|

Hani verdiğin sözler

Kazanmaktan başka bir alternatifi olmayan Milliler, 11 kişi kapanan Letonya karşısında kilidi 47'de Bilal Kısa'nın 35 metreden golüyle açtı, sevinci kısa sürdü. Yoğun baskıdan gol çıkaramayan Milliler, EURO 2016 yolunda bir çelme daha yedi

.
00:00 - 14/10/2014 Salı
Güncelleme: 00:28 - 14/10/2014 Salı
Yeni Şafak
Hani verdiğin sözler
Hani verdiğin sözler

A Milli Takım, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri grup 3. maçında kayba tahammülü olmadığı maçta Letonya ile 1-1 berabere kaldı. Maça iyi başlayan Türkiye, oyunu rakip sahaya yıktı. Kontrolü elinde bulunduran ay-yıldızlı ekip, hücumda Olcay Şahan ve Umut Bulut ile etkili oldu. İlk 20 dakikada tehlikeli ataklar geliştiren milliler, kaleci Kolinko'ya takıldı. 8. dakikada Arda'nın soldan ortasında Umut Bulut'un şutunda top az farkla yandan auta gitti. 18'de ceza alanı dışı sol çaprazından Olcay'ın şutu kaleci Kolinko'dan döndü. 20'de Umut Bulut'un plasesinde kaleci yine başarılıydı. 43'te Ikaunieks'in ceza alanı dışı sol çaprazdan çektiği şutta top kaleci Volkan'da kaldı.

OZAN TUFAN'DAN UCUZ PENALTI

Milli Takım ikinci yarıya çok etkili girerken öne de geçti ancak bu sevinci kısa sürdü. Kalan dakikalarda eşitliği bozmak için rakip kaleye yüklenen milliler savunmaya çekilen rakibi karşısında eşitliği bozamadı. 47'de rakip yarı alanın ortalarında topu alan Bilal önce rakibini geçti, ardından uzak mesafeden kaleye adeta bir füze gönderdi ve top ağlarla buluştu: 0-1. 54'te Ozan Tufan'ın Visnakovs'u düşürmesi sonucu kazanılan penaltı atışında Sabala topu ve kaleci Volkan'ı ayrı ayrı köşelere gönderdi: 1-1. 64'te kaleciyle karşı karşıya kalan Adem'in vuruşu Kolinko'dan dönerken, savunma topu uzaklaştırdı. 85'te sağdan Gökhan Gönül'ün ortasında Arda'nın vuruşu az farkla auta çıktı.

11 yıl sonra ilk kez 4'te 0 galibiyet

Milliler, 11 yıl aradan sonra ilk kez üst üste 4 maçta galip gelemedi. Letonya ile 5. kez karşı karşıya gelen A Milli Takım, 3. beraberliğini aldı. Milliler, 1 kez kaybetti, 1 kez kazandı. A Milli Takım, son 5 resmi deplasman maçında ilk beraberliğini aldı. Ay-yıldızlılar 3 kez kazandı, bir kez kaybetti.

Vebal ve kabahat benim

A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, Letonya karşısında mutlaka kazanmaları gerektiğini söyledi, kaybedilen puanın sorumlusu olarak kendisini gösterdi. "Beraberlik işimize gelmez" diyen Terim, "Oyuncularım ellerinden geleni yaptılar. Oynatma, seçin bana ait olduğuna göre hata da bana ait. Ben onlara güvendim, ama olmuyor. Kaçırıyoruz, kalemize gelmeden gol yiyoruz. Bunlar devam ettiği sonucunda kabahati kendimde ararım. Bu kadar pozisyona giriyorsanız, kazanmalısınız. Dolayısıyla bu vebal, bana ait" dedi.

Terim, "Takım olmak için süre gerekir. Bizde ne sabır ne bekleme var açıkcası. Son 4 günde, iki kazanabileceğimiz maçı maalesef 1 puanla bitirdik. Bu Türkiye için başarı değil" yorumunu yaptı.

Fatih Terim'den Tolga'ya kesik

Teknik direktör Fatih Terim, Çek Cumhuriyeti kadrosundan iki ismi ilk 11'den çıkardı. Kaleci Tolga ve orta sahada Selçuk İnan, Letonya karşısında yedek soyundu. Fatih Terim bu kritik mücadelede Selçuk İnan'ın yerine Beşiktaşlı Oğuzhan Özyakup'a görev verirken, Tolga Zengin'in yerine de İstanbul Başakşehir file bekçisi Volkan Babacan'ı oynattı. Volkan, ilk kez resmi bir maçta Milli Takım formasını giydi.

