|

Nihat Özdemir: Pozitif çıkanları ayıracağız ve devam edeceğiz

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, 12 Haziran'da başlatılması planlanan Süper Lig'in geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 11-12 kulübün sezonu tamamlamak istediğini belirten Özdemir, "Takımlar hazırlanırken sık sık test yaparak yollarına devam edecekler. Pozitif çıkanları ayıracağız, diğerlerine test yaparak devam edeceğiz. Bundesliga'da bir takımda 14 oyuncu kalsa bile liglere devam etme kararı alındı. Bizim de hedefimiz bu" dedi.

Haber Merkezi
10:26 - 16/05/2020 Cumartesi
Güncelleme: 11:08 - 16/05/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Nihat Özdemir
Nihat Özdemir

TFF Başkanı Nihat Özdemir, futbol gündemine dair merak edilen soruları yanıtladı. CNN Türk'te katıldığı canlı yayında konuşan Özdemir'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"UEFA'nın bir parçasıyız"

  • "Ligleri başlatma kararı, kendi başımıza aldığımız bir karar değil. UEFA ile danışarak her zaman kararlar alıyoruz. Biz UEFA'nın bir parçasıyız. UEFA, 'Maçlar oynanırsa, Temmuz'a kadar tamamlayın. Ben de Avrupa Kupalarını ağustosta oynatayım' diyor."
"Ligleri ağustosta da oynatabiliriz"

  • "Sayın Bakanımızın ve kulüplerimizin katıldığı bir görüşme gerçekleştirdik. Genel olarak haziranda oynanma fikri vardı. Toplam 7 senaryomuz var. Ligleri ağustosta da oynatabiliriz. Önemli olan koronavirüsün nasıl ilerlediği. Liglerin oynanmasına daha bir ay var. Belki de her şey çok güzel gidecek ve temmuz ayında bazı maçları seyircili oynayacağız."
"Bakana 'Biz duramayız' dedim"

  • "Sağlık Bakanımıza durumu anlattım. 'Başlamak istiyoruz, biz duramayız' dedim. Almanya bugün lig maçlarına başlıyor. Bu bizim için önemli bir rehber. Birçok ülkenin durumu bizden çok çok kötü olmasına rağmen, liglerin başlama tarihini ilan ettiler. Sağlık Bakanımız dedi ki, 'Siz özerk bir kurumsunuz' Biz de kendisine öneri protokolümüzü sunduk, inceledi ve çok beğendi. Sağlık Bakanı ile görüş ayrılığı yok aramızda. Kendisini arayarak akıl alıyoruz."
"11-12 kulüp oynamak istiyor"
  • "Bir yöneticimizin, bir futbolcumuzun sağlığı futboldan daha önemli ve biz de her zaman bu ön planda tutuyoruz. Süper Lig'de mücadele eden 11-12 kulüp lige başlamak ve sezonu tamamlamak istiyor. İptal edilen voleybolda ve basketbolda ise tam tersi bir durum söz konusu, oynamak istemediler."
"Herkes kendi çıkarlarına göre karar alınmasını bekliyor"
  • "Bizim hedefimiz sağlık şartları içerisinde bu ligi oynatmak. Bütün kulüplerimize sesleniyorum. Şeffaf olun, açık olun, adil olun. Herkes federasyondan kendi çıkarlarına göre karar almasını bekliyor. Böyle bir şey mümkün değil. Adil olun. Küme düşme potasındaki takımlar, 'Küme düşme olmasın basketboldaki gibi' diyor. Bunlar çok komik açıklamalar. Bunları herkes görüyor. TFF her zaman sağlık koşullarını ön planda tutarak en doğru kararı verecektir. Onların açıklamalarından dolayı karar değiştirmeyiz."
"Planımız seyircisiz devam etmek"
  • "Bizim tek bir planımız var. Bütün maçlar normal statüsünde seyircisiz bir şekilde devam etmek. Başka bir senaryo konuşulmadı. Herkes kendi evinde oynayacak ama çok şey değişiyor. Daha bir ay var. Net konuşmak istemiyorum ama bugün itibarıyla böyle bir durum yok."
"Kulüplerin gelirleri düştü"
  • "Geçen hafta Kulüpler Birliği yetkilileriyle, bizim görevlilerimiz bir araya geldi. Kararlar aldık ve bunu açıkladık. Eğer kulüp ve oyuncu arasında sözleşme sorunu olursa, aynı UEFA'nın yaptığı gibi belirli bir çerçeve aşamasında inceleyip, karar vereceğiz. Normal zamanlar bu kararları vermek çok kolay ama bu şartlarda çok zor. Kulüplerin gelirleri düştü. Bu tarz durumlar incelenecek ve hem kulüp için hem de oyuncu için en doğru karar verilecek."

"Tescil etsek, herkes 'Benim hakkım yendi' diyecek"
  • "Belçika, Hollanda, Fransa tescil kararı verdi. Fransa'da federasyon devam etmek isterken, başbakanı açıkladı tescil etti. PSG öndeydi zaten. Belçika dün açıkladı. Brugge öndeydi açık ara. Bizim liglerde tescil kararı vermek kolay değil. Hem zirve hem küme düşme potasında takımlar birbirlerine çok yakın. Nefes nefese oynanıyor. Tescil etsek, herkes 'Benim hakkım yendi' diyecek. Gelin hep beraber oynayalım ve kim hak ediyorsa o kazansın."
Alternatif tarihler
  • "12 Haziran'da başlamazsa 19 Haziran var, 26 Haziran var, temmuzun başı var. Başka bir alternatif düşünmek istemiyoruz. Maçları oynatmak istiyoruz. Bu erteleme konusunu konuşursak, kamuoyunda çok farklı konulara çekilir. Dediğim gibi Almanya başlıyor ve bize örnek."

"TFF'nin aldığı bütün kararlara kulüpler uymak zorunda"
  • "Kulüplerle sürekli görüşme halindeyiz. Daha çok kulüplerin temsil ettiği kişilerle görüşüyoruz. Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil gibi. TFF'nin aldığı bütün kararlara, kulüpler uymak zorunda. Uymazlarsa yönetmelikler uygulanır. Biz kararlarımızı açık alıyoruz."
"Pozitif çıkanları ayıracağız"
  • "Takımlar hazırlanırken sık sık test yaparak yollarına devam edecekler. Pozitif çıkanları ayıracağız, diğerlerine test yaparak devam edeceğiz. Bundesliga'da bir takımda 14 oyuncu kalsa bile liglere devam etme kararı alındı. Bizim de hedefimiz bu, ligi oynatarak bitirmek istiyoruz. "

"Yayıncı kuruluşla tabii ki görüşüyoruz"

  • "Futbolda önemli bir gelir yayıncı kuruluştan geliyor. 4 büyük takımın gelirlerinin yaklaşık yüzde 45'i buradan geliyor. Diğer kulüplerinde yüzde 80'i yaklaşık buradan geliyor. Bu yüzden yayıncı kuruluşla tabii ki görüşüyoruz.Yayıncı kuruluş ile 2 yıllık sözleşmemiz var. Bütün ödemeleri yaptılar sadece 3 taksit kaldı. 588 milyon TL ödemeyi, ligler durduğu için onlarda durdurdu. 'Reklam gelirimiz düştü vs' dediler. Bizim önemli bir ortağımız ve sözleşmemiz devam ediyor."
#TFF
#Nihat Özdemir
4 yıl önce