elinden kaçıran ve tarihi bir başarının kıyısından dönen Beşiktaş'ta yönetimin ise İskoç hakeme öfke kustuğu belirtildi. Siyah-beyazlı yönetimin, UEFA'ya başvurarak karşılamanın ve hakem Craig Thomson'un incelenmesini talep edecekleri belirtildi. Yöneticilerin kendi aralarında yaptıkları değerlendirmede, “Tüm dünyanın gözü önünde verilen karar ortada. Hiç kimseye hakkımızı yedirmeyeceğiz. Gereken ne varsa yapmalıyız” dedikleri öğrenildi. Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş de, karşılaşma sonrası yaptığı açıklamada, “Bu maçın saha dışının da irdelenmesi lazım” diyerek karşılaşmaya ilişkin manipülasyon iddiasında bulunmuştu.



KAFALARDA SORU İŞARETLERİ ÇOK


Bunun yanında yöneticilerin kafasında pek çok soru işaretinin yer aldığı da belirtildi. “Avrupa Birliği'nin ülkemize rest çektiği bir dönemde böylesi skandal kararların verilmiş olması tesadüf mü yoksa bilinçli mi?” sorusu akılları kurcalayan konulardan biri. Bunun yanında Beşiktaş'ın gruptan çıkması halinde, UEFA ülke katsayıları listesinde Belçika'nın üzerine çıkacak olmasının. 2018-2021 yılları arasındaki yeni sıralama öncesinde Türkiye'nin Şampiyonlar Ligi'ne 2 takım gönderme hakkı için avantaj sağlayacak olmasının kimi çevreleri rahatsız etmiş olma ihtimali de düşünülüyor. UEFA'nın Portekiz ve İtalyan takımlarını kollamak adına bu maça İskoç hakemi verdiği iddiası da söz konusu.



ŞİKE UZMANI HİLL UYARMIŞTI!


Bütün bunların ötesinde “Şike: Organize Suçlar ve Futbol” yazarının kitabı olan ve şike ve uluslararası spor yolsuzlukları konusunda uzman olan gazeteci ve yazar Declan Hill'in karşılaşma öncesi kişisel bloğunda paylaştığı bir yazı kafaları iyice karıştırdı. Söz konusu yazı, sosyal medyada büyük yankı bulurken Hill'in, Beşiktaş ile Dinamo Kiev arasındaki maçın riskli maçlar arasında yer aldığını belirtmesi ve Kiev'in şikeye tamamen açık olduğunu ifade etmesi adeta şok etkisi oluşturdu.



Namoğlu: İskoç hakem bir daha maç almamalı


Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Yusuf Namoğlu Dinamo Kiev-Beşiktaş maçı için yaptığı açıklamada, "UEFA Gözlemciler Kurulu Başkanı İskoç Hugh Douglas. Orta hakem Craig Thomson da İskoç. Gözlemci ise Çek Cumhuriyeti'nden Miroslav Tulingen. Buradan hakem triosuna kötü not çıkar mı? Pek ihtimal dahilinde değil. Bana göre orta ve 5 numaralı pozisyondaki hakemin notu 7.9 olmalı. Yani kötü performans olarak değerlendirilmeli ve bir daha maç alamamalılar" dedi.



Tuhaf ve kuşkulu bir penaltı


Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi B Grubu'nda Ukrayna ekibi Dinamo Kiev ile deplasmanda yaptığı ve 6-0 yenilerek Devler Ligi'ne veda ettiği karşılaşmada, 29. dakikada Beck'in rakibiyle yaşadığı bir pozisyonda verdiği skandal penaltı ve kırmızı kart kararıyla gündeme oturan İskoç hakem Craig Thomson, sadece siyah-beyazlılar tarafından değil Ukrayna ve İskoçya basını da dahil olmak üzere Avrupa basınından da büyük eleştiri aldı. Ukrayna'dan Segodnya gazetesi, “Penaltı kararı, sadece Türkler'de kuşku uyandırmadı” ifadesini kullandı. Football Sport, “Türkler, penaltı ve kırmızı kartla iki kere cezalandırılmayı hak etmedi” yorumunu yaptı. Eski FIFA kokartlı Ukraynalı hakem Miroslav Stupar da, “Hakem bu mücadeleye izin vermeliydi” diyerek pozisyonun penaltı olmadığınu vurguladı. İskoç hakemin ülkesinin gazetelerinden The Scotsman ise, “Craig Thomson tuhaf bir penaltı kararıyla ilk 30 dakikada Beşiktaş'ın umutlarını bitirdi. Thomson'ın kararı, tüm izleyenleri şaşırttı” dedi. Karşılaşmayı yorumlayan İtalyan eski hakem Graziano Cesari de, “Thomson, her zaman felaket bir hakemdir” ifadesini kullandı. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da Thomson'u eleştirirken, Ada futbolunun efsane isimlerinden Steven Gerrard ise, “Haksız ve skandal bir karar” dedi.





#Şampiyonlar Ligi
#Beşiktaş
#Craig Thomson
7 yıl önce