SON 4 MAÇTA 4 AYRI KALECİ

Terim'in bu değişikliğiyle son 4 milli maçta 4 ayrı kaleci görev yapmış oldu. 2014 Dünya Kupası elemeleri son maçı olan Hollanda mücadelesinde Volkan Demirel, İzlanda maçında Onur, Çek Cumhuriyeti sınavında Tolga, dün de Volkan Babacan kaledeydi.

Oğuzhan sakatlandı çıktı

Milli Takım'da Selçuk İnan'ın yerine ilk 11'de maça başlayan Oğuzhan Özyakup, şanssız bir sakatlık yaşadı. Bir pozisyonda omzunun üzerine düşen Oğuzhan, karşılaşmaya devam edemedi. Oğuzhan, 40. dakikada yerini Bilal'e bıraktı. Oğuzhan oyundan çıkar çıkmaz kolu hemen sargıya alındı.

Hamit kaptanlığı istemedi

Teknik direktör Fatih Terim, 70. dakikada Gökhan Töre'nin yerine Hamit'i oyuna aldı. Bu sırada kaptan Arda Turan, kenara kadar gelerek teknik direktör Fatih Terim'e de danışıp kaptanlık pazubandını Hamit'e vermek istedi. Ancak Hamit, Terim'in onayına rağmen kaptan olmak istemedi.

Yine dünyaları kaçırdık!

Çek Cumhuriyeti karşısında özellikle ilk yarıda iyi bir oyun ortaya koyan Milli Takım, dün de Letonya karşısında 4 net gol pozisyonunu değerlendiremedi; bunların 3'ünde başrollerde Umut Bulut vardı. Umut, 8, 20 ve 51. dakikalarda üç müsait pozisyondan yararlanamazken 18. dakikada Olcay, kaleciye takıldı. 64'te Adem kale önünde dokunamadı.

2003 yılında Estonya karşısında 2004 Avrupa Şampiyonası eleme maçı oynayan A Milli Takım, 11 yıl sonra Estonya'dan yine üzgün ayrıldı. Milliler, o dönemde Play-Off baraj maçında Riga'da 1-1 berabere kalmış, rövanşta 2-2'lik skor sonrası elenmişti.

Letonya'dan milli marş ayıbı

Maç öncesi seremonide Letonyalı futbolseverler, İstiklal Marşı'na saygısızlık yaptı. Seremonide ilk olarak okunan İstiklal Marşı sırasında, kale arkasındaki Letonyalılar kendi marşlarını söyledi.

Gurbetçiler yalnız bırakmadı

Letonya'daki karşılaşmaya gurbetçi taraftarlar, büyük ilgi gösterdi. F.Bahçelisi, G.Saraylısı, Beşiktaşlı ve Trabzonsporlusu maçı birlikte izledi. TFF Başkanı Yıldırım Demirören de tribündeydi.

2003'teki maçla motivasyon

Maç öncesinde stat skorbordunda Türkiye ile Letonya arasında 2003'te oynanan Avrupa Şampiyonası play-off maçının görüntülerine yer verildi. Letonya, 1-0 ve 2-2'lik sonuçlarla barajı geçmişti.

STAT: Skonto Stadions (Riga)

HAKEMLER: Bobby Madsen, Alan Mulvanny, A.Mather (Slo)

GOLLER: Dk54 Sabala (pen) / Dk.47 Bilal Kısa

SARI KARTLAR: E.Visnakovs, Sabala, Freimanis / Arda Turan, Gökhan Töre, Bilal Kısa, Hamit

KIRMIZI KART: 90+2 Freimanis

İzlanda fırtınası Hollanda'yı da geçti

Gruptaki diğer maçlarda çıkan sonuçlar lehimize olmadı. Çek Cumhuriyeti, Kazakistan'ı deplasmanda 4-2 mağlup ederek 3'te 3 yaparken İzlanda da şovuna devam etti. İzlanda, sahasında ağırladığı Hollanda'yı 2-0 mağlup ederek Türkiye ve Letonya'nın ardından 3. galibiyetini aldı.

Andorra-İsrail : 1-4

Bosna Hersek-Belçika : 1-1

Galler-Güney Kıbrıs : 2-1

Hırvatistan-Azerbaycan : 6-0

Malta-İtalya : 0-1

Norveç-Bulgaristan : 2-1


10 yıl önce