|

%100 elektrikli Airbus E-Fan ile Manş Denizi geçildi

Airbus firmasının imzasını taşıyan, dünyanın 'tamamen elektrikli' ilk uçağı Airbus E-Fan, Manş Denizi'ni geçmeyi başardı.

Yeni Şafak
22:06 - 10/07/2015 Cuma
Güncelleme: 16:09 - 7/02/2018 Çarşamba
Diğer
....
....
Airbus'un geçtiğimiz ayın ortasında tanıtımını gerçekleştirdiği, dünyanın 'tamamen elektrikli' ilk uçağı unvanını taşıyan Airbus E-Fan, Büyük Britanya Adası ile Fransa'yı birbirinden ayıran (ve aynı zamanda Atlas Okyanusu ile Kuzey Buz Denizi'ni de birleştire) Manş Denizi'ni (ya da İngilizlerin tanımıyla İngiliz Kanalı'nı) geçmeyi başararak geleceğin uçaklarına yönelik ilk provadan yüzünün akıyla ayrıldı.

İngiltere Lydd'den kakıp Fransa Calais'e doğru yaptığı 33.1km'lik yolculuğunu 36 dakika içerisinde tamamlayan Airbus E-Fan'ın bir sonraki yolculuğunun neresi olacağına yönelik bir bilgi verilmiş değil ancak henüz prototip olduğunu anımsatmakta fayda var. Şöyle ki, halihazırda geliştirilme aşamalarının sürdüğü modelin 2017 yılı itibarı ile 2 kişinin uçmasına olanak sağlayacak şekilde seri üretimine geçilmesi hedefleniyor. Bunun ertesinde ise, 2019 yılı yol haritasında 4 kişinin yolculuk etmesine imkan sağlayacak olan E-Fan 4.0 bulunuyor.



Modele ilişkin tüm detayları ve daha fazlasını
bir kez daha etmeyelim ve sadece öne çıkan özelliklerini bir kez daha anımsatmakla yetinelim:

> Tamamen elektrikli motor

> 9.45 metre kanat açıklığı

> Karbon fiber bileşenli kasa

> 499 kg ağırlık

250 V lityum-iyon polimer bataryalardan aldığı güçle havada yaklaşık 1 saat kadar kalabilen ve elektrikli yapısı sayesinde neredeyse sıfır sesle uçan Airbus E-Fan'da (2.0), yine bu sebepten ötürü karbondioksit salınımı da yok. 120 adet lityum-ion pilin güçlendirdiği 30kw gücündeki ikiz motorlarının (toplamda 60kw) müsaade ettiği uçağın üst hız sınırı ise saatte 220 kilometre.

Resmi uçuş sayfasına
erişebilirsiniz, videoları ise aşağıda:

Özet:
Tam Uçuş:
#airbus
#uçak
#elektrikli uçak
#bilim
#Airbus E-Fan 2.0​
#manş denizi
9 yıl önce