|

Apple eriyor, Çinliler uçuyor!

ABD merkezli araştırma kuruluşu IDC, 2016 2. çeyrek akıllı telefon satış rakamlarını açıkladı. Son dönemlerde düşüşte olan Apple'ın, bu raporda da eridiğini görüyoruz. Diğer taraftan Çinli teknoloji devlerinin çıkışı sürüyor. OPPO'nun geçtiğimiz yıla oranla yüzde 136 büyüdüğü açıklandı.

Yeni Şafak ve
15:07 - 30/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 12:07 - 30/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
2016 2. çeyrek akıllı telefon satış rakamlarına göre Apple'ın düşüşü sürüyor.
2016 2. çeyrek akıllı telefon satış rakamlarına göre Apple'ın düşüşü sürüyor.

Apple'ın her geçen mali çeyrekte kan kaybettiğini ve satışlarının düştüğünü önceki haberlerimizde belirtmiştik. Yine bu hafta Apple tarafından açıklanan mali rapora göre satışlarının bir önceki yıla göre ciddi oranda düştüğünü gördük. Söz konusu raporun detaylarına aşağıdaki haberimizden ulaşabilirsiniz.





Bu gelişmenin ardından ABD merkezli araştırma kuruluşu IDC, 2016 ikinci çeyrek akıllı telefon satış rakamlarını açıkladı ki, bu açıklama Apple'a adeta soğuk duş aldıracak. Zira Çinli teknoloji devi Huawei ile Apple arasında neredeyse hiç fark kalmadı.



İşte IDC'nin açıkladığı o rapor:





Gördüğümüz üzere son dönemlerin galibi Samsung yine tahtını korumayı başarıyor. Üstelik geçen yıla oranla %5.5'lik bir artış da var. En yakın rakibi Apple'a yaklaşık 2 katı fark atan Samsung, bu sektörün tartışmasız lideri.



Ardından 40.4 milyon adet satış ve %11.8 pazar payı ile Apple geliyor. Apple'ın zirvede olduğu dönemleri de hatırlıyoruz. Şüphesiz bu düşüş, Apple cephesinde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Özellikle Çinli akıllı telefon üreticilerinde muazzam bir artış varken, Apple geçtiğimiz yıla oranla %15'lik bir düşüş yaşamış.



Ve Çinliler… Başta Huawei ve OPPO olmak üzere Çinli akıllı telefon üreticileri giderek büyümeye ve ticaret hacimlerini arttırmaya devam ediyor. Huawei bu yılın 2. çeyreğinde 32.1 milyon adet akıllı telefon satarak kendine listenin 3. sırasında yer buluyor. Huawei'nin Pazar payı da %8.4 artmış. OPPO ise adeta uçuşa geçmiş. Geçtiğimiz yıl aynı dönem 9.6 milyon satan şirket, bu yıl tam 22.6 milyon satmış. Yıllık bazda değişiminde ise %136.6'lık rekor bir artışı var. Yine Çinli telefon üreticisi Vivo da %80.2'lik bir büyüme göstermiş.





Aslında bu tablo her şeyi anlatmaya yetiyor. Diğer firmalara müthiş bir artış içindeyken Apple'ın sert düşüşü dikkat çekiyor. Samsung ise zirvede tek başına yer alıyor. Tabii iPhone 7'nin piyasaya çıkmasıyla bu tablo değişecektir. Hatta 4. çeyrekte Apple'ı yine zirvede bile görebiliriz. Lakin Apple'ın bu konuda bir sürekliliğinin olmaması düşündürücü. Zira Samsung sürekli aynı satış çizgisinde devam ederken, Apple'da ciddi dalgalanmalar var.


#Apple
#Samsung
#IDC
#Huawei
#OPPO
#Vivo
8 yıl önce